Prvé jarné kolo

Marián Červenka|20. mar 2020 o 14:45

Sumár úvodných zápasov

(Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Vladimír Domen)

Úvodný zápas odvetnej časti býva pre všetky futbalové kluby náročný a nad stretnutiami, ku ktorým smerovali náročné mesiace tvrdej prípravy, vždy visia otázniky. Myšlienky typu Ako to zvládneme?;  Sme dostatočne pripravení?;  Urobili sme v tréningovom procese maximum? často kolujú v hlavách trénerov, hráčov i funkcionárov. Po vybehnutí na trávnik opadá zo zainteresovaných počiatočná nervozita a všetci sa už plne koncentrujú na svoje výkony a hru. Prvé jarné kolo často nemá jednoznačného favorita, no faktom však je, že sedem z celkových ôsmich jesenných majstrov mužských súťaží ZsFZ dokázalo zabrať naplno. Najpresvedčivejšie triumfoval líder IV. ligy severozápad OK Častkovce. Ten vycestoval na pôdu predposledného Prečína a jeho sieť napol pred stopäťdesiatimi divákmi päťkrát.

René Šiko reprezentoval Slovensko na ME amatérov, v Prečíne strelil hetrik
René Šiko reprezentoval Slovensko na ME amatérov, v Prečíne strelil hetrik (Zdroj: ZsFZ, Autor: Marián Červenka)

Jediným celkom, ktorý ťahal za kratší koniec, bola Šoporňa. Zverenci Róberta Scherhaufera zaváhali na ihrisku Trstíc, pričom v závere prvého dejstva sa presadil za hostí Lukáš Vaško. Vedenie Šoporne trvalo iba do 67. minúty, keď domáci vyrovnali z pokutového kopu na konečných 1:1. Bodovú stratu jesenného majstra V. ligy juh využila Pata a po triumfe nad Topoľníkmi v pomere 3:1 vedie súťaž  vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu so spomínanou Šoporňou. V rámci úvodného jarného kola padlo v ôsmich súťažiach 179 gólov v 55 dueloch, čo je viac ako tri góly na jedno stretnutie. Iba v štyroch prípadoch nevideli priaznivci ani jeden presný zásah, pričom hneď dva zhodné výsledky bez zásahu pochádzajú z V. ligy stred. Najviac zo všetkých zaťažili konto súpera futbalisti z Piešťan. Tretie mužstvo V. ligy západ doslova zdemolovalo na domácej pôde deviaty  Moravský Svätý Ján v pomere 9:0! Futbalisti z kúpeľného mesta viedli po prvom dejstve rozdielom triedy a o jednoznačnom víťazstve rozhodla najmä výborná polhodina druhého polčasu. V rozmedzí 48. a 80. minúty vsietili zverenci Martina Javorku až šesť gólov.

19-ročný kapitán Piešťan Filip Korec sa počas dvadsiatich minút presadil trikrát
19-ročný kapitán Piešťan Filip Korec sa počas dvadsiatich minút presadil trikrát (Zdroj: PNky, Autor: PNky)

Z 55 duelov si v 41 prípadoch dokázal jeden z protivníkov pripísať víťazstvo a štrnásťkrát si celky rozdelili po bode za remízu. Štyri merania síl z prvého jarného kola boli odložené a trojica klubov mala nútenú prestávku, pretože im žreb určil v danom kolo pauzovať pre nepárny počet účastníkov ligy. Momentálne sa pre mimoriadnu situáciu už druhý týždeň netrénuje a nehrá. Futbalovej verejnosti neostáva nič iné, ako dúfať, že sa na trávnikoch čoskoro všetci spolu stretneme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: