Nové Zámky hlásia návrat do tretej ligy. Od augusta prehrali len dvakrát

(Autor: Jozef Bedej)
Peter Popelka|22. júl 2024 o 22:37

FKM v priemere neinkasoval ani gól na zápas, pričom čisté konto si udržal 12-krát.

Nové Zámky pred rokom zostúpili do štvrtej ligy. Regionálne majstrovstvá však ovládli s náskokom 15 bodov, top skóre a len troma prehrami.

„Rozhodla kvalita tímu,“ vyhlásil Matúš Paukner, exligista a dvorný strelec majstrov regiónu. „Náš káder bol jednoznačne najlepším v lige a som rád, že sme to potvrdili aj na ihrisku.“

Produkt akadémie FC Nitra ťahá v Kristových rokoch úctyhodnú kariéru. Na Slovensku pôsobil na najvyššej úrovni a gólovo vyčíňal aj v Rakúsku, kde SV Horn vystrieľal postup do druhej ligy. A v lete dres mení opäť - po skončení uplynulej sezóny sa s klubom na ďalšom pokračovaní nedohodli. Hráč s prezývkou „Komár“ mieri do šiestoligového AC Nitra.

„Vždy ma to najviac ťahalo domov,“ naznačil v nedávnom rozhovore návrat pod Zobor, kde na krajskej úrovni pôsobí hneď niekoľko klubov.

Za bielo-modrých pálil v prvej i druhej lige, kde sa dokonca stal najlepším kanonierom tímu. Viaceré známe tváre FC s ním zdieľali kabínu aj v nedávno skončenej sezóne – spomeňme napríklad Brazílčana Clebera či ďalšieho exligistu Martina Košťála, ktorý si s Pauknerom zahral i v trnavskom Spartaku.

Ako nitrianska enkláva v FKM vznikla?

„Dá sa povedať, že za všetko ,môže‘ tréner Marián Süttö, ktorý nás oslovil a podarilo sa mu vytvoriť naozaj kvalitný káder. O to väčšia škoda je, že sa skoro celý rozpadol,“ vraví Paukner.

Bývalý lodivod klubu z najstaršieho mesta Slovenska potvrdil, že na súpiske Nových Zámkov nastali výrazné zmeny.

„V súťaži sa chceme etablovať postupne, kabína sa iba spoznáva. Rozhodne nie sme favoritmi súťaže,“ hovorí Süttö. Čo vraví na Pauknerov návrat pod Zobor či znovuzrodenie FC?

„Všetkým klubom v tomto meste držím palce. Nitra si zaslúži hrať čo najvyššie, také špecifické prostredie nemajú nikde inde,“ myslí si 58-ročný kormidelník.

Jednou z opôr Zámkov, ktoré v tíme ostávajú, je brankár Andrej Maťašovský, ktorý skúsenosti na top úrovni zbieral v bráne Podbrezovej.

„Máme ďalšie plány a ambície v tretej lige,“ hovorí gólman tímu s najlepšou defenzívou kraja. Aj vďaka nemu slovenský „Newcastle“ inkasoval v tridsiatich dueloch len 26-ráz.

„Je to vizitka celého mužstva. Chalani pomohli mne a ja zas im,“ hlási skromne 35-ročný hráč, známy tiež ako „Mačka“. Vysoko úspešne si počínal aj v Malženiciach – s poldruhatisícovou obcou postúpil do druhej najvyššej súťaže. Do vtedajšej Fortuna ligy zas pomohol seredskému ŠKF, kde odchytal prvú polsezónu. Na jar už slávil záchranu s druholigovým Komárnom, kde prehral iba dva z trinástich duelov.

A jeho futbalový seriál ešte nekončí. Priaznivci Nových Zámkov už teraz nedočkavo vyhliadajú ďalšiu epizódu.

GÓLY MAJSTROV: 12 - Matúš Paukner, 11 - Martin Košťál, 8 - Bravie Ayanda Sibanda, 7 - Jakub Pazderák, 6 - Patrik Begáň, 4 - Matej Palacka, Cléber Silva Nascimento, 3 - Tamás Tóth, 2 - Tomáš Kiss, Michal Obročník, Oleksandar Vojtiuk, Patrik Ďurek, Dominik Fótyik, Michal Hambalek, 1 - Kirilo Sobolevskyi, Tidiane Djiby Ba, Dávid Doktorík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: