Mužský futbal sa vďaka fúzii s Hornými Salibami vrátil do Tomášikova. Uspejú hostia aj v Janíkoch?

(Autor: Rebeka Photo)
Peter Popelka|25. sep 2024 o 09:39

Domáci v základnej časti minulej sezóny nazbierali po deväť prehier i výhier.

Futbalová akadémia Matúšova zem vznikla spojením Horných Salíb s Tomášikovom a na jeseň sa jej vôbec nedarí zle – v prvých šiestich kolách vyhrala rovné dve tretiny zápasov. Z pohára Slovnaft Cup dokonca pred takmer 500 divákmi vyradila Trstice a pred vyše poltisícovou kulisou si zahrala aj proti Šamorínu. Opačne si zatiaľ vedú Janíky – vo väčšine stretnutí síce bodovali, na konte však zatiaľ majú jediný triumf. Zmeniť to môžu doma už dnes, teda v stredu 25. septembra po 16:00 hod.

Na dohrávané stretnutie VI. ligy Juh Janíky – Futbalová akadémia Matúšova zem Horné Saliby/Tomášikovo pozýva za domácich Ľudovít Koči, za hostí Vladimír Fuják.

Ľ. Koči o pôsobení s bratom i potrebe zlepšiť efektivitu

V prvých ôsmich kolách ste vyhrali raz, čo vás najčastejšie stálo plný bodový zisk?

V ofenzíve to bola určite efektivita. Až na úvodný zápas v Jelke sme boli vyrovnaným súperom všetkým družstvám, proti ktorým sme nastúpili. V každom zápase doterajšej sezóny sme si vytvorili 2-3 gólové šance, no gólom zabránili buď zákroky brankárov našich súperov alebo nepresná muška našich ofenzívnych hráčov. Na druhej strane, v defenzíve sme v istých momentoch hry nepozorní a pri strate koncentrácie dostaneme góly aj zo šancí, ktoré by sme za iných okolností hravo vyriešili.

Čo v záverečnej dvadsaťminútovke rozhodlo o jedinom triumfe s béčkom Galanty?

Z môjho pohľadu sme v tomto zápase hrali dobre a boli sme v ňom lepší než súper po celých 90 minút. Priebeh zápasu sme kontrolovali, tréner nás na hru Galanty pripravil, no z množstva šancí sme využili len tie v závere.

V minulej sezóne ste Horné Saliby pokorili rozdielom triedy. Ktoré aspekty vášho výkonu treba zopakovať cez víkend, kedy ich privítate opäť?

Nasadenie, koncentrácia a ochota zabojovať jeden za druhého. Ako tím spolu vyhrávame aj prehrávame a verím, že práve tento zápas bude tým momentom, od ktorého sa môžeme pri postupe tabuľkou odraziť. Cieľ, s ktorým ideme do zápasu, je jednoznačný, nie je ním nič iné ako víťazstvo.

Dlhodobo ste pôsobili vo Veľkom Krtíši, kedy a prečo ste sa rozhodli pre Janíky?

Po skončení vysokej školy som prišiel pracovať do hlavného mesta, pričom ešte dve sezóny som to dokázal skĺbiť s nastupovaním v zápasoch V. ligy v drese MFK Baník Veľký Krtíš. Cestovanie je však najmä časovo náročné, a tak som v lete minulého roka kývol na záujem môjho súčasného klubu.

Spolu s vami dlhodobo hráva aj Štefan Koči. Ide o vášho brata? Kde ste spolu začínali?

Áno, Štefan je môj starší brat. S ponukou hrávať za Janíky nás spoločne oslovil náš známy a po niekoľkých tréningoch a letnej príprave sme obaja zakotvili tu. Futbalovo sme spolu vyrastali v klube vedľa obce, odkiaľ pochádzame - TJ Družstevník Sklabiná. Naše cesty sa v doraste následne rozišli, no neskôr sme spolu pravidelne nastupovali aj v drese Olovár a od roku 2018 aj veľkokrtíšskeho Baníka.

Fujak o šťastnej výhre i góle proti majstrom

S Gabčíkovom ste v majstrovstvách regiónu získali bronz. Ako hodnotíte polsezónu v drese ŠK 1923, na ktoré momenty spomínate najradšej?

Áno, skončili sme tretí, ale cieľom bolo postúpiť, čiže veľká spokojnosť nebola. Polsezóna bola náročná - sužovali nás zranenia a herná forma, vrátane mojej, nebola ideálna. Najradšej spomínam na profesionálny prístup celého klubu a môj strelený gól proti majstrovi z Nových Zámkov.

S akým cieľom ste sa v lete vrátili do Horných Salíb, ktoré už dnes fungujú pod hlavičkou Futbalovej akadémie Matúšova zem?

Vrátil som sa do prostredia, v ktorom som fungoval pol roka a kde má veľmi vysokú úroveň servis, akadémia i celé futbalové prostredie. Cieľ je jasný, pobiť sa o najvyššie priečky v súťaži.

Päť triumfov a päť vašich gólov v siedmich kolách - čo vravíte na úvod jesene?

Mohol byť trošku lepší, chceli sme minimálne o jedno víťazstvo viac, ale myslím si, že na začiatku sezóny je ešte všetko otvorené. Góly samozrejme tešia a som za ne vďačný, ale šancí som mal aj na osem gólov (smiech).

Čo rozhodlo o tesnom triumfe nad Štvrtkom na Ostrove (2:1), ktorý ste zložili premenenou penaltou? V čom ste boli lepší než hostia?

Úprimne, myslím si, že v tomto zápase sme lepší neboli. Hra nebola ideálna a rozhodlo asi to, že sme boli šťastnejším mužstvom.

Najbližšie vás čakajú Janíky, kde ste pred rokom prehrali o triedu (3:0), na aké nedostatky vám poukázal tento súboj a v čom boli domáci silní?

Zápas si pamätám veľmi dobre, nezvládli sme ho a domáci zaslúžene vyhrali. Domáci mali v tom zápase väčšiu chuť po víťazstve, nasadenie z ich strany bolo vysoké a v tomto sa im musíme minimálne vyrovnať aj v nedeľu, ak chceme byť úspešní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: