Správy

ŽENY A – V Gruzínsku chceme a musíme vyhrať! Sledujte zápas naživo

Peter Šurin|1. sep 2022 o 17:35
Reprezentantky Slovenska nastupujú v Bratislave do lietadla, prvýkrát leteli naše futbalistky na kvalifikačný zápas špeciálom.
Reprezentantky Slovenska nastupujú v Bratislave do lietadla, prvýkrát leteli naše futbalistky na kvalifikačný zápas špeciálom. (Zdroj: SFZ, Autor: JANA VOJTEKOVÁ)

TBILISI/GORI (SFZ) – Vo štvrtok o 20. hodine miestneho času (u nás je 18:00) odohrá slovenská ženská reprezentácia siedmy zápas v rámci kvalifikácie MS 2023 v gruzínskom Gori. 

PRIAMY PRENOS

Nejaké šrámy na tele dievčatá majú, ale v tejto chvíli nič také, čo by ich nepustilo na trávnik Štadióna Tengiza Bujanadzeho v meste Gori. „Aj tak ale musím premýšľať nad zložením tímu,“ odkryl príčinu trochu zvrašteného čela tréner Peter Kopúň.
Má na to dva dôvody. Prvý. „Chceme a musíme vyhrať. S istým nadsadením hovorím, že aj nula je kladné číslo a keďže chceme naše celkové skóre dostať do plusovej hodnoty, potrebujeme vyhrať o tri góly,“ vysvetlil Kopúň. V tabuľke máme pri 5 bodoch zatiaľ skóre 5:8, toľko k upresneniu trénerovho myšlienkového nastavenia. A druhý dôvod na uvažovanie sú „žlté karty a hrozba dištancu na duel s Írskom, ktorý považujeme za kľúčový pri našich plánoch skončiť na 3. mieste v skupine. Znamená to nevyfaulovať sa v Gori,“ Kopúň zalistoval v poznámkach a ukázal zápisy o dosiaľ udelených kartách v kvalifikácii MS 2023. „Určite ale vyskladáme zostavu účelne a verím, že aj efektívne.“
Gruzínsko je na chvoste skupiny so skóre 0:50. „Máme asi v krvi Jánošikovu DNA, chudobným s radosťou dávame, túto hrozbu nechceme podceniť,“ tréner má zmysel pre humor, to je fakt, táto pripomienka má však vážnejší zmysluplný podtón. Domáci výber rozhodne nepodceníme! A tento imperatív doplnil tréner aj pripomienkou dorovnania celkového skóre v tabuľke.
Počasie náš tím nepovažuje za ďalšieho súpera. „Horúco bolo aj u nás, po 20. hodine, keď je výkop, už slnko svietiť nebude. Riadne teplo bude, ale hráčky sa s tým vedia vysporiadať.“ 

Celá príprava na súboj v Gori je tak nastavený, výrazne prospela cestovná logistika. Prvý raz vo svojej histórii letela ženská reprezentácia na zápas vonku špeciálom. „Sme veľmi vďační za tento krok, hráčky si to cenia. Pravidelnými linkami by bolo cestovanie dlhé, komplikované a výrazne únavnejšie. Zväz nám vyšiel v ústrety a máme ešte o dôvod viac naplno reprezentovať Slovensko.“
Už sa to na verejnosti objavilo, pred pätnástimi rokmi si práve v Gruzínsku otvorili reprezentačnú kariéru Dominika Škorvánková a Jana Vojteková. Vtedy odohrala novovzniknutá slovenská ženská (či skôr dievčenská) sedemnástka svoj prvý oficiálny zápas na prvom kvalifikačnom turnaji ME (bol to vôbec prvý ročník tejto kategórie pod egidou UEFA). Bolo to s ruskými rovesníčkami (1:3), nasledoval duel s Anglickom (1:3), potom s domácimi.

Jana Vojteková (vľavo) a Dominika Škorvánková pred pätnástimi rokmi vstúpili na reprezentačnú dráhu práve v Gruzínsku.
Jana Vojteková (vľavo) a Dominika Škorvánková pred pätnástimi rokmi vstúpili na reprezentačnú dráhu práve v Gruzínsku.

„A cestovali sme dlhooooo,“ spomínajú dnes skúsené reprezentantky. Pre obe to bola životná premiéra v lietadle. Leteli na trase Viedeň – Istanbul – Tbilisi, pričom na letisku v tureckom meste strávili nekonečných desať hodín. „Už sme nevedeli, čo so sebou. Vymýšľali sme si zábavky, čosi sme obalili papierom a hrali s tým nohejbal,“ spomínajú obe.
„Viem, že bolo strašne teplo,“ pripomenula si Dominika. „A ihrisko bolo úplne vysušené,“ doplnila Jana. Zápas s Gruzínskom odohrali Slovenky v Bolniši, vyhrali 6:0.
„Ostali nám spomienky, samozrejme, že vtedy sme si nemysleli, že naša reprezentačná kariéra bude trvať ešte aj v roku 2022 a budeme hrať zas v Gruzínsku,“ smiala sa dnes kapitánka Škorvánková. „Starali sa o nás veľmi milí ľudia, jedli sme chačapuri, syr a zemiaky,“ zalovila v pamäti Vojteková. Slovenky skončili v skupine na 3. mieste, ďalej nepostúpili. 

Nuž, ani z tejto kvalifikačnej skupiny nejdeme ďalej, ale zopakovať si víťazstvo 6:0 je výzva nielen pre Dominiku a Janu. Aby sa k pekným spomienkam nabalili ďalšie dobré.

ŠTVRTKOVÝ PROGRAM (1. 9. 2022)
Gruzínsko - Slovensko
Írsko - Fínsko

ĎALŠÍ PROGRAM (6. 9. 2022)
Slovensko - Írsko
Fínsko - Švédsko

TABUĽKA A-SKUPINY

1.

Švédsko

7

6

1

0

27:2

19

2.

Írsko

6

3

2

1

24:4

11

3.

Fínsko

6

3

1

2

14:6

10

4.

Slovensko

6

1

2

3

5:8

5

5.

Gruzínsko

7

0

0

7

0:50

0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: