Správy

Z diára výpravy na Eure (XVII) Problém s trávou: Francúzi ukazujú na Angličana a slovenskú firmu

Viktoria Joríkova|23. jún 2016 o 02:00

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Pod šampionátovou pokrievkou to vrie a tentoraz to nie je pochutina ”a la Ibou z hotela Celestins.“ Kvalita trávnikov na štadiónoch bola povestnou kvapokou, ktorou sa na verejné svetlo prelialo pnutie medzi UEFA a domácimi organizátormi. Na čele výboru Euro SAS 2016 (kontrolovaného z 95 percent UEFA a 5 percentami FFF) stojí síce Francúz Jacques Lambert, ale chtiac-nechtiac musel aj on nahlas povedať to, čo vidia všetci – že tráva na viacerých štadiónoch nestojí za nič.

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Pod šampionátovou pokrievkou to vrie a tentoraz to nie je pochutina ”a la Ibou z hotela Celestins.“ Kvalita trávnikov na štadiónoch bola povestnou kvapokou, ktorou sa na verejné svetlo prelialo pnutie medzi UEFA a domácimi organizátormi. Na čele výboru Euro SAS 2016 (kontrolovaného z 95 percent UEFA a 5 percentami FFF) stojí síce Francúz Jacques Lambert, ale chtiac-nechtiac musel aj on nahlas povedať to, čo vidia všetci – že tráva na viacerých štadiónoch nestojí za nič.

”Tie trávniky, ktoré boli dobré pred troma mesiacmi, sú dobré aj teraz. Tie, čo boli priemerné, sú priemerné aj počas majstrovstiev. A tie zlé boli vtedy a sú stále,“ tieto tri vety boli začiatkom jeho rozhovoru pre denník L'Equipe. Na rovnakej strane periodikum ešte na plné ústa napísalo, že najväčším problémom organizátorov je UEFA. Doslova ”pracovať s UEFA je hrôzostrašné,” pričom autorom tejto vety má byť nemenovaný Francúz, pohybujúci sa na vysokých priečkach organizátorských štruktúr Eura. Pretože UEFA chce všetko riadiť, kontrolovať, do všetkého zasahovať, lebo ”za všetkým je biznis.” Popravde, už dávno sa nestalo, aby vo futbale ktokoľvek, kdekoľvek v poslednom čase tak jasne a nahlas povedal, že kráľ je nahý. Možno za tým trochu cítiť aj pocit ublíženosti, súvisiaci s dianím okolo potrestaného Michela Platiniho, Francúza, ktorý stál na čele UEFA, a poukazujúc na to, že strešná európska futbalová asociácia je bez hlavy akurát v nevhodnom čase, keď sa hrá kontinentálny šampionát. Akokoľvek je aparát silný, bez lídra je fungovanie zložité a samotný futbal, teda diania na ihriskách, čo ako zaujímavé, to nemôže všetko prekryť. A keďže vždy je niečo pre niečo, teraz odpálil problém s trávnikmi. Ako posledná kvapka, ktoru pretiekol pohár vzájomnej tolerancie.

A ako sa to priamo dotýka nás? Jean-Marc Lecourt, šéf Asociácie francúzskych trávnikárov, povedal pre L'Equipe okrem iného, že ”hlavným vinníkom situácie na štadiónoch v Lille, Nice a Marseille je Angličan Richard Hayden, v UEFA hlavný zodpovedný za trávniky. Ten istý Hayden, ktorý mal toto isté na starosti ako zástupca FIFA počas MS 2014 a napríklad plocha v Manause bola katastrofálna...” No a potom sa oprel o „slovenskú spoločnosť, ktorá poskytla trávu. Jej substrát totiž nie je kompatibilný s podkladom a zeminou na štadiónoch. Vedelo sa o tom, ale je to problém verejného obstarávania. Tráva zhnila počas prepravy, lenže raz sa to tak vysúťažilo a bodka.” Hmmm... Pravdou je, že druhú stranu, teda pána Haydena, ani slovenskú spoločnosť nikto v tejto veci (zatiaľ) neoslovil a ako to zvykne bývať, prvá informácia má najväčšiu silu a najširší dosah.

Aj podľa spomínaého Jacquesa Lamberta sa však o problémoch s trávnikmi vedelo skôr, ale ”nemali sme prostriedky vymeniť ich.“ Zato teraz narýchlo sa všetko rieši a to vrátane Lille, kde v nedeľu naši nastúpia na osemfinálový zápas proti Nemecku. ”To je pozitívne, že sa to urobí, už počas nášho zápasu s Ruskom nebola tráva dobrá,“ potvrdil Adam Nemec a Martin Škrtel ho len zdupľoval: ”Fakt katastrofa. Na takejto úrovni, kde sa čaká futbal najvyššej kvality, je normálne, že by sa malo hrať na perfektnej tráve,” nuž, slovenský kapitán je v Anglicku zvyknutý na onakvejšie superkoberce.

Dosť ale o bŕŕŕŕtéme, atmosféra na šampionáte sa zatepľuje ako júnové počasie -vo Vichy bolo vo štvrtok horúco, na slnku ža pekelne - blíži sa osemifinále, v stredu sa definitívne vytvorili dvojice pre túto fázu Eura. Zároveň sa tým uzavrela skupinová časť majstrovstiev a tak sa stránky novín zaplnili všemožnými štatistikami, optimálnymi zostavami, zoznamami sklamní, nádejí, vrcholov a všetkého toho folklóru, ktorý k tomu neodmysliteľne patrí.

Denník L'Equipe – aj keď zmenil formát a klesol mu náklad, stále kredit a rešpekt má – známkoval všetkých aktérov turnaja a vyšlo mu, že

- medzi brankármi je Matúš Kozáčik na 5. mieste, spolu s Neuerom, Almerom, Subašičom, Llorisom a Halldorssonom (prvý je McGovern zo Severného Írska)

- Slovensko je medzi mužstvami na 11. priečke s priemrnou známkou 5,27 (prví Chorváti majú 5,79)

- v kategórii tréner je Ján Kozák druhý, spolu s Nemcom Storckom, ktorý vedie Maďarsko (na čele je Chorvát Čačič)

- najlepším slovenským hráčom je Marek Hamšík s priemernou známkou 6,33 (známka od 1 do 10, čím vyššia, tým lepšia), najvyššie priemerné inidviduálne hodnotenie dosiahli Maďar Kleinheisler, Walesan Bale a Francúzi Kanté a Payet 7

- Marek Hamšík je v zozname tých, ktorí potvrdili vysokú kvalitu (spolu s ním napríklad Bale, Rakitič, Iniesta, Morata, Neuer, Lloris...), medzi sklamaniami nie je žiaden Slovák, rovnako medzi prekvapeniami či tými, ktorí sú lepší, než sa čakalo

- v rebríčku hviezd, kde hráči zbierajú plusové aj mínusové body za svoje činy, futbalové i nefutbalové, je Marek Hamšík štvrtý (zatiaľ je podľa novín najväčšou star Gareth Bale).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: