Správy

Z diára výpravy na Eure (VIII) - Zakázané!

Viktoria Joríkova|14. jún 2016 o 02:00

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) - Najprv sa nám to zdalo divné, že prídete na čerpačku a inokedy plné chladiace boxy s nápojmi sú ako noty na bubon, teda samá pauza. A keď sa pozriete bližšie, môžete si vybrať medzi Evianom, kolou, ďalšími viac či menej sladkými tekutinami a... Konečne! Pivo, dve známe značky a keď po nich siahnete, tak vám skoči do očí dvojslovná informácia: sans alcool. Prekladať hádam netreba.

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) - Najprv sa nám to zdalo divné, že prídete na čerpačku a inokedy plné chladiace boxy s nápojmi sú ako noty na bubon, teda samá pauza. A keď sa pozriete bližšie, môžete si vybrať medzi Evianom, kolou, ďalšími viac či menej sladkými tekutinami a... Konečne! Pivo, dve známe značky a keď po nich siahnete, tak vám skoči do očí dvojslovná informácia: sans alcool. Prekladať hádam netreba.

Boli sme asi 120 kilometrov od Vichy, na ceste do Lille, pred nami bolo ešte ďalších takmer 500, nešoféri si v duchu plánovali, že zdriemnutie podporia plechovkou chmelového moku, ale nedalo sa: zakázané!

Ani fľaška či fľaštička vína, nezáleží na veľkosti. Stiahnuté z obehu. O tvrdom alkohole ani nehovoriac. Do tretice napíšem: zakázané!

Po tom, čo sa potvrdilo videné, že mydliace sa skupiny chuligánov boli výrazne posilnené alkoholom, zasiahli úrady: čerpacie stanice museli stiahnuť všetky nápoje s alkoholom z predaja. Dokedy? Kde všade? Nebolo to celkom jasné, odpovede sa rôznili, zamestnanci čerpačiek s ospravedlňujúcim úsmevom opakovali stále jedno slovo: Interdit (zakázané).

Ale aby v tom nebol zamočený len futbal. Francúzske úrady riešili aj očakávanú demonštráciu, ktorú na utorok zvolala najsilnejšia odoborná organizácia CGT do Paríža a keďže sa očakávala masová účasť a do metropoly nad Seinou mierili tisíce ľudí z celej krajiny, vedenia departementov rozhodli na územi, ktoré spravujú, zväčša takto. Napokon proti novele zákonííka práce demonštrovalo milión ľudí a jedno z našich áut, ktoré absolvovalo cestu z Vichy do Lille, sa posúvalo cez Paríž štyri hodiny...

Človeku napadnú mnohé súvislosti, napríkald aj to, že práve pivo je pre mnohých hráčov ideálna pomôcka pri naplnení požadovaného množstva vzorky pre dopingovú kontrolu. Hoci sa to nezdá, futbalisti nemajú zväčša problémy s podpornými látkami, v tomto sú na rozdiel od cyklistov či atlétov trochu mimo „hlavný prúd,” zato napríklad mariuhuana či kanabis fičí, všeobecne zakázaný už nie je ani efedrín a jeho modifikácie, kanabinoidy sú trestateľné, len ak ich športovcovi zistia na súťažiach, ono je to celá veda, vedel by rozorávať lekár Pavel Malovič, dopingový komisár UEFA, keby mohol, ale nemôže. Svojho času sa vyjadril, že ”ak by platili dnešné pravidlá pred rokmi, bol by Maradona, ktorému na svetovom šampionáte v USA zistili dopingový koktail, čistý."

Lenže práve UEFA sa prihlásila k tvrdému postupu proti drogám aj počas Eura. Podľa denníka L'Equipe nešla dosiaľ nikdy tak tvrdo po dopingových hriešnikoch, ako práve počas tohto turnaja. Laboratórium v Chatenay-Malabry funguje od 10. júna do 10. júla 24 hodín denne, bez prestávky, analyzuje vzorky tak rýchlo, ako sa len dá, aby bol výsledok známy do 48, maximálne 72 hodín po jeho odobratí. Mechanika je tradičná: z každého tímu idú na odber dvaja hráči zo zápasovej súpisky, pokiaľ by niektorého z nich pozitívne testovali, môže požiadať o kontrolu B vzorky pred ďalším zápasom. Ale okrem toho: ”Môžeme robiť kontroly medzi zápasmi, pri tréningoch, v hoteloch,“ povedal spomínaným novinám MarcVouillamoz, šéf lekárskej a dopingovej služby UEFA. Ešte dodal, že ak by dvaja a viac hráči z jedného mužstva boli pozitívne testovaní na zakázané látky, hrozí sankcia celému tímu.

UEFA vyčlenila zo svojho rozpočtu milión eur na kontroly, pred začiatkom ME hlásila – a teraz zverejnila – 1278 návštev dopingových komisárov, bez jediného pozitívneho výsledku. Tak tomu bolo aj počas ME 2008 a 2012, posledný a jediný zazanmenali na ME 2004...

Počas práve prebiehajúceho šampionátu absolvovali dopingovú kontrolu po zápase s Walesom Peter Pekarík a Kornel Saláta. Platí pravda o turnaji roku 2004...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: