Správy

VIDEO: Hipp: "Oba tímy tlačí topánka na rovnakom mieste"

Viktoria Joríkova|14. nov 2012 o 00:00

BRATISLAVA (SFZ) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Michal Hipp v rozhovore do oficiálneho programu zápasu Česko - Slovensko povedal, že obom tímom chýba efektívny hrotový hráč

BRATISLAVA (SFZ) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Michal Hipp v rozhovore do oficiálneho programu zápasu Česko - Slovensko povedal, že obom tímom chýba efektívny hrotový hráč

Zápasy medzi Českou republikou a Slovenskou sú vždy výzvou. Ako vnímate toto prípravné stretnutie?

"Je to výzva nielen na reprezentačnej úrovni. Za bývalej federatívnej republiky to bolo aj na tej klubovej úrovni – Sparta, Slávia, Ostrava vždy divácky ťahali a myslím si, že aj budú ťahať. Nie je to tak dávno, čo sme sa stretli s Čechmi v jednej kvalifikačnej skupine o účasť na MS v Juhoafrickej republike, kde sme my boli úspešní. Samozrejme, každý jeden zápas má svoj náboj a tento nebude výnimkou."

Pred takmer dvadsiatimi rokmi sa rozdelili naše ligové súťaže. Vnímate rozdiel medzi nimi?

"Sledujem takmer pravidelne každý týždeň Gambrinus ligu, nakoľko tam máme svojich hráčov, mám tam kolegov trénerov, sám som hrával v Čechách, či už za spoločnej republiky alebo aj v samostatnej českej lige. Úroveň klubovej scény je momentálne trochu vyššia na tej českej strane, o čom svedčia aj úspechy Sparty Praha a Viktorie Plzeň, ktoré sa dostali do skupinovej fázy Európskej ligy. Možno z môjho pohľadu sú Česi ďalej v infraštruktúre, v úrovni štadiónov, vo vyššej návštevnosti, ale väčšina zápasov, čo mám možnosť vidieť, je porovnateľná po futbalovej stránke s našou Corgoň ligou."

Ktoré zápasy českej reprezentácie ste sledovali v príprave na tento zápas pozornejšie?

"Keď mám možnosť vidieť, tak sledujem každé vystúpenie českého národného mužstva. Osobne som videl v priamom prenose otvárací zápas kvalifikácie, ktorý hrali v Dánsku a zo záznamu potom aj posledné dva s Maltou a s Bulharskom. Vstup mali pomerne úspešný, nakoľko Dáni patrili k lepším mužstvám na ME a pre české mužstvo získaný bod bol úspechom. Samozrejme, nepočítali s tým, že stratia doma dva body s Bulharskom. Podrobne som sledoval účinkovanie českého mužstva na EURO 2012, kde podľa mňa dosiahli výrazný úspech, i keď začiatok šampionátu nebol podľa ich predstáv. Prehrali rozdielom triedy s Ruskom, každý nad nimi lámal palicu, vznikli ohromné tlaky na trénera, hráčov, realizačný tím. Je obdivuhodné, ako sa národné mužstvo vzchopilo a v zápasoch s Gréckom a Poľskom dominovalo, dostalo sa do ďalšej fázy, kde nestačilo na, v tom čase veľmi dobré a favorizované, Portugalsko."

Česi momentálne, podobne ako my, bojujú so streleckou produktivitou. Rozdiel v tomto smere medzi Slovenskom a Českom nie je až taký veľký...

"Pred zápasom s Maltou mali asi 400 minút, kedy nestrelili gól. Rovnako ako my, majú problém s nízkou efektivitou, hoci hra má pomerne slušnú úroveň a majú dobrú prechodovú fázu. Trpia momentálne na to, že nie je zdravý Rosický, pre zranenie im vypadli v poslednom období Jiráček, Pilař, Kadlec, Necid. Naviac mali problémy s tým, že sa reprezentácie vzdal Baroš. Títo hráči by, ak by boli k dispozícii, tvorili nosných hráčov základnej zostavy. Teraz dostávajú šancu hráči, medzi ktorými sa hľadá efektívny hrotový útočník. Tieto prípravné zápasy, tak ako vnímame my teraz zápas s Čechmi a potom v Belgicku, takisto Češi s nami a potom v Turecku, sú o štádiu hľadania riešenia v bode, kde nás oboch tlačí topánka."

Čo môže pre slovenské mužstvo znamenať situácia, kedy na trénera súpera Michala Bílka je veľký tlak verejnosti. Zohráva tento fakt dôležitú úlohu na psychike a pohode celého tímu?

"Vnímam aj tento fakt. Som blízky priateľ s Michalom Bílkom. Za federálnych čias sme spolu hrali v národnom tíme, poznám veľmi dobre aj ostatných členov realizačného tímu. Je pravda, že Michal počas troch rokov urobil poriadny kus roboty. Tlak bol aj pred EURO 2012 po nešťastnom domácom zápase s Maďarskom, takisto po neúspešnom vstupe na ME. Tie hlasy, ktoré teraz prišli po zápase s Bulharskom, to je taká sínusoida. Kto má možnosť sledovať vystúpenia českého mužstva, podobné to bolo aj po zápase v Španielsku, keď sa zdalo, že nepostúpia. Mišo ale ohromne zmobilizoval mužstvo v Škótsku a aj v poslednom zápase v Litve. Dostali sa do baráže, kde hravo preskočili Čiernu Horu. Držím mu palce. Ten tlak je dennodenný a nie je to len na klubovej úrovni, ale takisto v reprezentácii musí byť tréner s týmto vysporiadaný."

Ak by ste sa mohli odosobniť... ako bude vyzerať zápas Česko – Slovensko a aký váš tip na výsledok?

"Zásadne nikdy netipujem. My sme sa snažíme v týchto zápasoch, hlavne kvalifikačných, vštepiť mužstvu náš základný systém hry, organizáciu, koncepciu a chceme v tom dobrom, čo nám tie doterajšie ukázali, pokračovať. Vieme, kde nás tlačí topánka. V Olomouci je veľmi dobré futbalové publikum, náboj Česko – Slovensko, nielen vo futbale, ale v každom jednom športovom odvetví, bude istotou veľmi dobrej športovej úrovne. Na tento zápas sa teším. Som optimista a verím v úspešnú koncovku pre nás."

Tento zápas má motto "Viac než hra." Je pre vás osobne futbal viac ako hra?

"Samozrejme. Prakticky sa mu venujem celý život. Futbal mi ponúkol a ponúka stále ohromnú radosť. Je to každodenná práca. Popri futbale som mal a mám možnosť stretnúť kamarátov, dennodenne sa s nimi stretávať nielen priamo na Slovensku, ale aj za hranicami. Je to moja práca, koníček, ale aj forma sebarealizácie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: