Správy

U17 – So Švédskom spravodlivá remíza, zhodli sa hráči

Kenan Busuladzic a Denis Valko v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024)
Kenan Busuladzic a Denis Valko v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|22. máj 2024 o 09:08
Kenan Busuladzic (vľavo) Denis Valko v súboji v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024)
Kenan Busuladzic (vľavo) Denis Valko v súboji v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

PARALIMNI (SFZ) – Slovenskí reprezentanti do 17 rokov sa vo svojom úvodnom vystúpení na majstrovstvách Európy na Cypre rozišli so súperom zo Švédska zmierlivo. Po bezgólovej remíze si tak do tabuľky skupiny C pripísali prvý bod, s ktorým panuje v slovenskom tíme čiastočná spokojnosť.  

Valko: Bolo ťažké sa presadzovať proti Švédom

„Určite sme chceli zápas vyhrať. Dá sa však povedať, že aj ten jeden bod je dobrý štart. Bezpochyby však chceme uhrať ďalšie body aj z ďalších zápasov,“ prezradil po zápase pre futbalsfz.sk útočník slovenského výberu Denis Valko.

Slovenskí reprezentanti nemali najlepší vstup do zápasu. Prvú polhodinu mali viac z hry Švédi, ktorí boli viac na lopte. Územnú prevahu však nedokázali pretaviť do gólových šancí. „Zo začiatku bola určite nejaká nervozita. Postupom času sme sa však do toho dostali,“ hovorí Valko, ktorý pripúšťa, že význam a prestíž majstrovstiev Európy sa podpísala na nervozite pred zápasom. „Predsa len sú to majstrovstvá Európy a tá nervozita pred začiatkom zápasu, počas rozcvičky a možno aj v prvých 10-15 minútach tam bola. Neskôr to však opadlo,“ dodáva.

Remíza 0:0 nasvedčuje, že v zápase sa obe družstvá sústredili predovšetkým na defenzívu. To hovorí aj samotný Valko, ktorý v zápase odohral niečo vyše hodinu hry. „Nikto nechcel urobiť chybu. To sa odzrkadlilo aj na výsledku. Mne sa presadzovalo v útoku veľmi ťažko. Švédski stopéri boli nepríjemní.“

Jednu z mála chýb, po ktorej sa mohlo meniť skóre hry, spravili Švédi tesne pred Valkovým vystriedaním. Nåforsovu Dahlinovu ťažkú malú domov zle spracoval švédsky brankár Ramming, od ktorého sa lopta odrazila pred Valka. Slovenský útočník však nakoniec nedokázal zakončiť, keďže švédsky gólman stihol svoje zaváhanie napraviť.  „Chýbalo tam veľmi málo. Ja som sa lopty nakoniec takmer ani nedotkol, keďže švédsky brankár ju ešte stihol odkopnúť. Škoda, možno keby som to viac čakal a bol by som pri ňom skôr, tak sa dostanem k lopte, vedel by som si ho zaseknúť alebo prehodiť,“ vrátil sa bardejovský rodák k jeho zrejme najväčšej šanci v zápase.

Streleckú prevahu v zápas mali Švédi, ktorí mali desať streleckých pokusov, kým naša reprezentácia len šesť. Pomer striel na bránu však už bol opačný – 4:3 v prospech slovenskej sedemnástky. „Nejaké šance sme tam mali my, na druhej strane nás podržal aj brankár Sebo Zajac. Z hľadiska priebehu hry podľa mňa zaslúžená remíza a ideme ďalej,“ dodal na záver Valko.

Do zápasu s Talianskom chcú preniesť bojovnosť

Jedným zo slovenských hráčov, ktorí odohrali celých 90 minút úvodného zápasu na európskom šampionáte do 17 rokov bol aj stredopoliar Šimon Vlna, kapitán výberu slovenskej sedemnástky. „Bol to veľmi ťažký behavý zápas. Mohlo sa to skončiť s dobrým, aj so zlým koncom pre nás. Berieme si bod a ideme do ďalšieho zápasu s Talianskom,“ hodnotil zápas 17-ročný legionár z rakúskej Akademie Burgenland. 

Bezgólová remíza so Švédmi znamená, že po prvom hracom dni má slovenská sedemnástka na svojom konte jeden bod. Vzhľadom na priebeh zápasu bola deľba bodov zrejme spravodlivá. „Zápas sme mohli vyhrať, ale aj prehrať. S jedným bodom je spokojnosť, ale len remízy nám nebudú na turnaji stačiť. Určite chceme nejaký zápas vyhrať a verím, že sa nám to podarí,“ hovorí Šimon Vlna.

Šimon Vlna v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024)
Šimon Vlna v zápase Slovensko – Švédsko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Paralimni (21.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Aj kapitán slovenského výberu pripúšťa, že v úvode zápasu na hráčov doľahla psychická ťarcha majstrovstiev Európy, doposiaľ najvýznamnejšieho turnaja, ktorého sa hráči v ich kariérach zúčastnili. „Určite bola cítiť nervozita na začiatku. Ako však zápas šiel ďalej, to bolo lepšie.“

Slovenskú reprezentáciu do 17 rokov čakajú po zápase so Švédskom dva dni voľna pred piatkovým druhým zápasom na šampionáte. V ňom od 17.00 SELČ aj v priamom prenose na RTVS Šport vyzvú Talianov, ktorí vo svojom úvodnom vystúpení na Cypre zvíťazili nad Poľskom 2:0. Aké pozitívne veci zo zápasu so Švédskom si môže sedemnástka preniesť do svojho druhého zápasu? „Chceme bojovať do konca zápasu tak, ako sme to predviedli proti Švédom. Musíme však viac strieľať. Pokiaľ však ide o pozitíva, určite si z tohto zápasu berieme bojovnosť,“ dodal na záver Vlna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: