Správy

U17 – Mladíci s veľkou šancou na postup na ME, Fodrek: Na chalanov som hrdý

Slovenská futbalová reprezentácia SR do 17 rokov po zápase s Gréckom v Patrase (9.3.2024).
Slovenská futbalová reprezentácia SR do 17 rokov po zápase s Gréckom v Patrase (9.3.2024). (Zdroj: SFZ)
Jakub Homoľa|17. mar 2024 o 10:32
Slovenská futbalová reprezentácia SR do 17 rokov po zápase s Gréckom v Patrase (9.3.2024).
Slovenská futbalová reprezentácia SR do 17 rokov po zápase s Gréckom v Patrase (9.3.2024). (Zdroj: SFZ)

BRATISLAVA (SFZ) – Tri zápasy, dve víťazstvá, šesť bodov a konečné druhé miesto v skupine. Bilancia reprezentácie do 17 rokov, ktorú dosiahla v druhej fáze (Elite Round) kvalifikácie na turnaji v Grécku, dáva veľmi reálnu nádej na postup na záverečný turnaj majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie. Na záverečný turnaj, ktorý tento rok hostí Cyprus, postupujú víťazi ôsmich kvalifikačných skupín a sedem najlepších družstiev z druhých miest. Zisk šiestich bodov značným spôsobom minimalizuje šancu, aby práve sedemnástke spomedzi tímov z druhých miest ostal v rukách pomyselný čierny Peter.

 Na spečatenie svojho osudu si však zverenci Branislava Fodreka musia nateraz počkať. Štvrtá kvalifikačná skupina, ktorej súčasťou bola aj sedemnástka, sa totiž hrala ako prvá, kým dianie v ostatných siedmich skupinách sa začne až 20. marca. Bez ohľadu na to sa však sedemnástka vrátila z juhu Európy s dobrými pocitmi, ktoré azda budú umocnené prvým postupom z kvalifikácie ME do 17 rokov za posledných 24 rokov. Viac prezradil v rozhovore samotný hlavný tréner reprezentácie Branislav Fodrek.

Aké sú vaše dojmy po kvalifikačnom turnaji v Grécku?

Po takomto turnaji musíme byť spokojní, aj keď je pravda, že posledný zápas proti Ukrajine nám výsledkovo ušiel. Výkon pritom nebol ani v tomto zápase zlý, ale aj taká je medzinárodná scéna. Ktovie, ako by sa zápas vyvíjal, keby sme boli dali prvý gól my, pretože šance sme na to mali... Ale to už sú len domnienky, futbal sa hrá na góly a Ukrajina vyhrala zaslúžene. Pre nás je momentálne kľúčové, že máme šesť bodov a sme veľmi blízko postupu na Euro. Do Grécka sme šli s cieľom zabojovať o postup. Vedeli sme, že nie sme favoritom kvalifikačnej skupiny. Chalani však išli na maximum a predviedli výborné výkony v ťažkých zápasoch. Napokon to vypálilo tak, že po dvoch zápasoch sme mali plných šesť bodov po zaslúžených víťazstvách nad Švajčiarskom a Gréckom.

Pred turnajom ste spomínali, že máte dosť informácií o všetkých troch súperov. Akú úlohu hral na turnaji aj faktor kvalitnej prípravy na súperov?

Na prípravu a analýzu sme kládli dôraz, ale to je iba jeden diel celej skladačky. Samozrejme, je dôležité selektovať pre hráčov dôležité informácie o súperoch. Primárne sme sa však sústreďovali sami na seba, na individuálne výkony našich hráčov, ako aj na celkový tímový prejav. Pokiaľ ide o súperov, v zásade nás ničím neprekvapili. Možno od Grékov sme čakali, že na nás vybehnú, pretože hrali doma a v zápase s nami im šlo o udržanie postupových nádejí. Napriek tomu sa však stiahli do hlbokého bloku a čakali na naše chyby. Obraz hry sa trochu zmenil až po našom vylúčení, po ktorom by sme asi brali aj výsledok 0:0. Nakoniec sme si počkali na našu šancu a dali gól. Futbal to chlapcom za ich obetavosť a kvalitu vrátil.

 Ako ste naznačili, v druhom zápase proti Grécku ste od 57. minúty hrali v desiatich, napriek tomu ste však dokázali streliť víťazný gól. Čo to vypovedá o charaktere družstva?

Vždy je základom dobrá partia a tímový duch. Chalani makali jeden za druhého, hrali ako tím a po vylúčení sa ešte viac zomkli. Práve v takýchto zápasoch sa ukazuje, aká vie byť hranica medzi úspechom a neúspechom tenká. Aj keď sme mali v prvom polčase šance, po vylúčení, tesne pred naším gólom, mali Gréci veľkú šancu. Ustáli sme to a vzápätí sme sa tešili my.

 V poslednom zápase ste Ukrajine podľahli 0:3. Podpísalo sa na výsledku aj to, že zápas bol pre búrku prerušený na niekoľko hodín?

Nemyslím si, že to malo nejaký vplyv. Bola to nová skúsenosť pre chalanov. Podmienky boli pre oba tímy rovnaké a vyrovnať sme sa s tým museli ako my, tak aj Ukrajinci. Napriek prehre sme podali dobrý výkon. Mali sme dobrý vstup do zápasu a do prerušenia sme boli lepším tímom a dobre sme naskočili do hry aj po prerušení. Žiaľ, ku koncu polčasu sme spravili chybičku, ktorú súper z prvej ich vážnejšej šance potrestal. Krátko nato, krásnou strelou pod brvno z 20 metrov dali Ukrajinci druhý gól. Treba však uznať, že Ukrajina mala vysokú kvalitu a aj v našom zápase ukázali, prečo vyhrali kvalifikačnú skupinu s deviatimi bodmi.

 O tom, či sa sedemnástka dostane na ME sa rozhodne až v najbližších dňoch, keď sa začnú boje aj vo zvyšných siedmich kvalifikačných skupinách. Dianie v nich však už ovplyvniť nedokážete. Cítite trochu nervozitu?

Nervózny nie som. Samozrejme, budem vývoj v ďalších skupinách sledovať. Všetky zvyšné skupiny sa hrajú v rovnaké dni, takže už po druhom hracom dni budeme možno presne vedieť, na čom sme. Čo som si pozeral vyžrebovanie skupín, viaceré vyzerajú byť veľmi vyrovnané. Samozrejme, stať sa môže, že nám ani týchto šesť bodov nebude stačiť na postup, ale nemyslím si, že je to veľmi reálne, aby v každej kvalifikačnej skupine mali prvé dve mužstvá minimálne šesť bodov. Bez ohľadu na to som za výkony a hru na chalanov hrdý, rovnako ako aj na celý realizačný tím za ich perfektnú robotu a servis pre hráčov.

 VÝSLEDKY - ELITE ROUND KVALIFIKÁCIE ME 2024

Švajčiarsko U17 – Slovensko U17 1:2. Góly SR: 12. Pira, 78. Valko
Grécko U17 – Slovensko U17 0:1. Gól SR: 85. Lusale
Ukrajina U17 – Slovensko U17 3:0

Branislav Fodrek na tréningu reprezentácie SR do 17 rokov v Senci  pred 2. fázou kvalifikácie ME 17 2024 (2.3.2024).
Branislav Fodrek na tréningu reprezentácie SR do 17 rokov v Senci pred 2. fázou kvalifikácie ME 17 2024 (2.3.2024). (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: