Biatlonisti by chceli získať novú posilu, zatiaľ má cudzí pas. Srdcom je Slovák, vraví Vozár

Artur Išakov.
Artur Išakov. (Autor: Instagram / Artur Išakov)
Miloslav Šebela|27. apr 2024 o 09:00

Dvadsaťročný junior sa pripravuje pod vedením Daniela Kuzmina.

BRATISLAVA. Nebol to šok ani prekvapenie. Šéf slovenského biatlonu Peter Vozár vedel ako jeden z prvých, že do nasledujúcej sezóny sa do ženskej reprezentácie vráti po materskej prestávke jeho líderka.

S Paulínou Bátovskou Fialkovou bol v pravidelnom kontakte. Jej plány a chuť na návrat poznal. 

„Nemusel som ju vôbec prehovárať. Bol som s ňou v kontakte. Rovnako ako s trénerom Martinom Bajčičákom a som rád, že sa nám podarila pripraviť veľká tréningová skupina, v ktorej môžu aj chalani potiahnuť Paulínu a ona môže zase im odovzdať svoje skúsenosti,“ reagoval Vozár. 

Má ambície, aby znovu bojovala o bodované priečky

Bátovská Fialková sa vracia po ročnej prestávke, no už ako matka štvormesačnej dcéry a jej návrat do biatlonu bude postupný.

Aj tréner Bajčičák priznal, že preňho je príprava mladej mamičky niečo nové a musel zbierať rady u telovýchovných lekárov, ako nastaviť tréningy. 

Pred materskou pauzou bola Bátovská Fialková v celkovom poradí Svetového pohára na 17. mieste a pravidelne sa umiestňovala na bodovaných priečkach. Bola súčasťou širšej svetovej špičky a dokázala bojovať aj o priečky v najlepšej desiatke.

V nasledujúcej sezóne však skôr nebude útočiť tak vysoko.

„Nemôžme od nej očakávať, že bude vyhrávať Svetové poháre. Na druhej strane sama sa nevracia, aby obsadila 90. či 100. miesto. Má ambície aby bodovala, ale ťažko hovoriť o konkrétnych cieľoch. Je pozitívum, že máme šesť žien a budeme plnohodnotne obsadzovať aj IBU Cupy. Ak prídu zranenia, vieme ženy prestriedať a vždy postaviť plnohodnotnú štafetu,“ vraví Vozár. 

Ženský seniorský tím bude skutočne široký. Bátovská Fialková, Ema Kapustová, sestry Remeňové, Anastasia Kuzminová a Júlia Machyniaková.

Nevýhodou je, že vo Svetovom pohári má Slovensko v budúcej sezóne len 3 miestenky. V budúcej sezóne však ženy nebudú mať problémy postaviť štafetu a môžu zabojovať aj o štvrté miesto vo Svetovom pohári. 

Pribudne nový reprezentant?

Štafeta bola naopak vážnym problémom u mužov, keďže medzi seniormi ostali len dvaja reprezentanti. 

Tréner Lukáš Daubner však uviedol, že má ambíciu obsadzovať aj mužskú štafetu. 

Ako by však tím mohol vyzerať? Nie je vylúčené, že v slovenskom drese bude nastupovať aj biatlonista, ktorý aktuálne ešte nemá slovenský pas, no trénuje pod vedením Daniela Kuzmina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonisti by chceli získať novú posilu, zatiaľ má cudzí pas. Srdcom je Slovák, vraví Vozár