Krutý škrt počas sezóny. Oklamali nás, vraví Juraj Varga o Rely Dakar

Juraj Varga na Rely Dakar 2024.
Juraj Varga na Rely Dakar 2024. (Autor: Varga Motorsport Team)
Miloslav Šebela|26. apr 2024 o 14:00

Tretie miesto z Rely Dakar Slovák nebude môcť obhajovať.

Pri druhej účasti na slávnej Rely Dakar bojoval JURAJ VARGA s najlepšími a vo svojej kategórii vybojoval výborné 3. miesto. Stal sa len druhým Slovákom, ktorý na Dakare skončil v celkovom hodnotení na pódiu. Tento úspech však budúci rok nebude môcť obhajovať.

Organizátori z čista jasna oznámili, že Dakar bude v roku 2025 bez štvorkoliek. Varga netají, že sa cíti podvedený.

"Musím povedať, že posledné dni boli pre mňa veľmi zaujímavé. Mal som množstvo telefonátov, čo som nečakal a dostal som zaujímavé ponuky. Musím si len zvoliť tú správnu," vraví.

V januári ste na Rely Dakar skončili na 3. priečke. Aké máte na to spomienky? 

Bol to veľký úspech. Smerovali sme k tomu celú sezónu a bolo to naše maximum. Dvaja súperi predo mnou boli rýchlejší. Snažil som sa vybojovať pódium a tretie miesto bolo maximum, čo sme mohli dosiahnuť.

Bol som druhýkrát na Dakare. Získal som nové skúsenosti. A hneď po pretekoch som vedel, čo potrebujeme vylepšiť a s akými zmenami musíme prísť. Začali sme pracovať na novom motore, aby sme sa čo najviac priblížili k tým najlepším. 

V rozhovore sa dočítate

  • Ako reagovali ďalší pretekári?
  • Prečo sa organizátori rozhodli zrušiť kategóriu štvorkoliek?
  • Aké ponuky dostal Juraj Varga?
  • Či bude pokračovať na štvorkolke v tejto sezóne?
  • Prestúpil by do inej kategórie kvôli Dakaru?

Po pretekoch asi ste sa bavili aj s organizátormi. Pôvodne to vyzeralo, že o rok budete znovu štartovať v Saudskej Arábii. Čo vám hovorili? 

Ja sa nemôžem v júni rozhodnúť, že idem na Dakar. Už keď sa z pretekov vrátite, musím sa pripravovať na ďalší rok. Hneď po pretekoch boli na oficiálnych stránkach zverejnené podmienky pre každú kategóriu. Štvorkolkári ich majú najnáročnejšie. 

znovu pustia na Dakar len desiatich pretekárov, hoci dobre vedeli, že záujem je oveľa väčší. Sami organizátori sami vypísali kategóriu len pre desať pretekárov. A keď chcem byť na štarte v roku 2025, musím absolvovať minimálne tri kolá seriálu majstrovstiev sveta. A zo seriálu MS si organizátori vyberú desiatku. 

Napríklad motorkári musia ísť len jedny preteky z majstrovstiev sveta. Ak by som chcel štartovať s autom alebo s kamiónom, dnes si kamión kúpim, zajtra sa môžem prihlásiť a nikoho netrápi, či som s ním vôbec jazdil v dunách. Autá a kamióny majú však najdrahšie štartovné. Štvorkolkári zas toho musia najazdiť v dunách najviac. 

Pred tromi týždňami, už počas prvých pretekov majstrovstiev sveta, to zo stránky stiahli a oznámili, že Dakar pre štvorkolky nebude.

Vy ste si teda zabezpečili sponzorov, pripravovali vylepšenia techniky, naplánovali si sezónu a zrazu vám oznámia, že môžete seriál MS jazdiť ďalej, ale na Dakar sa aj tak nedostanete. Nemáte pocit, že vás oklamali? 

Jasné, že nás oklamali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Krutý škrt počas sezóny. Oklamali nás, vraví Juraj Varga o Rely Dakar