Správy

U17 – Fyzická prevaha Poliakov rozhodujúca, mládežnícke Euro však cennou skúsenosťou

Martin Bačík v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024)
Martin Bačík v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|28. máj 2024 o 09:35
Martin Bačík v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024)
Martin Bačík v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ACHNA (SFZ) – Púť reprezentačného družstva do 17 rokov majstrovstvami Európy tejto vekovej kategórie na Cypre sa končí už v základnej skupine. Definitívu osudu slovenskej sedemnástky na európskom šampionáte dal pondelkový zápas, v ktorom zverenci Branislava Fodreka podľahli Poľsku 0:4. Práve Poľsko tak doplnilo už istých víťazov skupiny z Talianska v zozname postupujúcich do štvrťfinále zo základnej skupiny C.

Vlna: Bez gólu sa nedá vyhrať a postúpiť ďalej

Sokolíci pred zápasom s Poľskom vedeli, že pre zachovanie nádejí na postup do štvrťfinále potrebujú proti svojmu súperovi naplno bodovať. Trojbodové plány sa však nedarilo napĺňať už od samého úvodu. Poliaci boli od úvodného výkopu na štadióne v Dasaki lepším družstvom, čo dokumentoval už prvý polčas, ktorý vyhrali 3:0.  

„Poliaci si šli za výhrou viac ako my. Boli fyzickejší a išli za gólom. My sme naopak celý turnaj nedali gól a bez gólu sa nedá vyhrať a postúpiť ďalej,“ hodnotil zápas kapitán slovenského tímu Šimon Vlna.

Slovenským reprezentantom v pondelkovom zápase robilo veľké problémy presadzovať sa proti fyzicky dobre stavanému poľskému výberu trénera Rafała Lasockého. Rozdiel bolo vidno najmä v úvode zápasu, v ktorom sa sedemnástke nedarilo vyhrávať dôležité súboje. „My sme sa Poliakom nevedeli vyrovnať v súbojoch. Oni ich vyhrávali, vytvárali si potom šance, z ktorých dávali góly,“ povedal po stretnutí Vlna„Poľsko má veľmi fyzicky disponovaný tím. Niektorí chalani od nich už hrajú za mužov, a to vidno,“ dodal.

Šimon Vlna (10) v s'uboji s Mateuszom Dziweiatowskim v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024)
Šimon Vlna (10) v s'uboji s Mateuszom Dziweiatowskim v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Ako už uviedol kapitán slovenského výberu, bez gólu sa nedá vyhrať. A sedemnástke sa gól nepodarilo streliť v ani jednom z troch vystúpení na európskom šampionáte. Pritom najmä v úvodných dvoch stretnutiach proti Švédsku a Taliansku sa mladí slovenskí reprezentanti dokázali udržať na lopte na dlhší čas aj na polovici súpera. Do gólových šancí sa ale napriek tomu dostávali len zriedkavo.

Toho si je vedomý aj Šimon Vlna. „My sme si ani nevytvorili veľa šancí. Do priestoru zhruba desať metrov pred šestnástkou sme vedeli zakombinovať, no finálna fáza nám v zápasoch chýbala. Mali sme málo striel, nedostávali sme sa do šancí, a tak sme ani veľmi nemali z čoho dať gól.“

Aj keď bezprostredne po zápase prevažovalo u Vlnu sklamanie, možnosť zahrať si na záverečnom turnaji európskeho šampionátu do 17 rokov v slovenskom drese si váži. „Bola to veľmi cenná skúsenosť, z ktorej si chcem vziať čo najviac do ďalšej mojej kariéry,“ dodal legionár z rakúskej Akademie Burgenland. 

Turanského vypadnutie mrzí, tím mal podľa neho na postup

Aj krajný obranca Martin Turanský, ktorý bol v základnej zostave v každom z troch vystúpení sedemnástky na Cypre, v pozápasovom rozhovore spomenul fyzickú prevahu Poliakov ako jeden z rozhodujúcich faktorov, ktorý naklonil misky váh na stranu súpera. „Bol to náročný zápas. Poliaci boli fyzickejší, rýchlejší, my sme doplácali na vlastné chyby, a tomu zodpovedá aj výsledok,“ hodnotil zápas onedlho 17-ročný kmeňový hráč trnavského Spartaku.

Naša reprezentácia pôsobila proti Poliakom najmä v úvode zakríknuto. Turanský si však nemyslí, že by slovenskú sedemnástku Poliaci v zápase akokoľvek prekvapili. „Nepovedal by som, že by nás prekvapili svojou hrou. Boli nepríjemní, dôrazní. My sme to neustáli, dostali sme gól, po ktorom Poliaci šli do nás ďalej.“

Základ svojho víťazstva položili Poliaci už v prvom polčase, ktorý vyhrali 3:0. Je prirodzené, že nálada v slovenskej kabíne po prvej štyridsaťpäťminútovke nebola vôbec ideálna. „Je náročné sa dať dohromady a pokúsiť sa otočiť zápas, keď po polčase prehrávate 0:3. Snažili sme sa dať hlavy hore, sústrediť sa na každú jednu situáciu a dať nejaký gól,“ hovorí Turanský.

Martin Turanský v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024)
Martin Turanský v zápas Poľsko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre (Achna, 27.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Na začiatku druhého polčasu sa zdalo, že sa sedemnástka skonsolidovala. Úvodné minúty bola viac na lopte, vypracovala si aj zopár šancí, z ktorých najväčšiu mal Kováčik štyri minúty po zmene strán. Gól sme však nedali, naopak v 68. minúte pečatil na konečných 4:0 Gieroba. 

Prakticky rozhodnutý zápas sa po štvrtom poľskom góle už dohrával. Krajný obranca Martin Turanský zápas proti Poľsku napokon celý ani neodohral. V 85. minúte ho vystriedal Martin Hlavatý, ktorý si tak pripísal na svoje konto prvé minúty na majstrovstvách Európy. Ako vysvetľuje Turanský striedanie v jeho prípade bolo vynútené. „Pocítil som členok a nemohol som ďalej pokračovať,“ priblížil. 

Slovenská reprezentácia do 17 rokov síce skončila na majstrovstvách Európy v základnej skupine, no už samotná účasť na záverečnom šampionáte je pre Fodrekových zverencov úspechom. Slovensko sa v tejto vekovej kategórii naposledy prebojovalo cez kvalifikáciu na záverečný turnaj ešte pred 24 rokmi. Turanský si však nemyslí, že by len samotnou účasťou na šampionáte narazil tento tím na svoj výkonnostný strop. „Podľa mňa sme mali na viac. Bolo v našich silách dostať sa do štvrťfinále. Treba sa aj z tohto turnaja poučiť do ďalších takýchto turnajov, ak sa nám na ne podarí prebojovať.“

Chýbal moment prekvapenia, hovorí Bačík

Svoju premiéru v základnej jedenástke výberu Branislava Fodreka na majstrovstvách Európy na Cypre si v zápase proti Poľsku odkrútil stredopoliar Martin Bačík. Výsledkovo si ju však určite predstavoval inak. „Od prvého súboja nás Poliaci v zápase prevýšili svojou agresivitou a fyzickosťou. Vyhrávali druhé lopty a nedokázali sme sa im prakticky v ničom vyrovnať,“ hodnotil zápas hráč žilinský rodák pôsobiaci v Ružomberku. „Boli fyzickejší, rýchlejší a všade boli skôr ako my,“ pokračoval. 

Aj Bačík si uvedomuje, že bez streleného gólu v troch zápasoch boli šance na postup do štvrťifnále len v rovine teórie. V čom podľa neho tkveli dôvody tejto nelichotivej štatistiky? „Nedostali sme sa do nejakej veľkej šance v ani jednom z týchto troch zápasov. Chýbali nám momenty, ktorými by sme mohli súpera prekvapiť.“ 

Bez ohľadu na výsledok je účasť na majstrovstvách Európy do 17 rokov pre každého hráča cennou skúsenosťou, Bačíka nevynímajúc. To potvrdil aj vo svojej odpovedi. „Určite to bola super skúsenosť si zahrať proti týmto top mužstvám. Zápasy nám ukázali, kde máme ešte slabiny a na čom máme zapracovať. Celkovo to však bola super skúsenosť pre nás všetkých,“ dodal na záver.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: