Správy

Svetový deň srdca: Pumpa, bez ktorej by nebol život

Peter Šurin|29. sep 2017 o 08:00

BRATISLAVA (SFZ/PAVEL MALOVIČ) - Futbalisti sú veľmi často predstavovaní ako príklad pevného zdravia, ktoré naruší iba brutálny zákrok protihráča, likvidujúci pohybovú aparatúru - teda svaly, šľachy, kĺby či kosti - alebo zákerná choroba.

BRATISLAVA (SFZ/PAVEL MALOVIČ) - Futbalisti sú veľmi často predstavovaní ako príklad pevného zdravia, ktoré naruší iba brutálny zákrok protihráča, likvidujúci pohybovú aparatúru - teda svaly, šľachy, kĺby či kosti - alebo zákerná choroba. Pritom sa objavuje množstvo správ, ktoré svedčia o opaku: čoraz častejšie sú neočakávané náhle úmrtia hráčov v mladom veku v dôsledku nekontrolovateľného zvyšovania krvného tlaku a zlyhania srdca, považovaného za nevyčerpateľné perpetuum mobile futbalistu.
Ochorenie a poškodenie srdcového svalu môže vzniknúť veľmi rýchlo a hráč si ho nemusí vôbec všimnúť, lebo nebolí a nie je vidieť, takže ovládanie lopty nijako nelimituje. Najmä po prechodení a nevyliečení „banálnych“ ochorení (chrípka, angína), po ktorých je futbalista veľmi rýchlo nasadzovaný do tréningového procesu bez akejkoľvek laboratórnej alebo funkčnej kontroly, vzniká často tzv. nemý zápal srdcového svalu (odborne myokarditída).
Svalovina srdca sa oslabuje a nelieči. A nedostatočne liečené ochorenia môžu podmieniť aj veľmi rýchly vznik degeneratívnych postihnutí srdcových ciev a chlopní, ako aj poruchy srdcového rytmu následkom zápalových skratov vodivého elektrického systému srdca. Keďže srdce je vlastne čerpadlo na bioelektrický pohon, tento druh skratu je zvyčajne príčinou jeho náhleho zastavenia a zlyhania. Pokusy o oživovanie končia často v slepej uličke.
Ale aj zdravé srdce zlyháva z preťaženia. Je to vtedy, ak sa odstráni prirodzená brzda organizmu nedovoleným prostriedkom, farmakologickým dopingom, ktorý odstráni všetky varovné signály srdcového zlyhávania, ako sú tlak a bolesti za hrudnou kosťou či nedostatok dychu, a núti pracovať srdce na 200 ba aj 300 percent.
Problémom je tiež nadmerné užívanie a nesprávne kombinácie povolených podporných prostriedkov bez lekárskej kontroly, napríklad taurín s kofeínom, po ktorých dochádza k úniku mnohých minerálov alebo k ich nadmerným hladinám, čo môže mať tiež vplyv na zlyhanie srdca. Najmä ak sa to kombinuje so súčasným preťažením organizmu, predovšetkým ku koncu stretnutia alebo počas predĺženia. Vtedy dochádza aj k nekontrolovateľnému zvyšovaniu krvného tlaku, tzv. hypertenzia. Na optimálny prietok krvi najjemnejšími krvnými cievami, ktorých steny tvorí zvláštne svalové tkanivo, potrebuje totiž srdce vykonať oveľa väčšiu prácu ako zvyčajne. Cievy postupne strácajú normálnu pružnosť, nemôžu sa dostatočne roztiahnuť a zabezpečiť plynulý prietok krvi. Srdce musí potom vynakladať stále väčšiu námahu na prečerpávanie krvi do celého tela a tak sa zvyšuje krvný tlak.
Hoci ešte stále úplne nepoznáme kompletné dôsledky pôsobenia nadmerne zvýšeného krvného tlaku, je viac než isté, že zvyšuje riziko náhlej mozgovej príhody, spôsobenej zúžením alebo pretrhnutím jemných mozgových ciev. Veľmi častým následkom vysokého krvného tlaku je aj praskanie ciev v očnej guli a následkom môžu byť poruchy videnia, ba až strata zraku. Nezriedka vyúsťuje hypertenzia do poškodenia srdca alebo obličiek, až dochádza k ich zlyhávaniu a náhlej smrti.
Dočasné zvýšenie krvného tlaku sa vyskytuje po horúcom kúpeli, výraznej nervozite najmä v čase „štartovej horúčky“, prehriatí na slnku, zápche, pri vykonávaní silových cvičení a pri tzv. adrenalínových športov, napríklad bungee jumpingu.
V puberte sa môže u futbalistu krvný tlak prechodne zvyšovať. Takíto jedinci nemávajú žiadne subjektívne ťažkosti a bývajú telesne veľmi dobre vyvinutí, treba ich však pravidelne vyšetrovať a sledovať. U veľkej väčšiny z nich po tomto vekovom období krvný tlak opäť poklesne k normálnym hodnotám.
Prechodné zvýšenie krvného tlaku môže často súvisieť aj s prepätím, preťažením a pretrénovaním. Veľká väčšina postihnutých trpí tzv. esenciálnou hypertenziou, ktorej príčinu nemusí vedieť lekár presne určiť a svoju úlohu tu môže zohrávať dedičnosť. Inými rizikovými faktormi, zvyšujúcimi náchylnosť na vysoký krvný tlak, sú najmä u trénerov stres, hluk a poruchy životosprávy, ako nadváha, nadmerný príjem kuchynskej soli a kofeínu, fajčenie či alkohol.
Ani pri signáloch poruchy srdcového rytmu, ani pri dôkazoch zvyšovania krvného tlaku nesmie futbalista čakať až na typické ťažkosti. Nevoľnosť, závrate alebo búšenie srdca sa prejavia zvyčajne až keď je neskoro...


 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: