futbalsfz.sk

SFZ – Tréneri chlapčenských reprezentácií známi, novými menami Ančic a Demeter

K reprezentácii do 19 rokov sa posunul z o rok mladšej reprezentácie Martin Fabuš (na ilustračnej snímke počas zápasu Guatemala 18 – Slovensko 18 na Turnaji UEFA Friendship v Turecku, 27.4.2024)
K reprezentácii do 19 rokov sa posunul z o rok mladšej reprezentácie Martin Fabuš (na ilustračnej snímke počas zápasu Guatemala 18 – Slovensko 18 na Turnaji UEFA Friendship v Turecku, 27.4.2024) (Zdroj: UEFA, Autor: UEFA)
Jakub Homoľa|25. aug 2024 o 07:31
K reprezentácii do 19 rokov sa posunul z o rok mladšej reprezentácie Martin Fabuš (na ilustračnej snímke počas zápasu Guatemala 18 – Slovensko 18 na Turnaji UEFA Friendship v Turecku, 27.4.2024)
K reprezentácii do 19 rokov sa posunul z o rok mladšej reprezentácie Martin Fabuš (na ilustračnej snímke počas zápasu Guatemala 18 – Slovensko 18 na Turnaji UEFA Friendship v Turecku, 27.4.2024) (Zdroj: UEFA, Autor: UEFA)

BRATISLAVA (SFZ) – Všetky mládežnícke mužské reprezentácie už poznajú svoje trénerské obsadenie. K zaplneniu posledného voľného miesta, ktoré ostalo pri reprezentácii do 15 rokov, došlo začiatkom tohto týždňa na zasadnutí výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu.

U19 – S ročníkom 2006 pokračuje Fabuš

Reprezentačný výber do 19 rokov povedie v sezóne 2024/2025 v pozícii trénera Martin Fabuš. 47-ročný tréner tak bude môcť nadviazať na svoju prácu s ročníkom 2006, ktorý viedol v uplynulej sezóne v rovnakej pozícii v reprezentačnej osemnástke.

„Prirodzene, teší ma, že som znovu dostal dôveru viesť reprezentačné družstvo,“ povedal pre futbalsfz.sk samotný Fabuš. „Je pozitívne, že mám možnosť pokračovať s ročníkom 2006. Minulá sezóna v osemnástke bola ako na hojdačke. Po zlom začiatku prišlo v priebehu sezóny výrazné herné zlepšenie potvrdené aj výsledkami. Záver sezóny bol síce z našej strany rozpačitý, no verím tomu, že v nadchádzajúcej sezóne nadviažeme najmä na tie vydarené časti predchádzajúcej sezóny.“

Na reprezentáciu do 19 rokov čaká v sezóne vrchol v podobe kvalifikácie na európsky šampionát tejto vekovej kategórie. Dostať sa na záverečný turnaj je však mimoriadne náročné, keďže z kvalifikácie postúpi len sedem družstiev. Prvá časť kvalifikácie čaká na Fabušových zverencov v októbri, keď v rámci kvalifikačného turnaja v Luxembursku sa okrem domácej reprezentácie stretnú s rovesníkmi z Lotyšska a Severného Macedónska. „Na kvalifikáciu sa, samozrejme, tešíme. Cieľ je pre nás jasný, chceme postúpiť z prvej fázy kvalifikácie do Elite Round,“ dodal Fabuš.

U18 – Novým trénerom Juraj Ančic

Ponuku viesť reprezentáciu do osemnásť rokov v nadchádzajúcej sezóne prijal Juraj Ančic. 43-ročný tréner v uplynulých sezónach pôsobil predovšetkým pri seniorských družstvách, vo svojej trénerskej kariére však má bohaté viacročné skúsenosti aj s trénovaním mládežníckych výberov. 

„Ponuka viesť družstvo vo vrcholovom mládežníckom futbale ma oslovila. Navyše, je to reprezentácia Slovenska, preto si túto ponuku cením a vážim si, že budem môcť prispieť k rozvoju mladých talentovaných hráčov v reprezentácii,“ prezradil Ančic

Reprezentáciu do osemnásť rokov nečaká v budúcej sezóne vrchol sezóny v podobe bojov o majstrovstvá Európy. To však nijakým spôsobom neznižuje dôležitosť tohto reprezentačného výberu. „Osemnástka síce nemá takýto vrchol sezóny, stále je to však reprezentácia, a preto ku každému zápasu pristúpime poctivo a s maximálnou dôležitosťou,“ hovorí Ančic.

Pre trenčianskeho rodáka bude pôsobenie pri osemnástke prvou trénerskou skúsenosťou s národným tímom. „K reprezentácii prichádzam z klubového prostredia, preto som veľmi vďačný, že nám Slovenský futbalový zväz umožnil zorganizovať kontrolný zraz, ktorý bol aj pre mňa veľmi cenným prvým kontaktom s reprezentáciou a hráčmi. Určitú predstavu teda už mám, navyše cenné rady mi dali či už Roman Pivarník a Samuel Slovák z technického úseku alebo kolegovia, ktorí pri reprezentácii pôsobia už niekoľko rokov. Práca trénera pri reprezentácii je viac o skautingu a sledovaní výkonov hráčov. Je to síce pre mňa niečo nové, ale zatiaľ mám z toho len pozitívne dojmy,“ dodal pre futbalsfz.sk Ančic.

U17 – Martin Žamba zavŕši trojročný cyklus

K výberu reprezentačnej sedemnástky sa v pozícii trénera posúva z reprezentačnej šestnástky Martin Žamba. 38-ročný tréner teda pokračuje v práci so skupinou hráčov ročníka narodenia 2008, ktorú vedie už od kategórie do 15 rokov. „S realizačným tímom začneme pri tomto ročníku už tretiu sezónu a tešíme sa na nové výzvy,“ prezradil Žamba.

Martin Žamba na ilustračnej fotke počas tréningu reprezentácie do 17 rokov v Ayia Napa (22.5.2024)
Martin Žamba na ilustračnej fotke počas tréningu reprezentácie do 17 rokov v Ayia Napa (22.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

„Počas jesennej časti nás čaká vrchol v podobe prvého kola kvalifikácie majstrovstiev Európy do 17 rokov. Pri novom formáte a štruktúre kvalifikácie je naším cieľom skončiť v prvom kole kvalifikácie, ktoré sa uskutoční na Cypre, na prvých dvoch miestach a tým si zabezpečiť postup do ligy A ďalšieho kola kvalifikácie, keďže len z ligy A sa bude postupovať na záverečný turnaj majstrovstiev Európy v Albánsku,“ priblížil Žamba prvý vrchol sezóny, v rámci ktorého si jeho zverenci zmerajú sily s rovesníkmi z Cypru, Gibraltáru a Francúzska.

Okrem majstrovstiev Európy priblížil Martin Žamba aj ďalšiu métu, na ktorú bude chcieť sedemnástka siahať. „Ďalšou motiváciou sú pre nás majstrovstvá sveta do 17 rokov, ktoré sa rozširujú na 48 účastníkov a najbližších päť rokov sa každoročne uskutočnia v Katare. Je to pre nás tiež jeden z cieľov, ktorý sme si stanovili. Do sezóny však vstupuje s pokorou, chceme ísť krok za krokom. Momentálne sa preto pripravujeme na dvojzápas v Gruzínsku, po ktorom nás koncom septembra čaká dvojzápas v domácom prostredí so silnými Srbmi. Verím, že tieto štyri zápasy nás dobre pripravia na prvé kolo kvalifikácie, ktoré odohráme na prelome októbra a novembra.“ 

U16 – Juraj Pekár pokračuje pri ročníku 2009

Uplynulú sezónu strávil tréner Juraj Pekár celú pri reprezentácii do 15 rokov, najprv v pozícii asistenta a od jari v pozícii hlavného trénera, keď zaujal miesto Mareka Bažíka smerujúceho do klubového futbalu.

Juraj Pekár na ilustračnej fotke počas minulej sezóne po zápase Slovensko 15 – Maďarsko 15 na Turnaji štyroch krajín v Senci (6.5.2024)
Juraj Pekár na ilustračnej fotke počas minulej sezóne po zápase Slovensko 15 – Maďarsko 15 na Turnaji štyroch krajín v Senci (6.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Pri ročníku 2009 bude Pekár pokračovať aj v novej sezóne, tentoraz už v kategórii do 16 rokov. „Samozrejme, som rád, že môžem pokračovať ďalej. Chalani majú za sebou zoznamovací rok v reprezentácii do 15 rokov, prvýkrát prišli do kontaktu s medzinárodným reprezentačným futbalom a nabrali cenné skúsenosti. Pre nás trénerov je výhoda, že môžeme s týmito hráčmi pokračovať. Môžeme nadviazať na začatú prácu z reprezentácie do 15 rokov, máme možnosť pokračovať v komplexnom spoznávaní hráčov, čo nám napomôže následne aplikovať filozofiu Slovenského futbalového zväzu týkajúcu sa princípov hry. Na sezónu sa tešíme a verím, že v šestnástke postavíme dobré základy, z ktorých budeme môcť vychádzať pre ďalšiu sezónu v sedemnástke, ktorá už bude pre tento tím kvalifikačná,“ povedal samotný tréner.

U15 – Najmladšiu reprezentáciu povedie Demeter

Novým menom pri mládežníckych reprezentačných výberoch bude Michal Demeter. 42-ročný Bratislavčan bude viesť reprezentačné družstvo do 15 rokov. „Je to pre mňa veľká česť byť trénerom reprezentácie,“ netajil nadšenie samotný Demeter

„V čase, keď prišla ponuka viesť reprezentáciu, som už bol dohodnutý, že budem pokračovať v Slovane Bratislava pri kategórii U17. Ponuka viesť reprezentačné družstva od technického riaditeľa SFZ pána Pivarníka ma príjemne prekvapila. Chcem sa na tomto mieste poďakovať aj zástupcom Slovana, ktorí ma bez problémov uvoľnili do reprezentácie.“

Demeter v ostatných sezónach pôsobil pri mládežníckych výberoch FC Petržalka a ŠK Slovan Bratislava. V sezóne 2022/2023 bojoval so starším dorastom (U19) Petržalky do posledných kôl o majstrovský titul. Od začiatku jarnej časti minulej sezóny viedol výber mladších dorastencov Slovana Bratislava. Pozícia trénera pätnástky bude pre Demetera prvou reprezentačnou skúsenosťou v pozícii trénera.

„Sám som plný očakávania. V klube máte denno-denný kontakt s družstvom, kým v reprezentácii je spôsob práce trochu odlišný. Viac je to o manažovaní a hľadaní vhodných adeptov a naopak priestor na trénovanie nie je až taký veľký ako v klube. Na túto výzvu sa však teším. Určite ma zaujala aj vidina trojročného cyklu pri reprezentácii a možnosť pripravovať si toto družstvo až do reprezentácie U17, ktorú už čaká kvalifikácia na majstrovstvá Európy,“ dodal Demeter.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: