Správy

MUŽI A - Vzájomné zápasy Slovenska s Fínskom

Peter Zeman|29. mar 2022 o 09:00
Vladimír Weiss ml. (vľavo) v súboji s Riku Riskim v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 2:1. (18. novembra 2014 v Žiline).
Vladimír Weiss ml. (vľavo) v súboji s Riku Riskim v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 2:1. (18. novembra 2014 v Žiline).

MURCIA (SFZ) - Slovenská futbalová reprezentácia odohrala s Fínskom doteraz 3 vzájomné stretnutia s bilanciou 2 výhry a 1 remíza, so skóre 4:1.

Podobne ako v prípade Nórska, ani s Fínskom sa doteraz Slováci nestretli v ostrom kvalifikačnom zápase a všetky tri doterajšie vzájomné stretnutia mali prípravný charakter. Prvý v rámci turnaja na Cypre vo februári 1998. Štartovalo na ňom celkovo šesť európskych tímov, tím trénera Jankecha remizoval v prvom zápase so Slovinskom 1:1, zdolal Island 2:1 a v súboji o celkové 3. miestona turnaji narazil na Fínsko. Na štadióne Antonisa Papadopoulosa v Larnake sa hralo len pred stovkou prítomných divákov a bronzovú priečku si vybojoval náš tím po výhre 2:0. Prvý gól strelil po polhodine hry Dušan Tittel z pokutového kopu, skóre na konečných 2:0 uzatváral v 52. minúte Jozef Pisár.

Doma sme privítali Fínov prvýkrát v auguste toho istého roka na štadióne v Čermeli v Košiciach. Fíni pricestovali na východ v plnej sile, aj so svojou top hviezdou Jari Litmanenom, v tom čase hviezdnym útočníkom amsterdamského Ajaxu. Úvod zápasu poznamenalo organizátorské faux pas, keď nezaznela fínska národná hymna. Možno aj preto tím trénera Richarda Möllera Nielsena Slovákom nič nedaroval a hoci sme vstupovali do zápasu v úlohe papierového favorita, konečným výsledkom bola bezgólová remíza 0:0.

Gólov sa diváci dočkali v treťom vzájomnom stretnutí v novembri 2014 na štadióne MŠK Žilina a nemuseli na ne dlho čakať. Prvý strelil už v 1. minúte (po 36 sekundách hry) Filip Hološko a raketový štart zverencov trénera Kozáka potvrdil už o šesť minút neskôr gólovou hlavičkou Marek Hamšík, po milimetrovom centri Šestáka. Tesne pred polčasovou prestávkou namieril do vlastnej siete Tomáš Hubočan, no Slovensko ukončilo víťazstvom 2:1 mimoriadne úspešný rok 2014, v ktorom tím trénera Kozáka zaknihoval z deviatich zápasov 8 výhier a len jednu 1 prehru. Víťazstvo nad Fínskom bolo zároveň šiestou výhrou Slovákov v rade, pamätníkmi tohto zápasu sú dvaja hráči aktuálneho kádra trénera Tarkoviča Ondrej Duda a Patrik Hrošovský, pre ktorých to bol zároveň reprezentačný debut. V tíme súpera figurujú zo zápasu spred siedmich rokov v aktuálnom kádri pre zajtrajší zápas v Murcii brankár Lukáš Hradecký, obranca Jere Uronen a dvojica útočníkov Joel PohjanpaloTeemu Pukki.

Patrik Hrošovský (vľavo) pri reprezentačnej premiére v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 2:1. Sleduje ho fínsky obranca Tim Sparv (18. novembra 2014 v Žiline).
Patrik Hrošovský (vľavo) pri reprezentačnej premiére v prípravnom zápase Slovensko - Fínsko 2:1. Sleduje ho fínsky obranca Tim Sparv (18. novembra 2014 v Žiline). (Zdroj: TASR)

FÍNSKO - SLOVENSKO 0:2 (0:1)
09.02.1998 – Larnaka, turnaj
Góly
: 31. Tittel (11 m), 52. Pisár
ŽK
: Kuivasto - M. Sovič, Špilár
R
: Kapitanis - Papanayiotou, Xanthou (Cyprus), 100 divákov
FÍNSKO
: Niemi - Turpeinen, Ylönen, Kuivasto, Oinas - Rissanen, Wiss, Riihlahti, Tainio (69. Kaijasilta) - Kottila, Johansson. Tréner: Richard Möller Nielsen.
SLOVENSKO
: König – I. Kozák, Tittel, Špilár, Karhan - M. Sovič (46. Varga), Zvara (55. Pinte), Ujlaky (84. Konečný), Bališ - Pisár, Sz. Németh (84. Ľ. Luhový). Tréner: Jozef Jankech.

SLOVENSKO - FÍNSKO 0:0
19.08.1998 – Košice, prípravný zápas
ŽK
: Tittel - Ylönen
R
: Liba - Helebrant, Filípek (Česko), 3.220 divákov
SLOVENSKO
: Vencel - Tittel, Varga, Špilár (85. M. Timko), Kinder (80. Jančula) - Sovič, Tomaschek (80. Bališ), Dubovský (57. Ujlaky), Moravčík - Majoroš, Fabuš (57. Sz. Németh). Tréner: Jozef Jankech.
FÍNSKO
: Niemi (46. Jääskeläinen) - Tuomela, Ylönen, Hyypiä, Kautonen - Turpinen, Mahlio, Litmanen (57. Riihilahti), Wiss - Johansson (57. Paatalainen), Sumiala (57. Kolkka). Tréner: Richard Möller Nielsen.

SLOVENSKO – FÍNSKO 2:1 (2:1)
18.11.2014 – Žilina, prípravný zápas
Góly
: 1. Hološko, 7. Hamšík – 45+1. Hubočan (vl. gól)
ŽK
: Kiss (SR)
R:
Hameter – Braunschmidt, Riedel (Rakúsko), 3.998 divákov
SLOVENSKO
: Mucha - Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento – Pečovský, Hrošovský (59. Kiss) – Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (26. Weiss ml.) - Hološko (59. M. Ďuriš). Tréner: Ján Kozák st.
FÍNSKO
: Hradecký – Arkivuo (86. Lampi), Halsti, Moisander, Uronen – Sparv, Jeremenko, Kauko (73. Mattila), Hetemaj (73. Hämäläinen) – Riski, Pohjanpalo (46. Pukki). Tréner: Mika-Matti Paatelainen.

Horný rad zľava: Stanislav Šesták , Martin Škrtel, brankár Ján Mucha, Ján Ďurica, Filip Hološko a Tomáš Hubočan. Dolný rad: Dušan Švento, Róbert Mak, Marek Hamšík, Viktor Pečovský a Patrik Hrošovský pred zápasom Slovensko - Fínsko 2:1 (18. novembra 2014 v Žiline).
Horný rad zľava: Stanislav Šesták , Martin Škrtel, brankár Ján Mucha, Ján Ďurica, Filip Hološko a Tomáš Hubočan. Dolný rad: Dušan Švento, Róbert Mak, Marek Hamšík, Viktor Pečovský a Patrik Hrošovský pred zápasom Slovensko - Fínsko 2:1 (18. novembra 2014 v Žiline). (Zdroj: TASR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: