Novinky

MUŽI A – Sokoli na Eure proti Poľsku vzlietli ku trom bodom! Tarkovič si váži, ako sa bijú za Slovensko

Peter Šurin|14. jún 2021 o 20:05
Je tam! Milan Škriniar práve skóroval, strelil druhý - víťazný - gól  Slovenska. S objatím sa ponáhľa Róbert Mak, pribieha Juraj Kucka.
Je tam! Milan Škriniar práve skóroval, strelil druhý - víťazný - gól Slovenska. S objatím sa ponáhľa Róbert Mak, pribieha Juraj Kucka. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

PETROHRAD (SFZ) – Prvý krok je dôležitý, hovorí sa vždy, na každom turnaji. Slovenská reprezentácia vstúpila do Eura 2020 skvelým krokom, víťazstvom nad Poľskom po ťažkom, tvrdom, odhodlanom boji. Zaslúžene!!!

Od 1. minúty sme pôsobili dobre, kompaktne, naša hra mala hlavu aj pätu, hráči o sebe vedeli navzájom, takže šli do kombinácie a tí technickí ukázali sebavedomie v súbojoch jeden na jedného. Krídla Haraslín s Makom a Duda si trúfali individuálne sa presadiť, to bol kľúč k tomu, čo tréner pred zápasom nazval ofenzívna efektivita. Až do gólového konca ju predviedol  Mak v 18. minúte, dovolil si „jasličky„ Bereszyňskému a vnikol z uhla do poľskej šestnástky, ostro vystrelil, loptu jemne ťukol brániaci Glik a tá si zahrala biliard so žrďou a hlavou brankára Szczesného tak, že prešla do siete. 

A potom si vyskúšal vyslať razantné torpédo Kucka, koľko chýbalo? Tridsať centimetrov, viac nie.

Na druhej strane sa obávaný Lewandowski dostal ku dvom streleckým pokusom, prvý mu zblokoval Škriniar, pri druhom mu lopta zle sadla a vonkajškom pravačky ju poslal takmer k rohovej zastávke. Dôležité bolo, že slovenská obrana bola dôsledná pri strážení nielen najväčšej hrozby, ale aj ďalších Poliakov. A tak sa stalo, že náš súper nevyslal do prestávky medzi Dúbravkove žrde ani jednu priamu strelu.

Zato druhý polčas odštartoval pre nás rýchlo a zle. Po necelých 30 sekundách našiel Rybus voľného Linettyho desať metrov od brány, ten trafil loptu tak, že bárs sa aj Dúbravka načahoval a predlžoval, ako sa len dalo, pár centimetríkov chýbalo.  Škoda-preškoda, s pribúdajúcimi minútami by sebavedomie hráčov orlice nahrádzala nervozita. Po vyrovnaní na 1:1 sa zase súperi snažili nasadnúť do sedla zápasu. Podporovaní tlakom tribún, na ktorých mali prevahu, snažili sa využiť psychologickú výhodu, do ktorej sa streleným gólom dostali. Skúšal to zas Linetty, potom hlavičkou Glik, to boli dôležité momenty zápasu, museli sme ich prečkať bez ujmy. Pomohol nám súper, Krychowiak si vyšliapol na Hromadu, vyfasoval druhú žltú kartu za 40 minút a Poliakov oslabil.

Spustili sa taktické manévre na oboch lavičkách, ako naložiť so zmeneným pomerom síl na trávniku.  Núkala sa nám šanca zápas preklopiť na našu stranu, len nie splašene, len nie bezhlavo a – vyšlo to! Vyšlo to! Makovu prihrávku si spracoval, lebo mal na to priestor, Milan Škriniar a z vnútra šestnástky nedal Sczczesnému šancu!  Sokoli viedli 2:1!

Dvadsať minút bolo treba držať maximálnu koncentráciu, hrať s rozumom, ale nie zakríknuto, biť sa statočne  v súbojoch, čeliť  predpokladanej rastúcej agresivite súpera. 

Minúty sa vliekli, na trávniku sa bojovalo o priestor, poľská túžba po vyrovnaní nám zovrela srdcia pri rohu v 88. min, keď lopta preletela zľava cez celú Dúbravkovu šestnástku, ešte ťažšie nám bolo pri Bednarekovej strele z otočky v 90. min. Rozhodca pridal štyri nekonečné minúty, Lewandowski v nich nabil Šwiderskému, lenže Dúbravka zas čaroval, takže sa mohol usmiať na spoluhráčov, že on to má všetko pod kontrolou. Chlapci, nebojte sa! Sokoli dali do toho úplne všetko, celé srdce, celé telo, každý jeden a – vzlietli k trom bodom! 
Pre úplnosť: za hráča zápasu vyhlásila UEFA Milana Škriniara.

POĽSKO – SLOVENSKO 1:2 (0:1)
Góly:
18. vlastný Szczesny, 46. Linetty, 69. Škriniar.
ŽK: Hubočan, Krychowiak.
ČK: 62. Krychowiak.
Rozhodovali: Ovidiu Hategan – Radu Ghinguleac, Sebastian Gheorghe (všetci Rumunsko) – 12 862 divákov.
POĽSKO: Szczesny – Bereszyňski, Glik, Bednarek, Rybus (74. Puchacz) – Linetty (74. Frankowski), Krychowiak, Klich (85. Moder) – Jozwiak, Lewandowski, Zieliňski (85. Šwiderski). Tréner: Paulo Sousa.
SLOVENSKO: Dúbravka – Pekarík (79. Koscelník), Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hromada (78. Hrošovský) – Haraslín (87. Ďuriš), Hamšík, Mak (87. Suslov) – Duda (90+. Greguš). Tréner: Štefan Tarkovič.

HLASY PO ZÁPASE

ŠTEFAN TARKOVIČ (tréner Slovenska): „Očakávali sme ťažký zápas a to sa naplnilo. Odohrali sme silný I. polčas, perfektne sme zvládali situácie, na ktoré sme sa chystali, pokryli sme Lewandowského a my sme dali gól. Poliaci mali vstupy po prestávke silné, ukázali to v príprave, upozorňovali sme na to, predsa ukázali svoju vysokú kvalitu, presadili sa aj proti nám. Som rád, že sme zápas znova uchopili, strelil gól po štandardke, vyhrali napokon zápas. Záver bol náročný, zvládli sme ho takticky aj vďaka obrovskému úsiliu hráčov na ihrisku. Víťazstvo nám vlialo ďalšiu energiu, ale neznamená ešte automaticky, že už sme zo skupiny postúpili. Dnes si ho ešte užijeme, ale už od zajtra sa budeme chystať na ďalšie dva zápasy. Popravde, ten ohlásený požiar v hoteli nebola práve optimálna príprava, ale ako sa ukázalo, nebolo to ani nič zásadné, pretože naši hráči pristúpili k tomu všetkému maximálne zodpovedne a koncentrovane. Víťazstvo znamená veľa nielen pre mňa, pre celé mužstvo a všetkých, ktorí ho spoločne pripravovali, sme radi, že naša spolupráca funguje, že hráči sú ochotní sa za Slovensko pobiť a robíme pre to všetko.“

MILAN ŠKRINIAR (hráč zápasu, autor víťazného góle Slovenska): „Sme veľmi radi, že sme zápas takto skvele zvládli. Nástup do druhého polčasu nám nevyšiel, dostali sme rýchly gól, ale dobre, že sme potom pokračovali v našej hre. Našťastie sme dali druhý gól my. Určite nám pomohlo aj vylúčenie, ale bojovali sme, celé mužstvo, to bolo kľúčové.“ Víťazný gól? Podarilo sa mi spracovať si loptu, sám neviem ako, potom som to pekne trafil, veľmi ma to teší.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: