Novinky

MUŽI A - Konečná nominácia na Euro 2020, tréner Tarkovič: Za menami si stojím!

Peter Šurin|2. jún 2021 o 09:45
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič oznámil konečnú nomináciu na Euro 2020.
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič oznámil konečnú nomináciu na Euro 2020. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

WINDISCHGARSTEN (SFZ) - Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič oznámil v stredu ráno konečnú nomináciu na Euro 2020. 

Na zozname sú traja brankári, osem obrancov, osem hráčov stredu poľa a sedem ofenzívnych futbalistov, z nich traja útočníci.

Debatu o nominácia začal tréner slovami: „Musím povedať, že hráčov, ktorí nie sú v nominácii, som nezaradil z výkonnostných dôvodov, nehral v tom úlohu včerajší zápas s Bulharskom, ani predchádzajúci marcový zraz. Rozhodla hráčska typológia. Za nominovanými menami si stojím a princíp reprezentácie dávam nad hráčov.“
Pri objasňovaní nominačnej stratégie priznal, že o väčšine mien mal jasno, pár hráčov chcel vidieť v kempe a v zápase. „Diskusie o nominácii boli podrobné, precízne. Na zozname sú tí najlepší hráči, ktorých máme.“

TÍ, KTORÍ V NOMINÁCII NIE SÚ. Z tých, ktorí boli na kempe vo Windischgarstene, si teda vypočuli nepríjemné „nie“ traja – Jirka, Holúbek a Bero – plus zranenie zadného stehenného svalu v zápase s Bulharskom vyradilo Strelca. „Žiada si to liečenie dva až tri týždne,“ vysvetlil Tarkovič.

Svojským smoliarom je Matúš Bero, ten bol na predšampionátovom zraze aj pred piatimi rokmi a aj vtedy mu práve Tarkovič, v tom čase asistent trénera, oznámil, že na turnaj nepocestuje. Teraz sa situácia zopakovala. „Práve jemu sa mi to oznamovalo najťažšie. Jeho reakcia bola adekvátna obsahu správy... Oprávnene mal pocit, že má za sebou najlepšiu sezónu v klube, ale v tejto reprezentáciu by bol na poste „osmičky“ až tretí za Kuckom a Grergušom,“ povedal tréner.

Nováčik Erik Jirka bol v kádri len kratučko, ukázal perspektívu, reprezentačný tréner avizoval, že s ním chce v budúcnosti robiť, lebo kvalitu má. Aj Jakub Holúbek vypadol z nominácie  z dôvodu pretlaku na jeho poste, keďže na ľavý kraj obrany by bol zápasovým kandidátom až za Hubočanom a Hanckom.

Na papieroch má tréner Tarkovič mená 26 hráčov, ktorých berie na ME.
Na papieroch má tréner Tarkovič mená 26 hráčov, ktorých berie na ME. (Zdroj: SFZ, Autor: TASR/MARTIN BAUMANN)

OBHÁJILI POZÍCIU V KÁDRI. Miesto na zozname patrí Stanislavovi Lobotkovi, u ktorého sa bilo malé zápasové využitie počas sezóny v Neapole a bohaté skúsenosti. „Poznám ho dlho a dobre, niekedy sa to stane, že hráč v klube narazí na inak zmýšľajúceho trénera a v silnej konkurencii je málo herne zapojený. Je to však u nás ojedinelý hráčsky zjav, predviedol to aj v zápase s Bulharskom. Vie reprezentácii veľa dať, v klube mal silné tréningy, miesto mu patrí.“

Denis Vavro poskočil z pozície „očakávaného náhradníka“ medzi vybratých na Euro. „Veľa mi ukázal aj osobný rozhovor s hráčom. Zvažovali sme i možnosť ísť na turnaj len so siedmimi obrancami, ale prax si žiada na minimálne tri zápasy aspoň osem hráčov do tohto radu. Hancko môže hrať aj naľavo, Vavrov prínos pre stred obrany bol dôležitý.“

EŠTE K RUSNÁKOVI. Tréner vyzdvihol jeho prístup k národnému mužstvu, prišiel vždy, keď mohol, nikdy neodmietol, nevyhovoril sa. Hrával na krídle, viac mu sedí pozícia podhrotového a tam dostal prednosť Bénes. „Vzhľadom na časový posun s USA som mu poslal hlasovú správu, nechcel som, aby sa moje rozhodnutie dozvedel z médií. Stále je členom nášho tímu, rátam s ním.“

ĎALŠÍ PROGRAM TÍMU. Trio, ktoré sa do nominácie nedostalo, so sezónou končí, pozícia zraneného Strelca je otázna, tréner by bol rád, ak by ostal ešte najbližšie dni v opatere medicínskeho tímu reprezentácie. Mužstvo je až do soboty vo Windischgarstene, kde bude finišovať v príprave na ME, v sobotu sa presunie do Viedne, tam v nedeľu odohrá generálku s Rakúskom. Ďalšie dva dni stávi reprezentácia vo svojom domovskom hlavnom stane v Senci a v stredu 9. júna odlieta do Petrohradu. V pondelok 14. júna začína šampionát v meste na Neve zápasom s Poľskom.

KONEČNÁ NOMINÁCIA NA EURO 2020

BRANKÁRI: Martin Dúbravka (Newcastle United), Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Marek Rodák (FC Fulham)
OBRANCOVIA: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Denis Vavro (SSD Huesca), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Martin Valjent (RCD Mallorca)
STREDOPOLIARI: Marek Hamšík (IFK Göteborg), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), László Bénes (FC Augsburg), Jakub Hromada (Slavia Praha), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ján Greguš (Minnesota United)
ÚTOČNÍCI: Michal Ďuriš (Omonia Nikózia), Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Ivan Schranz (FK Jablonec)

Je po tlačovke, verejnosť už pozná mená hráčov, ktorí nás budú reprezentovať na šampionáte. Tréner v debate s tlačovou hovorkyňou SFZ Monikou Jurigovou.
Je po tlačovke, verejnosť už pozná mená hráčov, ktorí nás budú reprezentovať na šampionáte. Tréner v debate s tlačovou hovorkyňou SFZ Monikou Jurigovou. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERTSL)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: