Správy

Kozák: V Trnave začínáme z bodu nula

Viktoria Joríkova|12. nov 2015 o 01:00

TRNAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Na tradičnej predzápasovej tlačovej konferencii reprezentačný tréner Ján Kozák zostavu na duel so Švajčiarskom nepovedal.

TRNAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Na tradičnej predzápasovej tlačovej konferencii reprezentačný tréner Ján Kozák zostavu na duel so Švajčiarskom nepovedal.

Prívlastok priateľský stratil v posledných rokoch pri medzištátnych zápasoch svoj význam, súhlasíte?

”Ani ja ho neuznávam. Termínov na medzištátne duely je v nabitom kalendári málo, preto má každé stretnutie svoj veľký význam. Teraz nás čakajú dvaja silní súperi a s nimi chceme odohrať dobré zápasy. Znamená to ku každému pristúpiť zodpovedne, podať maximálny výkon, postaviť sa k tomu ako ku kvalifikačnému súboju.”

Čo hovoríte na nový trnavský štadión?

„Bol som tu na jeho otvorení, páči sa mi, som rád, že máme na Slovensku takýto stánok pre futbal. Verím, že sa nám na ňom bude dariť.“

Po štyri a pol roku sa hrá v Trnave medzištátny zápas,

štatistika však napovedá, že päťkrát v rade sme tu nevyhrali, posledné tri duely sme dokonca prehrali, čo hovoríte na túto štatistiku?

”Že je to pre nás prvý zápas na novom štadióne, že začínáme od nuly. Aj niektorí naši hráči ho videli prvýkrát až vo štvrtok, na podvečerním tréningu. Takže by som bol rád, keby sme začali písať novú štatistiku dobrým výkonom a dobrým výsledkom.”

Už pár dní je vypredané, teší vás, že ľudia chodia na slovenskú reprezentáciu?

”Spomeniem si občas na môj prvý domáci zápas s reprezentáciou, proti Malte v Žiline. Na tribúnach bolo dvetisíc ľudí, už som to neraz spomínal, nemal som z toho dobrý pocit. Spoločne sme ale veci zmenili, vrátili sme fanúšikov na štadión a k futbalu, odvtedy sme vypredali vlastne každý domáci zápas, vrátane toho so Švajčiarskom.“

Za akého súpera považujete Švajčiarsko?

”Pre fanúšika na pohľad možno nenápadné mužstvo, ale majúce svoju silu, len si spomeňte, ako účinkovalo na majstrovstvách sveta v Brazílii, ako vzdorovalo Argentíne. V tíme sú traja bývalí Hamšíkovi spoluhráči, sú v ňom futbalisti z nemeckej bundesligy, z Anglicka... Je to mužstvo, ktoré má svoj štýl a nebude ho meniť ani proti nám.”

Švajčiari prídu do Trnavy až v piatok, vynechali aj tradičný tréning v dejisku zápasu, čo si o tom myslíte?

”Druhý zápas hrajú v Rakúsku, majú tam teda svoj hlavný stan a ich rozhodnutie je logické. Nie je príjemné si v krátkom čase opakovane zvykať na iný hotel, postele, kuchyňu...”

Poviete už teraz, v akej zostave nastúpime?

”Ešte nie som stopercentne rozhodnutý o všetkých postoch. Chcem použiť veľký počet hráčov, máme k dispozícii dva zápasy, chceme mať v oboch na trávniku vyvážený tím. Chcem vidieť hráčov v akcii proti súperom, na akých narazíme aj na šampionáte.”

Aký je zdravotný stav kádra?

„Pečovského zranený sval pustil už v stredu do tréningu, ale nastúpi zrejme až v utorok v Žiline, ostatní hráči sú v poriadku a pripravení hrať.”

Súčasťou predzápasového programu bola aj akcia Kopeme pre Čiša, organizovaná Spolkom 28, ktorého predsedom je Pavel Horváth a ktorej podstatou je dražba kopačiek, aby získaná čiastka pomohla Mariánovi Čišovskému v jeho boji s ťažkou chorobou. Oslovila vás táto aktivita?

”Veľmi, je to pre mňa veľmi citlivá téma. Mám k nemu osobitý vzťah, nominoval som ho do mužstva hneď pri mojej reprezentačnej premiére v Rumunsku, počítal som s ním namiesto vtedy vykartovaného Škrtela. Držím mu palce v jeho ťažkom zápase. Tá akcia je krásna, ľudská, už mi volal jeden kamarát, že ponúkol v dražbe za štyri kopačky po 27 tisíc českých korún...”

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: