FUTSAL – Slovenská reprezentácia odletela do Baku, dejiska kvalifikácie o postup na MS 2020

Peter Zeman|22. okt 2019 o 06:10

BRATISLAVA (SFZ) – Slovenská futsalová reprezentácia odcestovala včera večer (pondelok 21.10.) do Baku, dejiska 1. fázy kvalifikácie o postup na MS 2020. V dňoch 23.-26.10. budú jej  súpermi tímy Čiernej Hory, Moldavska a domáceho Azerbajdžanu.

Slovenskí futsalisti sa stretli v piatok na zraze v Lučenci, tréner Marián Berky nominoval tucet hráčov do poľa a troch brankárov. „Nominácia sa nerodila ľahko, s asistentom Martinom Rejžekom sme riešili niekoľko otáznikov najmä v súvislosti so zraneniami hráčov. Nedávny turnaj V4 v Poľsku nám ponúkol niekoľko adeptov na reprezentačný dres, v niekoľkých prípadoch sme zvažovali, či dať prednosť mladším hráčom alebo pôjdeme tak trochu do rizika a dáme šancu skúsenejším hráčom laborujúcim so zraneniami. Aj preto chýba v nominácii Martin Zdráhal, ktorý po vážnom zranení dva mesiace netrénoval,“ objasnil tvorbu nominácie kouč Berky.  

V prvom kvalifikačnom zápase čaká našich futsalistov tím Čiernej Hory. „Súper hrá systémom 3-1, rankingovo by to mal byť najslabší tím, ale netreba ho podceniť. Výhra v tomto stretnutí je našim prvým cieľom,“ povedal pre web futsalslovakia.sk tréner Berky. Hráč pražskej Slavie Martin Smeřička verí, že je v silách mužstva uspieť aj v druhom dueli proti Moldavsku: „S Moldavskom sme sa už raz v kvalifikácii stretli, majú výborne individuálne pripravených hráčov pôsobiacich v Rumunsku, dôležité bude pokryť týchto futsalistov. Kvalita je však na našej strane.“ V poslednom stretnutí nás čaká favorizovaný Azerbajdžan. „V posledných rokoch sme s nimi už hrali, dá sa s nimi hrať vyrovnaná partia, aj keď je to silný súper. Pri Azerbajdžane je vždy otázne, koľko Brazílčanov bude figurovať v nominácii. Nikdy neviete, kto proti vám vlastne nastúpi,“ upozorňuje SK Interobal Plzeň, Peter Kozár.

Postup z 1. fázy kvalifikácie (Main Round) do Elite Round (2. fáza kvalifikácie) si vybojujú dva najlepšie reprezentačné výbery. „Jasným cieľom je postup. Či už to bude z prvého alebo druhého miesta. Sme nasadení z druhého koša, očakáva sa, že pôjdeme ďalej. Do Baku cestujeme s cieľom postúpiť,“ povedal krátko pred odletom najlepší slovenskí futsalista posledných rokov a opora mužstva Tomáš Drahovský. Od lídra pražskej Sparty sa očakáva, že potiahne Slovákov aj v kvalifikačných stretnutiach. „Cítim zodpovednosť, viem čo sa odo mňa čaká. Máme v tíme niekoľko skúsených hráčov, musíme zamakať a spoločnými silami vybojovať vytúžený postup,“ dodal na záver Tomáš Drahovský.

PROGRAM ZÁPASOV:

23.10.2019 Čierna Hora – Slovensko (17:00)
24.10.2019 Moldavsko – Slovensko (17:00)
26.10.2019 Azerbajdžan – Slovensko (20:00)

NOMINÁCIA

BRANKÁRI:  

Richard OBERMAN (MIMEL Lučenec), Peter BRNDIAR (FOFO Bratislava 1984), Milan HERKO (MŠK Žilina)

HRÁČI:
Tomáš DRAHOVSKÝ, Gabriel Rick (obaja AC Sparta Praha), Martin DOŠA (FK ERA-PACK Chrudim), Matúš KYJOVSKÝ (Lion Car MIBA Banská Bystrica), Daniel ČEŘOVSKÝ (MIMEL Lučenec), Patrik ZAŤOVIČ, Matúš ŠEVČÍK (obaja MŠK Žilina), Peter KOZÁR (SK Interobal Plzeň), Martin SMĚŘIČKA (SK Slavia Praha), Dušan RAFAJ (FOFO Bratislava 1984), Marián HUDEK, Patrik KRIŠTOFÍK (obaja ŠK Makroteam Žilina)

REALIZAČNÝ TÍM:
Marek KOVÁČIK (vedúci výpravy), Marián BERKY (tréner), Martin REJŽEK (asistent trénera), Lukáš VIŠVÁDER (vedúci tímu), Lukáš VAŇO, Matúš MATEJČÍK (obaja maséri a fyzioterapeuti)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: