Správy

FUTSAL – Historicky prvý postup Slovenska na ME 2022

Peter Zeman|22. apr 2021 o 11:00

BRATISLAVA (SFZ) – Slovenská futsalová reprezentácia zaznamenala historický úspech, prvýkrát v dejinách bude štartovať na záverečnom turnaji ME 2022. Slováci si vybojovali priamy postup z 2. miesta, v kvalifikačnej skupine boli súpermi nášho tímu Azerbajdžan, Moldavsko a Grécko.

To čo sa nepodarilo srdciarom v ére Ladislava Mikitu, Mária Gašparoviča a spol., to sa podarilo v ostatnej kvalifikácii partii trénera Mariána Berkyho – postup na vrcholné podujatie. Jedným dychom treba dodať, že na ceste na budúcoročný šampionát im zahral do karát zvýšený počet účastníkov a tiež priaznivý žreb. Pozrime sa teraz v skratke na posledných desať kvalifikačných vystúpení Slovenska:

V kvalifikácii o postup na MS 2008 bolo z toho druhé, nepostupové miesto. To platí aj o nasledujúcej kvalifikácii na európsky šampionát, kedy naše mužstvo nestačilo na Španielsko. Tento súper nám vystavil stopku aj v kvalifikácii o postup na svetový mundial 2012, v zápasoch play-off sme podľahli Španielom jednoznačne 0:4 a 0:8. Smolu mali naši hráči v nasledujúcej kvalifikácii, keď o nepostupovej tretej priečke rozhodlo len lepšie skóre v prospech postupujúceho Česka a Rumunska. Prvá fáza kvalifikácie ME 2014 sa hrala na Pasienkoch a Slováci po heroickom výkone viedli ešte niekoľko minút pred koncom nad Azerbajdžanom 1:0. Na priamy postup z prvého miesta sme potrebovali víťazstvo, risk po vyrovnávajúcom góle súpera na 1:1 znamenal nakoniec prehru 1:2 a v baráži sme narazili na silné Chorvátsku, ktorému sme podľahli 1:3 a 0:4. Cez baráž sme neprešli ani v ďalších dvoch kvalifikáciách, konkrétne cez Ukrajinu (0:6, 1:5) a Azerbajdžan (1:3, 1:1). V bojoch o Euro 2018 sme obsadili v základnej skupine 3. miesto a o dva roky neskôr z toho bola účasť v nadstavbovej časti Elite Round, ale opäť bez úspechu. Vysnený postup sa tak dočkali až zverenci trénera Berkyho, ktorí sa predstavia na budúcoročnom Eure 2022 v Holandsku.

Kvalifikácia MS 2008 2. miesto
Kvalifikácia ME 2010 2. miesto
Kvalifikácia MS 2012 postup do play-off (Španielsko – Slovensko 4:0, 8:0)
Kvalifikácia ME 2012 3. miesto
Kvalifikácia ME 2014 postup do play-off (Chorvátsko – Slovensko 3:1, 4:0)
Kvalifikácia MS 2016 postup do play-off (Ukrajina – Slovensko 6:0, 5:1)
Kvalifikácia ME 2016 postup do play-off (Azerbajdžan – Slovensko 3:1, 1:1)
Kvalifikácia ME 2018 3. miesto
Kvalifikácia MS 2020 postup do Elite Round – 4. miesto
Kvalifikácia ME 2022 2. miesto – priamy postup na ME

ZOZNAM ZÁPASOV – KVALIFIKÁCIA ME 2022

AZERBAJDŽAN – SLOVENSKO  4:1 (1:1)

Góly: 5. Bolinha, 38. Everton Cardoso, 40. Baghirov, 40. Atajev - 15. Drahovský
ŽK: Bolinha, Vilela, Vassoura – Brunovský, Belaník
ČK:34. Brunovský
R: Velikanova (Rusko), Neverov (Rusko)
AZERBAJDŽAN: Huseynli – Bolinha, Farzaliyev, Vilela, Everton Cardoso (Kurdov – Shojaei, Chovdarov, Vassoura, Baghirov, Ahmadi, Atajev, Mikajlov). Tréner: Jose Alecio Da Silva.
SLOVENSKO: Oberman – Doša, Směřička, Brunovský, Drahovský (Herko, Karpiak – Ševčík, Hudek, Vaktor, Belaník, Kyjovský, Čeřovský, Hudáček). Tréner: Marián Berky.

SLOVENSKO – MOLDAVSKO   4:4 (2:2)

Góly: 5. Směřička, 6., 36. Ševčík, 39. Drahovský – 7. Negara, 13. Lascu, 26. Nicolaiciuc, 35. Negara
ŽK:Hudek, Směřička – Tacot, Lascu
R: Boelen (Belgicko), Stauber (Rakúsko)
SLOVENSKO: Oberman – Doša, Směřička, Kyjovský, Drahovský (Herko, Karpiak – M. Ševčík, Hudek, Vaktor, Belaník, Čeřovský, Hudáček). Tréner: Marián Berky.
MOLDAVSKO: Chitoroagi – Negara, Burdujel, Lascu, Tacot (Burduja - Gurjui, Nita, Nicolaiciuc, Podlesnov, Stan, Cojocaru, Adam, A. Grigorescu). Tréner: Vladimir Vusatii.

SLOVENSKO – GRÉCKO  6:0 (2:0)

Góly: 14., 27., 30. Rick, 17. Doša, 22. Zaťovič, 34. Směřička
ŽK: Delaportas (Grécko)
R: S. Tamlulynas, M. Pomeckis (Litva) – Peter Budác (SR)
SLOVENSKO: Karpiak – Rick, Kozár, Zaťovič, Drahovský (Oberman, Rafaj, Serbin, Směřička, Zdráhal, Kyjovský, Doša, Ševčík, Turek). Tréner: Marián Berky.
GRÉCKO: Zervas – Kondylatos, Karavidas, Stavrakopoulos, Manos (Theofilou – Malovits, Gousis, Panou, Tsinas, Delaportas, Asimakopoulos, Tarnanidis, Ntatis). Tréner: John Zievas.

GRÉCKO - SLOVENSKO 0:5 (0:2)

Góly: 3. Drahovský, 17. Rafaj, 29. Rick, 29. Zaťovič, 29. Serbin
ŽK: nikto
R: Bohbot, Berenshtein (Izrael), Adamopoulos (Grécko)
GRÉCKO: Theofilou (Zervas) – Kondylatos, Karavidas, Stavrakopoulos, Manos, Malovits, Gousis, Panou, Tsinas, Delaportas, Asimakopoulos, Tarnanidis, Ntatis. Tréner: John Zievas.
SLOVENSKO: Karpiak (Oberman) – Rick, Kozár, Zaťovič, Drahovský, Rafaj, Serbin, Smeřička, M. Zdráhal, Kyjovský, Doša, Ševčík, Turek.Tréner: Marián Berky.

SLOVENSKO - AZERBAJDŽAN 1:1 (1:0)

Góly: 15. Doša - 60. Everton Cardoso
ŽK: Rick – Atajev, Mikajlov
R: Naishouler (Fínsko) - Kyynäräinen (Fínsko), Matula (SR)
SLOVENSKO: Karpiak - Rick, Kozár, Doša, Drahovský - Rafaj, Serbin, Směřička, Zdráhal, Belaník, Brunovský, Ševčík, Turek. Tréner: Marián Berky.
AZERBAJDŽAN: Husejnli (Kurdov) – Eduardo, Farzalijev, Everton Cardoso, Fineo – Mammadov, Shojaei, Chovdarov, Baghirov, Atajev. Tréner: Jose Alecio Da Silva.

MOLDAVSKO – SLOVENSKO  0:4 (0:1)

Góly: 6. Rafaj, 25. Směřička, 27., 39. Rick (2. z pen.)
ŽK:Chitoroagi, Nicolaiciuc, Tacot – Rick
ČK: 39. Lascu
R:Chiara Perona (Tal.), Giulio Colombin (Tal.) - Viktor Bugenko (Mold.)
MOLDAVSKO: Chitoroagi (Iovu)– Nicolaiciuc, Negara, Lascu, Tacot, Timbalist, S. Munteanu, Costin, Podlesnov, Stan, Gurjui, Nita
SLOVENSKO: Karpiak (Herko) – Rick, Kozár, Doša, Drahovský, Rafaj, Serbin, Směřička, Zdráhal, Kyjovský, Zaťovič, Brunovský, Ševčík. Tréner: Marián Berky.

STRELCI GÓLOV:

6 – Gabriel Rick
3 - Tomáš Drahovský, Martin Směřička
2 – Matúš Ševčík, Martin Doša, Patrik Zaťovič, Dušan Rafaj
1 – Peter Serbin

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: