Správy

Futbalové príbehy: Čo zápas, to čiapka

Peter Zeman|1. okt 2016 o 02:00

BRATISLAVA (SFZ/PETER ZEMAN) – Seriál zaujímavostí, spomienok a netuctových príbehov z histórie futbalu.

Keď sa výkonná komisia UEFA rozhodla v auguste 2011 pripomenúť si všetkých európskych hráčov, ktorí odohrali viac ako 100 zápasov za svoj národný tím, navrhla pri tejto príležitosti udeľovať vybraným hráčom špeciálnu cenu. Nie náhodou je ňou čiapka. Presnejšie - personalizovaný baret a medaila.

Prečo práve čiapka?

Príbeh začína na Britských ostrovoch, kde v roku 1886 Angličania prvýkrát odmenili svojich reprezentantov, na návrh Lana Jacksona (vtedajšieho asistenta sekretára futbalovej asociácie), za zápas v národnom tíme pamätnou čiapkou. To sa zapáčilo nielen hráčom, ale inšpirovalo sa aj niekoľko klubov a tak vznikol nový fenomén. Asi tak ako dnes fanúšikovia zbierajú autogramy, tak sa hráči tešili zo svojich čiapok. Nebolo to zas tak často. V mnohých prípadoch hráč dostal, bez ohľadu na počet stretnutí, iba jednu čiapku za sezónu. Treba pripomenúť, že v začiatkoch futbalu hrali britské tímy pravidelne iba tri medzištátne zápasy ročne – medzi sebou.

Pre ilustráciu, keď Alan Lauder Morton ukončil v roku 1933 svoju dvanásťročnú kariéru, na konte mal odohraných 11 reprezentačných zápasov a to bol prosím – nový škótsky rekord! Pred prvou svetovou vojnou registrujeme novú tradíciu a tou je odovzdávanie medailí. Istý čas si mali možnosť hráči dokonca vybrať, či zvolia čiapku alebo medailu. Mnohí z nich si vzhľadom na skromné platy samozrejme vybrali radšej cennejší kov.

Reprezentačné čiapky

Éra odovzdávania čiapok sa chýlila ku koncu, ale zbieranie „virtuálnych“ reprezentačných čiapok práve začal. A prežil dodnes.

Anglická futbalová terminológia prekvapila nejedného nezasväteného fanúšika, ktorý za výrazom „Caps“ (čiapky), skôr očakával „Cups“ (trofeje). Nie, nie je to preklep, všetko je tak ako má byť. Zvyk je železná košeľa a dávny symbol prežil v angličtine v podobe slovného spojenia „International Caps“ (medzinárodné zápasy), čo by voľným prekladom mohlo znamenať – počet nazbieraných čiapok za zápasy v národnom tíme.

Stovkár Karhan v elitnom klube

Jediným Slovákom, ktorý nazbieral 100 reprezentačných „čiapok“ je Miroslav Karhan a práve jemu sa dostalo 7. októbra 2011 v Žiline cti prijať od zástupcov UEFA symbolickú čiapku a medailu. UEFA nadviazala v roku 2011 na historický odkaz a rozhodla sa  týmto spôsobom oceniť naraz 109 hráčov z 36 krajín sveta a pokračuje v tejto tradícii dodnes. Pri pohľade na aktuálne počty reprezentačných štartov sa môžeme čoskoro dočkať ocenení aj pre ďalších slovenských futbalistov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: