Správy

Futbal a box, 17-ka vs. Tomi KID

Emília Gerzaničová|17. mar 2013 o 00:00

SENEC (SFZ) - Reprezentačný tím do 17 rokov mal počas sústredenia aj nečakanú návštevu

Mladí futbaloví reprezentanti do sa rokov, ktorí sa pripravujú na májové Majstrovstvá Európy sa stretli v Senci v dňoch 8. - 13. marca na sústredení, počas ktorého zohrali dva prípravné zápasy s rovesníkmi z Maďarska. Okrem toho počas piatich dní absolvovali štyri tréningové jednotky a potrebnú regeneráciu.

Aby celý pobyt nebol jednotvárny, zameraný len na futbalový dril, realizačný tím svojim zverencom pripravil zaujímavý doplnkový program, ktorý mal za cieľ netradičnou formou zvýšiť ich odbornosť v oblasti futbalových pravidiel, vnútornú motiváciu pred ME a mentálnu húževnatosť.

V pondelok 11.3. večer sa reprezentanti stretli s futbalovým rozhodcom Ivanom Kružliakom, ktorý rozhodoval finálový zápas na minuloročných ME kategórie U17. Chlapci si vypočuli niekoľko zaujímavých postrehov, ako to vidia a posudzujú muži s píšťalkou. Naši reprezentanti sa počas videotestu stali "arbitrami", mali reagovať a posúdiť rôzne herné situácie. To, že rozhodcovia to majú v zlomku sekundy ozaj veľmi náročné, po teste skonštatovali skoro všetci a zo sedenia si odniesli skúsenosť, že reakcie mnohých hráčov sú veľakrát neadekvátne a mnohokrát vychádzajú z neznalosti pravidiel.

Ďalšie mimofutbalové stretnutie bolo v rámci mentálnej prípravy, kde skvelým motivátorom sa ukázal najlepší slovenský profi boxer Tomi KID Kovács, ktorý reprezentačný zraz navštívil aj so svojim zverencom Filipom Meszárošom. Tomi našich reprezentantov psychicky podporil a dal im niekoľko rád do života a kariéry športovca. Nechýbali Tomiho vtipné príhody z viacerých profi zápasov, ale aj odporúčania ohľadne psychickej prípravy, akou sú neochvejná viera vo vlastné schopnosti, práca s pozitívnymi myšlienkami, zvládanie emócii, či vizualizácia.

"Príprave hlavy venujem veľkú pozornosť a považujem ju za minimálne tak dôležitú, ako fyzický dril, či taktiku. Boxer má hlavu na to, aby ňou rozmýšľal a nie aby do nej dostával údery," hovorí Tomi KID. Našich mladých reprezentantov rozprávanie a ukážky zaujali natoľko, že si to niektorí aj vyskúšali a nasadili si rukavice. Aký je box tvrdý šport o chvíľu pocítili na vlastnej koži, ale všetko sa skončilo úsmevným podaním rúk a skonštatovaním, že predsa sme našli na futbale a boxe jednu odlišnosť a tou je čas strávený na zemi. Kým boxer sa snaží po údere vstať čo najrýchlejšie, futbalista si po faule zase veľmi rád na trávniku poleží. Mladí reprezentanti pozvali Tomiho a jeho zverencov na svoje zápasy počas blížiacich sa Majstrovstiev Európy.

No a neplánovanú lekciu z trpezlivosti a pokory výprava absolvovala cestou z Maďarska, keď v snehovej kalamite uviazla na diaľnici asi 11 kilometrov od výjazdu na Komárno. Hráči a realizačný tím, strávili v autobuse dlhé hodiny čakania v neistote. Počiatočné šomranie a zmenu plánov na štvrtkový večer vystriedal názor, že táto životná skúsenosť hráčov nezlomí a práve naopak, utuží to kolektív a zvýši odolnosť jednotlivcov, ktorú využijú vo svojej ďalšej kariére.

autor: Lukáš Kendra

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: