Rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom: BFZ má za sebou celkom úspešný rok

(Zdroj: BFZ, Autor: Ján Farbula)
Ján Farbula|21. dec 2017 o 00:00

Rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom: BFZ má za sebou celkom úspešný rok

(Zdroj: BFZ, Autor: Ján Farbula)

S predsedom Bratislavského futbalového zväzu Jurajom Jánošíkom prinášame tradičný predvianočný rozhovor, v ktorom sme sa poohliadli za týmto rokom, ale načrtli sme aj iné aktuálne témy.

Ako by ste zhodnotili futbalový rok 2017 v BFZ?

– Myslím si, že tento rok bol pre náš regionálny futbalový zväz celkom úspešný, aj keď sa vždy nájdu nejaké chyby. Začali sme ho tradične vyhlásením ankety V. ročníka Jedenástky roka 2016 a III. reprezentačným plesom BFZ. Po týchto akciách nasledovali mládežnícke halové turnaje prípraviek, mladších a starších žiakov. V marci sa začala jarná časť majstrovských súťaží dospelých a mládeže a okrem nich organizujeme aj Pohár BFZ, ktorý v 24. ročníku vyhrala TJ Rovinka, keď vo finále v Pezinku zdolala ŠK Báhoň 5:0. Vo 4. ročníka Superpohára na Južnej Morave Rovinka vysoko prehrala s nováčikom divízie D JmKFS TJ Tišnov 1:5. V auguste sa začal nový ročník súťaží 2017/2018 a po skončení jesennej časti môžem konštatovať, že v nich nedošlo k nejakým negatívnym javom. Začiatkom septembra výber BFZ seniorov amatérov skončil tretí na kvalifikačnom turnaji Regions Cup 2017 v Tatranskej Lomnici. Z pohľadu reprezentačných mužstiev výber do 21 rokov skvele reprezentoval Slovensko na ME v Poľsku. Osobne som sa na nich zúčastnil a zverenci trénera Pavla Hapala iba zhodou nešťastných okolností nepostúpili do semifinále. Seniorské ,,áčko“ v náročnej kvalifikačnej skupine MS 2018 skončilo druhé a hoci nakoniec nepostúpilo do baráže, vo viacerých zápasoch podalo dobrý výkon. Na úrovni regiónov veľmi musím vyzdvihnúť prerozdelenie členských a finančných príspevkov, ktoré z rozpočtu poskytol štát SFZ a samozrejme ešte aj financie v hodnote troch miliónov eur. BFZ z nich získal 300 tisíc eur na rekonštrukciu štadiónov a 18 FK boli prerozdelené finančné čiastky od 10-do 30 tisíc eur .Toto by malo pokračovať aj v roku 2018.

Aký je váš názor na jesennú časť všetkých súťaží v BFZ?

– Tento ročník III. ligy má veľký náboj, na jeseň výborné výkony podávali FC Rohožník a FC Petržalka akadémia. K nim sa priblížili Slovan B, Dunajská Lužná a Rača a Most. Potom nasleduje skupina mužstiev zo silného stredu tabuľky a na konci sú tímy, ktorým jesenná časť nevyšla. Najväčším sklamaním je posledné miesto ŠK Svätý Jur, ktorý takto pred rokom ešte pôsobil v II. lige. Verím však, že tento tradičný klub našej III. ligy sa pozviecha, lebo má vybudované dobré zázemie. To isté konštatovanie platí aj o Pezinku a Bernolákove. Všetko nasvedčuje tomu, že jarná časť na obidvoch póloch tabuľky bude veľmi dramatická. Vo IV. lige FC Malacky sa po vypadnutí z III. ligy rýchlo zmobilizoval a všetko nasvedčuje tomu, že sa vráti na stratené pozície. Za ním je Slovenský Grob, ktorý sa oproti minulej sezóne veľmi zlepšil. Kalinkovo tiež podáva dobré výkony, pochvalu si zaslúži aj nováčik Baník Pezinok. Na konci tabuľky najviac zatiaľ zaostáva Jakubov.

Pomocnou rukou VV BFZ sú odborné komisie. Ako ste spokojný s ich prácou?

– Prácu odborných komisií hodnotím kladne, jednotliví predsedovia sú pozývaní na VV BFZ, spolupráca medzi členmi VV a predsedami komisií je na veľmi dobrej úrovni. Najviac na očiach sú DK, ŠTK a KRaD, kde sú predsedami ozajstní odborníci ohľadom futbalových noriem, ale aj ostatní odvádzajú kvalitnú prácu , či už je to TMK, KM, RK, OK  alebo EK. V legislatívno-právnej komisii prišlo k zmene, od októbra ju vedie nový predseda Mário Potuček. Všetkým predsedom a členom jednotlivých komisií ďakujem za odvedenú prácu pre bratislavský futbal.

Jedným z hlavných cieľov vedenia BFZ je práca s mládežou. Rozrástli sa súťaže prípraviek a tiež pribudli dve nové kategórie mládežníckych výberov. Je to z vášho pohľadu správna cesta?

– Hlavným zameraním vedenia BFZ je podpora mládeže na všetkých úrovniach, od prípraviek po dorast. Na úrovni regiónov máme III. a IV. ligu dorastu, v najvyššej súťaži pôsobí ŠK Slovan, ktorý je na druhom mieste, v II. lige je päť našich zástupcov a všetci sú prínosom pre túto súťaž. V I. žiackej lige nás reprezentuje päť klubov, v II. lige máme lepšie a slabšie tímy. Najviac ma však teší veľký nárast mužstiev prípraviek, kde sme vytvorili prvý raz súťaž U8 turnajovým spôsobom. Sú rozdelené do viacerých skupín, tento projekt sa ukazuje byť veľmi dobrý. Na reprezentačnej úrovni máme družbu s deviatimi futbalovými zväzmi. Okrem nás sú to Belehrad, Ľubľana, Záhreb, Budapešť, Viedeň, Praha, Južná Morava, Západné Slovensko a Györsky futbalový zväz . Aj v tomto roku sme medzi sebou zorganizovali niekoľko hodnotných medzinárodných turnajov. Výber BFZ U13 v Dunajskej Strede skončil druhý, 15. ročník Memoriálu Františka Haraštu bol s účasťou BFZ U17, výber BFZ U14 sa zúčastnil na dvojdňovom turnaji o ”Trofej Belehradu 2017″ , na 2. ročníku Moravia Danubia Cup v Brne výber BFZ U15 skončil na 5. mieste, takisto sa uskutočnili tradičné družobné stretnutia výberov JmKFS a BFZ v kategórii starších žiakov U15. Najviac nás však potešil výber U13, ktorý vyhral už 23. ročník Bratislava Cup 2017 za účasti piatich štátov.

V novembri uzrela svetlo sveta Pamätnica BFZ, ktorá mapuje dianie v Bratislavskom futbale od roku 1898 po súčasnosť. BFZ sa tak pripojil k SsFZ a VsFZ, ktoré ich už majú dlhšie. Naplnil sa tak váš tajný sen?

– Táto moja myšlienka vydať Pamätnicu vznikla v roku 2014 po konferencii BFZ. VV BFZ ma podporil a keď som osobne spoznal známeho a dlhoročného novinára Jožka Kšiňana a historika Tomáša Černáka, tak som ich poprosil o spoluprácu pri tvorbe tejto Pamätnice. Do autorského tímu sa postupne zapojili Vladimír Wänke , Rudolf Hupka a Milan Valko. Pre mňa osobne 24. november 2017 bude neopakovateľný, lebo si vážim veľmi knižky a hlavne túto publikáciu. Jej krstní otcovia sú bratia Čapkovičovci, najslávnejšie dvojičky v histórii čs. a slovenského futbalu a Ľubomír Suchý, predseda ObFZ Bratislava-mesto, ktorého nedávno znova jednohlasne zvolili za predsedu Oblastného futbalového zväzu Bratislava – mesto. Krst v hoteli Bratislava bol významnou športovou a spoločenskou udalosťou s účasťou viacerých významných postáv slovenského futbalu. Myslím si, že v BFZ môžeme byť na túto publikáciu hrdí. Ďakujem jeho vedeniu, ľuďom, autorom, ale samozrejme aj sponzorom, lebo bez ich pomoci by nevznikla.

Vaše druhé volebné obdobie vo funkcii predsedu BFZ už onedlho skončí, ako by ste ho zhodnotili?

 V prvom volebnom období som bol predsedom BFZ od júna 2011 do 31. januára 2014. Počas týchto dva a pol roka zväz prechádzal veľmi kritickým obdobím, s množstvom negatív,zlých vzťahov ale stretol som sa aj s pozitívnymi názormi a preto som sa rozhodol kandidovať aj na daľšie volebné obdobie. Konferencia BFZ v januári 2014 ma jednohlasne zvolila za predsedu BFZ na daľšie štyri roky., Následne sme sa pustili do náročnej práce, v máji 2015 prišlo k zmene na sekretariáte BFZ, kde p. Ščibrányovú nahradil Ján Farbula, dovtedajší predseda ŠTK BFZ a na jeho miesto bol zvolený VV BFZ p. Miroslav Richtárik. Tak ,ako je futbalové družstvo o tíme a kamarátstve,tak som sa snažil nasmerovať aj vedenie zväzu, a za pomoci mojich podpredsedov, členov VV BFZ, predsedov komisií,pracovníkov aparátu BFZ a v neposlednom rade aj partnerov a sponzorovsme dostali náš zväz na patričnú úroveň. Preto som rád, že teraz je BFZ uznávaným článkom nielen u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí a najmä v okolitých krajinách.

Začiatkom roka 2018 sa uskutoční volebná konferencia BFZ, budete kandidovať na post predsedu zväzu?

– Rozhodol som sa, že kandidovať budem na post predsedu BFZ. Tohto roku boli aj voľby do VÚC, kde som 4. novembra uspel vo svojom volebnom obvode a takto som sa dostal do poslaneckého zboru BSK, kde ma na decembrovom zasadnutí zvolili za predsedu komisie školstva, športu a mládeže. Vo štvrtok 11. januára 2018 sa uskutoční volebná konferencia BFZ a nakoľko sa v tento deň dožívajú krásneho životného jubilea 70 rokov najznámejšie futbalové dvojičky v dejinách československého a slovenského futbalu Jozef a Ján Čapkovičovci, VV BFZ jednohlasne schválil tento termín. Idem do súťaže a keď sa mi podarí obhájiť tento post, tak ma to poteší a keď nie, tak budem aj naďalej pomáhať zväzu.Máme rozbehnuté nejaké projekty, ktoré chceme dokončiť a boli by na prospech ďalšieho napredovania futbalu v Bratislavskom regióne.

Aké je vaše najväčšie želanie v novom roku 2018?

– Želám si, aby sa futbalu darilo na všetkých úrovniach . Aby rok 2018 bol zasa o niečo lepší ako tento a pevne verím, že slovenský futbal sa na všetkých úrovniach posunie zas o niečo vyššie. V tomto smere významnú úlohu zohráva práca jednotlivých futbalových zväzov a tiež všetkých klubov, či už profesionálnych alebo amatérskych. Pokiaľ nám to na týchto úrovniach pôjde, tak sa zvýši kvalita aj reprezentačných mužstiev. Akopredseda BFZ sa nesmierne teším na Národný futbalový štadión. Každý deň nám rastie ako z vody a som pyšný na to, že v roku 2018 by už mal byť postavený a bol by som nesmierne rád, keby sa v Dúbravke lepšie využíval štadión ŠKP, aby sa obnovil na ňom futbalový život a hrali sa na ňomzápasy II. či III. ligy. To isté platí aj o Petržalke, kde by sa zišiel štadión s kapacitou 10-12 tisíc divákov. Samozrejme, všetkým ľuďom v roku 2018 želám veľa zdravia, šťastia, úspechov a rodinnej pohody. Nech sa nielen futbalu, ale celému slovenskému športu čo najviac darí.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: