Zuzulovú v slalome v Courcheveli diskvalifikovali

Veronika Zuzulová
Veronika Zuzulová (Autor: SITA/AP)
TASR|18. dec 2011 o 10:29

Slovenka bola síce po prvom kole na peknom 4. mieste, napokon ho ale neudržala a prepadla sa o rovných 20. miest. Po pretekoch navyše prišiel zásah rozhodcov, ktorí ju diskvalifikovali.


COURCHEVEL. Druhý slalom novej sezóny Svetového pohára nepriniesol Veronike Zuzulovej bodované umi estnenie, hoci v nedeľu vo francúzskom Courchevel došla do cieľa oboch kôl a zaregistrovali jej 24. miesto.

Po prvej jazde bola štvrtá, v druhej atakovala minimálne celkové druhé miesto, ale v tretine svahu sa dostala do záklonu a vynieslo ju to mimo stopy.

Napriek tomu si rýchlo vyšliapala do inkriminovanej bránky a došla dôstojne do cieľa. Zhruba päť minút po skončení súťaže sa však vo výsledkoch objavila diskvalifikácia. Keďže sa zmestila do 8-percentného limitu na stratu za víťazkou (+8,11 s), penalizácia prišla za nesprávne prejdenú bránku.

V rovnakej bránke ako Zuzulová "vyleteli" viaceré pretekárky, medzi nimi obe nasledujúce po Slovenke. Tretia po 1. kole, Švédka Maria Pietiläová-Holmnerová i druhá Nemka Maria Höflová-Rieschová z výsledkovej listiny vypadli hneď, lebo sa o návrat do stopy nepokúsili.

Cesta k triumfu tak zostala uvoľnená pre najlepšiu slalomárku uplynulých piatich rokov. Rakúšanka Marlies Schildová viedla po 1. kole a v druhom nemala po vypadnutí troch priamych rivaliek konkurenciu. Jej odstup od druhej Fínky Tanje Poutiainenovej bol 1,87 s, tretia Rakúšanka Kathrin Zettelová stratila 2,19.

Náročnú trať najlepšie zvládla Schildová

Tridsaťročná Schildová slávila svoj 31. triumf kariéry v pretekoch SP a 29. v slalome. "Dnes bol problém v tom, že menili podmienky na trati. Vyššie štartové čísla boli v nevýhode, čo sa v druhom kole obrátilo proti najlepším. Ja sa samozrejme nesťažujem, len konštatujem, veď sama som sa vyhla pádu len-len. Neviem, v čom to je, že vyhrávam s takými odstupmi," vyznala sa akreditovaným agentúram Schildová.

V Savojských Alpách bola na štarte aj Jana Gantnerová. Z búdky sa spustila s číslom 56, ale jej 43. čas (+7,16 s) nestačil na 30-ku postupujúcich do 2. kola. Zuzulová je po dvoch slalomoch na 8. mieste so 40 bodmi za 6. miesto v Aspene. Schildová vedie s plným záberom 200 bodov, v celkovom poradí SP je naďalej na čele suverénne Američanka Lindsey Vonnová.

Druhý slalom sezóny vo francúzskom stredisku, kde vlani slovenská lyžiarska hviezda vypadla, sa napokon išiel v pôvodnom termíne, hoci vo štvrtok ho predsunuli na sobotu. Obavy z hustého sneženia sa naplnili až do takej miery, že obrovské množstvo nového snehu neumožnilo trať vypreparovať na tvrdý podklad.

Okrem jury preto ráno zasadlo aj kolégium 7 elitných slalomárok vrátane Zuzulovej, ktoré rozhodlo preteky neodporučiť. Tento odkaz potom kompetentným osobne tlmočila trojica top-slalomárok uplynulej zimy, zhodou okolností tých, ktoré sa o 24 hodín neskôr zaradili na prvé tri miesta prvého kola.

Zuzulová mala podľa piatkového večerného žrebu štartovať s päťkou a po sobotňajšom prežrebovaní jej osud pridelil sedmičku, teda najmenej výhodnú pozíciu z elitnej skupiny. Ale Slovenka na to nedbala a na rytmickú i dostatočne selektívnu trať sa pustila s odvahou i rozvahou.

V úvodnej časti si dala pozor najmä na prelom svahu, kde na pretekárky číhala nepríjemná kombinácia zatvorených bránok. Na medzičase bola jej strata 43 stotín, ktorá mierne narástla v strednej pasáži. Tam už bol povrch vplyvom silnejšieho hranenia súťažiacich rozbitý, ale Zuzulová držala tempo, ktoré vystupňovala vo vertikálnejších predcieľových plochách.

Po pretekoch bez bodov ale spokojná

"S mojou jazdou som spokojná. Snažila som sa útočiť, ale viac to nešlo. Zrazu sa to tam zlomilo a diery mi neumožnili atakovať bránky ešte viac," zdôraznila pre TASR po jazde, ktorá, s výnimkou Schildovej nenapodobiteľnej elegancie, bola určite najiskrivejšia z celého poľa súťažiacich.

Esprit výkonu zo 7. štartovej pozície podčiarkol aj fakt, že po Zuzulovej sa spustila séria nevydarených jázd. Ihneď nasledujúca bývalá majsterka sveta, Češka Šárka Záhrobská zaostávala za Slovenkou po druhom medzičase viac ako dve sekundy a napokon vypadla, podobne ako ďalšie dve súťažiace z prvej 15-ky i šestnásta Lindsey Vonnová, americká zjazdárska superstar.

K Zuzulovej sa z nasledujúcich súperiek najbližšie dostala Rakúšanka Michaela Kirchgasserová, ktorá na ňu stratila večnosť - sekundu a 37 stotín...

V 2. kole sa trať tiež rozbíjala a z najlepších 10 pretekárok po prvej polovici vypadlo až sedem. Všetky išli na hranici veľkého rizika a minimálne tri, vrátane Zuzulovej, so zámerom zdolať Schildovú a vyhrať. Slovenská lyžiarka to TASR aj potvrdila:

"Chcela som ísť na pódium a riskovala som všetko. Trať bola značne rozbitá, najmä v druhej jazde som to cítila. Stalo sa, preteká sa ďalej. Ak chcem raz vo Svetovom pohári súťaž vyhrať, musím ísť na riziko, treba len trochu šťastia."

Zuzulová ešte polhodinu po súťaži nevedela, prečo ju diskvalifikovali. Dokonca jej predtým dali do ruky papier, kde mala pridelené body za 24. miesto...

ico

Výsledky - slalom žien SP v zjazdovom lyžovaní v Courcheveli:

1. Marlies Schildová (Rak.) 1:42,64 (52,28-50,36), 2. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,87 (53,08-51,43), 3. Kathrin Zettelová (Rak.) +2,19 (54,03-50,80), 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +2,68, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +3,60, 6. Therese Borssenová (Švéd.) +3,74, 7. Nastasia Noensová (Fr.) +3,89, 8. Lena Dürrová (Nem.) +4,01, 9. Carmen Thalmannová (Rak.) +4,21, 10. Tessa Worleyová (Fr.) +4,32. ... 24. Veronika Zuzulová (SR) +8,11, 43. Jana Gantnerová(SR) - nepostúpila do 2. kola

Celkové poradie SP (po 8 súťažiach):

1. Lindsey Vonnová (USA) 522 b., 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 286, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) 269, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 263, 5. Schildová 224, 6. Julia Mancusová (USA) 201, ... 38. Veronika Zuzulová (SR) 40.

slalom (2):

1. Schildová 200, 2. Poutiainenová 130, 3. Zettelová 105, 4. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 80, 5. Kirchgasserová 79, 6. Mazeóvá 67, ... 8. Zuzulová 40

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulovú v slalome v Courcheveli diskvalifikovali