Zuzulovej na bronz chýbalo 17 stotín: Nemám si čo vyčítať, tvrdí

Natešená Zuzulová v cieli po výborne zajazdenom druhom kole.
Natešená Zuzulová v cieli po výborne zajazdenom druhom kole. (Autor: SITA/AP)
TASR|15. feb 2015 o 08:10

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrin získala zlato.

Slalom žien (1.+2. kolo):

1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:38,48 min, 2. Frida Hansdotter (Švéd.) +0,34, 3. Šárka Strachová (ČR) +0,77, 4. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +0,94

5. Kathrin Zettel (Rak.) +1,02, 6. Erin Mielzynska (Kan.) +1,50, 7. Carmen Thalmann (Rak.) +2,04, 8. Tina Maze (Slovin.) +2,48

9. Nastasia Noensová (Fr.) +2,69, 10. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +2,93,... 44. Petra Vlhová (SR) +13,47.

BEAVER CREEK. Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla v sobotu svoj životný výsledok na MS, keď v slalome skončila štvrtá.

"Nemám si čo vyčítať, odovzdala som maximum, aj keď medaila bola veľmi blízko. Na tieto preteky nezabudnem, lebo som zažila momenty, ktoré som predtým v kariére na majstrovstvách sveta nepoznala, " komentovala Velez-Zuzulová pre agentúru SITA.

"Napríklad vyhlásenie najlepších na zaplnenom námestí. V prvom kole som v neštandardne postavenom slalome s extrémne zatvorenými bránkami poriadne nechytila rytmus, ale druhé kolo som si parádne užila. Dala som do toho všetko, nemala som čo stratiť."

Na medailu jej chýbalo 17 stotín, v druhom kole na autorskom kurze svojho otca Timoteja Zuzulu zašla najlepší čas.

Medailu stratila v prvom kole

"Ak sa na to pozriem spätne, medailu som stratila v prvom kole, ktoré bolo naozaj netradične postavené. Na tom sme sa zhodli viaceré pretekárky v cieli," doplnila Velez-Zuzulová.

Zlato v americkom Beaver Creeku pri Vaile získala a titul obhájila miestna rodáčka Mikaela Shiffrin, o 34 stotín pred Švédkou Fridou Hansdotter, tretie miesto so stratou 77 stotín obsadila Češka Šárka Strachová.

((f))

Ide o najlepší výsledok 30-ročnej Slovenky z majstrovstiev sveta v kariére. Doteraz ním bolo 7. miesto v slalome zo Schladmingu 2013.

Velez-Zuzulová figurovala po 1. kole na desiatej priečke, ale najrýchlejšou jazdou 2. kola sa posunula takmer na medailovú pozíciu.

Velez-Zuzulová na MS v slalome (2001 - 2015):

2001 St. Anton (Rak.) - nedokončila 1. kolo

2005 Santa Caterina (Tal.) - nedokončila 1. kola

2007 Aare (Švéd.) - 13. miesto

2011 Garmisch-Partenkirchen (Nem.) - 10. miesto

2013 Schladming (Rak.) - 7. miesto

2015 Beaver Creek (USA) - 4. miesto

Využila otcovu trať

Druhé kolo majstrovského slalomu žien postavil otec a tréner Timotej Zuzula a jeho dcéra to výrazne využila.

Druhé kolo Velez-Zuzulová zvládla fantasticky. O čosi priamejšie línie boli vodou na mlyn jej bezkonkurenčnej technike spodnej časti tela, ale očividne bola vo svojej koži aj v širších oblúkoch.

V cieli ju klasifikovali na priebežnej prvej priečke s 80-stotinovým náskokom pred dovtedajšou líderkou a najlepší čas kola zostal aj po dojazde Shiffrinovej.

Velez-Zuzulová, hoci túžbu po cennom kove nenaplnila, predviedla svoj suverénne najlepší slalom na vrcholných podujatiach.

Predvlani v Schladmingu ako svetová trojka skončila siedma, teraz s renkingovou dvanástkou siahala na medailu, lebo zašla dve kvalitné kolá.

Prvé so solídnym štandardom, druhé excelentne, keď išla precízne a v úzkej stope nebojácne. Štvrté miesto je aj najlepším výsledkom akéhokoľvek slovenského zjazdára v histórii MS.

Druhá Slovenka Petra Vlhová v 2. kole štartovala až po najlepšej tridsiatke, vyšla mimo stopy, v cieli jej na predbežnom 26. mieste namerali stratu 13,47 s a v celkovom poradí sa ďalej prepadávala.

"Prvé kolo Peti rovnako ako mnohým ďalším nesadlo. V druhom kole urobila veľkú chybu, pritom spočiatku sa jej celkom dobre darilo sťahovať stratu z prvej jazdy,“ vravela na adresu mladšej kolegyne z tímu Velez-Zuzulová.

Strachová alebo Záhrobská?

Stupienok k pódiovému umiestneniu zahatala svojou piatou medailou z vrcholných podujatí Šárka Strachová. Češka, slávna pod priezviskom Záhrobská už pred týmto šampionátom vlastnila kompletnú kolekciu z MS plus bronz zo ZOH.

Zuzulovej rovesníčka je prototypom pretekárky, ktorá sa vie perfektne pripraviť a aj koncentrovať na jednorázové súťaže a takmer vždy dosiahnuť viac, ako by jej predurčovala výkonnosť v danej sezóne Svetového pohára.

Aj vo svojich dvoch kritických zimách, ovplyvnených rodinnými, zdravotnými i materiálovými problémami, sa dokázala umiestniť v prvej desiatke vrcholného slalomu (MS 2013 a ZOH 2014).

"Som hrdá na to, že Česká republika má ďalšiu medailu," citovala Strachovú APA.

mikaela-shiffrin_r410_res.jpeg

Mikaela Shiffrin. FOTO - SITA/AP

19-ročná hrdinka s druhým domácim zlatom

Úradujúca olympijská šampiónka, stále iba 19-ročná Američanka Mikaela Shiffrin, obhájila titul majsterky sveta. Na domácom snehu v coloradskom Beaver Creeku Shiffrin v súčte oboch kôl predstihla Švédku Fridu Hansdotter o 34 stotín sekundy.

Shiffrin viedla už po 1. kole, v tom druhom sa na medzičasoch pohybovala zväčša na druhom mieste, ale cieľom prešla v najrýchlejšom čase a zvládla veľký tlak amerických 20 000 fanúšikov priamo pri trati a miliónov pri obrazovkách.

Shiffrin sa po Tedovi Ligetym postarala o druhú zlatú medailu pre usporiadateľskú krajinu na MS 2015.

Shiffrin: Cítim sa parádne

Najvýraznejším úkazom súčasného svetového slalomu je však Shiffrinová. V sobotu sa jej, navyše vo veku 19 rokov, podaril historický kúsok, sotva niekedy zopakovateľný.

V priebehu 24 mesiacov získala v slalome dva tituly majsterky sveta, jedno olympijské zlato a dva malé glóbusy v SP.

Všetky trofeje, ktoré sa v tomto intervale dali získať, ovenčené 11 víťazstvami v pretekoch SP (plus dvanástym v obrovskom slalome).

"Cítim sa parádne. Po prvom kole som trochu cítila nervozitu a preto som si chvíľku pospala, aby som zostala v pohode. Som hrdá na to, čo som dosiahla," zdôraznila Shiffrin.

Svetový šampionát vo Vaile / Beaver Creeku vyvrcholí v nedeľu slalomom mužov.

Andreas Žampa bol dvanásty

Slovenskému reprezentantovi Andreasovi Žampovi patrila 12. priečka po prvom kole sobotňajšieho kvalifikačného slalomu mužov na majstrovstvách sveta zjazdárov v americkom Beaver Creeku.

Na čele bol Španiel Joaquim Salarich. Do nedeľňajších hlavných pretekov v slalome postúpi najlepších 25 lyžiarov z kvalifikácie.

Kvalifikácia na slalom mužov - 1. kolo: 1. Joaquim Salarich (Šp.) 55,44, 2. Alexander Andrienko (Rus.) +1,22, 3. Cristian Javier Simari Birkner (Arg.) +1,36,... 12. Andreas Žampa (SR) +2,24

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulovej na bronz chýbalo 17 stotín: Nemám si čo vyčítať, tvrdí