Zuzulová: Už som prekonala predsezónny cieľ

Veronika Zuzulová počas slalomu vo Flachau.
Veronika Zuzulová počas slalomu vo Flachau. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. jan 2011 o 14:15

Veronika Zuzulová má šancu posunúť sa pred majstrovstvami sveta medzi najlepšie nasadzované slalomárky.

FLACHAU. Veronika Zuzulová prekonala krízu a pomaly sa vracia na pozície, kde bola pred troma rokmi.

"Určite ešte cítim nervozitu, nie je to totálna pohoda. Predsa len sú tam rezervy. Na druhej strane som si dala pred sezónou cieľ, ktorý som už teraz prekonala. Výsledky sú nad moje očakávania. Máme rozloženú cestu na štyri roky a naplánovaný je krok za krokom."

Základom dobré štartové číslo

Dôležité pre dobrú pozíciu je štartové číslo. O tom by vedela v súčasnosti rozprávať napríklad česká hviezda Šárka Záhrobská, ktorá po niekoľkých nevydarených súťažiach klesla v štartovej listine obrovského slalomu.

Príliš sa jej nedarí aj v slalome, v utorok ukončila unikátnu sériu dokončených slalomov v Svetovom pohári. Päťdesiaty od marca 2005 sa jej nepodaril, pravda za výpadok možno považovať aj tri roky starý slalom v Lienzi, v ktorom po hrubej chybe nepostúpila do druhého kola.

Zuzulová si v uplynulom období užila horšie chvíle. Kým v obrovskom slalome vďaka dobrým výsledkom v EP a FIS-ových súťažiach Záhrobskú prekonala, v slalome jej súperka zo susednej krajiny ušla.

Veronika síce neklesla mimo 30-tky koeficientálnej listiny SP, no Šárka žala najväčšie úspechy. Češke sa darilo vďaka stabilizovaným tímovým podmienkam a pevnému zdraviu, Slovenke sa rozpadalo minidružstvo, servismana istý čas suploval otec a trápilo ju jedno zranenie za druhým. Teraz by však opäť mala byť na vrchole síl a o skvelú slalomovú techniku neprišla nikdy.

Po utorňajšom nočnom slalome vo Flachau sa slovenská zjazdárka pevnejšie usadila v štartovej listine a patrí jej pozícia číslo 11. Na štarte sezóny to bolo číslo 29.

Pred majstrovstvami sveta môže umiestnenie zlepšiť v slalomoch v Maribore a Zwieseli.

((video))

Slalom nie je beh na lyžiach alebo biatlon

"Lyžovanie je šport špecifický a veľmi rozdielny napríklad od biatlonu, alebo od behu na lyžiach. Tam idú pretekári v takmer rovnakých podmienkach, na rovnakej trati."

Slovenská lyžiarka naráža napríklad na fakt, že v iných odvetviach jedno či dve zaváhania nemusia zabrániť ani najvyšším métam. V slalome rozhodujú okamihy a zaváhanie nielenže redukuje výsledkové ambície, ale často nasleduje totálny prepad.

"V zjazdovom lyžovaní najviac rozhoduje štartové číslo, každý pretekár ide v iných podmienkach a tie podmienky sa postupom súťaže ešte viac polarizujú. Je preto predovšetkým v slalome udržať si výhodné štartové číslo."

Priebežné 6. miesto v bodovaní slalomu SP si Zuzulová vyjazdila utorňajšou 5. priečkou, ktorá pre ňu bola kedysi rutinou.

Emócie a obrovskú radosť po pretekoch nedokázal skryť Timotej Zuzula, hoci sa zväčša snaží pôsobiť rozvážne.

Vynikajúci výkon

Dcéra bez debaty predstihla jeho očakávania a preto po druhom kole už evidentne uvoľnený konštatoval: "Slalom je naozaj nevyspytateľná disciplína. Marlies Schildová tu bola jasnou favoritkou a už v prvom kole mala problémy a napokon prepadla. Neuspeli ani ďalšie popredné slalomárky. Veronika podala vynikajúci výkon. Nikto jej nemôže nič vyčítať, zaslúži si veľkú pochvalu a celý tím sa teší. V deň D musí stáť všetko pri pretekárovi, teraz to najlepšie vyšlo dvom lyžiarkam a výborne aj Veronike.".

Utorňajšia súťaž bola celkovo veľmi zvláštna. Svah nemal štandardný profil a vyzeral trochu komicky, na druhej strane bol oveľa selektívnejší a preto aj zaujímavejší.

Zuzula charakterizoval: "Organizátori to zrejme spravili preto, aby bol kopec náročnejší a súťaž atraktívnejšia. Svah inak nie je veľmi strmý, strieda sa tam pár strmších pasáží, keďže tam je teraz viac vĺn, tak dievčatá musia stále tlačiť, aby sa nedostali do vzduchu. Musia stále cítiť sneh pod nohami. Rovinky medzi vlnami sú krátke, ale stačí jedna nepozornosť a je to na škodu dobrého času."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová: Už som prekonala predsezónny cieľ