Zuzulová mala dobrý medzičas, ale padla opäť pred cieľom

(Autor: TASR)
TASR|15. jan 2013 o 18:22

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová nedokončila prvé kolo utorňajšieho slalomu Svetového pohára v rakúskom Flachau. Nedokončila ani Vlhová.

FLACHAU.

Slovenské lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová nedokončili prvé kolo utorňajšieho slalomu Svetového pohára v rakúskom Flachau. Pod umelým osvetlením sa z triumfu tešila Američanka Michaela Shiffrinová. Iba 17-ročná slalomárska kométa slávila svoj tretí triumf kariéry i sezóny, o 85 stotín pred Švédkou Fridou Hansdotterovou, ktorej už piatykrát ušiel triumf v SP o jediný stupienok. Tretia skončila Fínka Tanja Poutiainenová (+1,10 s).

Po sedmičke slalomov v priebežnej klasifikácii Velez-Zuzulová síce neklesla z priebežnej tretej pozície, ale Shiffrinová jej ušla už na 131 bodov a piatym miestom si v boji o sezónny malý glóbus prilepšila aj Slovinka Tina Mazeová. Tá si ale opäť zvýšila ohromný náskok v celkovom poradí seriálu. "Je to neuveriteľné! Fantázia! Už pred súťažou som mala dobrý pocit, proste teraz mi všetko klape. Preto sa mi išlo v pohode, ale aj tak som prekvapená, že som opäť vyhrala," vyznala sa do kamier ORF Shiffrinová.

Víťazka ale ťažila s obrovskej smoly Marie Höflovej-Rieschovej. Nemka zvládla prvú jazdu z elitnej 15-ky najlepšie a aj jediná bez výraznejšej chyby a vypracovala si vzhľadom na kurz trate obrovský náskok na konkurentky.

Shiffrinová zaostala až 56 stotín a hoci sa s prevahou dostala v 2. kole do vedenia, všetko bolo na Rieschovej. Skúsená pretekárka svoj náskok na prvom medzičase zveľadila na vyše sekundu, potom síce mierne stratila, ale o triumf prišla "špicarom" nie ďaleko od cieľa.

Tým pádom nezosunula Velez-Zuzulovú v priebežnej klasifikácii. Zuzulová klesla v koeficiente štartovej listiny SP zo 4. priečky na záver prvej sedmičky. Pre žrebovanie čísiel má ale ešte rezervu jednej priečky, pretože pred ňou figuruje aj zranená Rakúšanka Marlies Schildová.

V 1. kole dobre držal povrch a vzhľadom na pomerne nenáročný profil kopca mali šancu na prienik aj pretekárky s vyššími štartovými číslami. Bolo však treba zvládnuť nástrahy o to rafinovanejších bránkových kombinácií a to sa iba 17-ročnej Slovenke Vlhovej s číslom 33 podarilo iba v prvom úseku, kde zaostala s 21. medzičasom o 71 stotín.

Velez-Zuzulová išla excelentne v prvej tretine, kde mala vôbec najlepší medzičas, po zaváhaní v strede trate jej druhé meranie indikovalo výkon okolo 4. miesta, ale osudná chyba prišla podobne ako pred desiatimi dňami v cieľovej rovine. Kým však v Záhrebe 28-ročná Slovenka stroskotala v druhej jazde, teraz sa jej to prihodilo v 1. kole po tom, ako v snahe vykĺzať záverečné stotinky zahranila príliš skoro a v hustom žŕdkovom "poraste" stratila rovnováhu.

Výsledky slalomu SP:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:51,45 (55,26-56,19), 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,85 (55,79-56,51), 3. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,10 (55,88-56,67), 4. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +1,12, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +1,26.

Priebežné poradie v slalome (7 z 11 súťaží):

1. Shiffrinová 436 b., 2. Mazeová (Slovin.) 355, 3. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 305, 4. Poutiainenová 290, 5. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 279, 6. Hansdotterová 275, ... 40. Petra VLHOVÁ 24.

Celkové poradie SP:

1. Mazeová 1334, 2. Höflová-Rieschová 744, 3. Katrhin Zettelová (Rak.) 597, ... 14. VELEZ-ZUZULOVÁ 305.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová mala dobrý medzičas, ale padla opäť pred cieľom