Zuzulová chce bodovať v slalome aj v obráku

Veronika Zuzulová
Veronika Zuzulová (Autor: TASR)
TASR|19. okt 2011 o 13:48

Najlepšia slovenská lyžiarka chce všetkým dokázať, že medzi elitu môže patriť aj pri skromnejších finančných podmienkach.

BRATISLAVA. Veronika Zuzulová si pred sobotňajším štartom novej sezóny Svetového pohára pochvaľuje letnú prípravu, ale jej tím sa trochu obáva prípravy v súťažnom období.

Finančná situácia pre slovenskú zjazdársku reprezentantku nie je zďaleka optimálna.

Jej otec Timotej Zuzula ponúkol TASR z pozície trénera aj aktuálny príklad: "Rakúšania sa pripravujú v Söldene tak, že si na dva dni prenajmú kopec za 60.000 frankov. Družstvá Nemcov, Slovincov a Nórov si na ľadovci v neďalekom Pitztali zaplatili vrtuľník, aby im vyviezol na kopec vodu a zaliali si ho, aby mali dobré ľadové trate na tréning."

Keď sa táto línia tréningov premietne hlbšie do sezóny, Zuzulovci sa snažia priebežne dohodnúť s iným reprezentačným družstvom, aby na tréningoch platili čo najmenej.

Horšie podmienky

Náklady sú však aj tak vysoké a podmienky pre pretekárku oproti jej hlavným rivalkám výrazne horšie. Toto nie je žiadna novinka. No Zuzula sa musí zaoberať aj inými rozmermi, najnovšie predpokladaným návratom zjazdárskeho športu od carvingových ku klasickým lyžiam.

"Bavíme sa o tom s trénermi, ale nikto si to nevie dobre predstaviť, ako to napríklad bude vyzerať v televízii. Na vykrojených lyžiach to je rýchle, je tam minimum šmyku a na tých dlhých lyžiach to bude veľká zmena nielen pre pretekárov."

Pravda, situácia nie je až taká akútna, lebo FIS túto "staronovinku" zavedie až od budúcej sezóny a predbežne len v obrovskom slalome. Istým spôsobom by to mohla byť šanca Veroniky Zuzulovej v predolympijskej sezóne preniknúť do popredia aj v "obráku".

Zuzulovú návrat ku klasike neprekvapil

Elitná slalomárka má vo veku 27 rokov už dostatok skúseností a zároveň si klasiku na rovných a dlhých lyžiach dobre pamätá, lebo v období carvingovej revolúcie iba prichádzala do veľkého lyžovania. "So mnou tá správa v podstate nič neurobila, pre mňa to nebude až taká novota," potvrdzuje pre TASR: "Ja som na takýchto lyžiach začínala a absolvovala prvé súťaže, tak dúfam, že to nebude žiadny problém."

Pre Zuzulovú je podstatná vec aj to, že carvingová "kontrarevolúcia" v jej obľúbenom slalome asi až tak skoro nebude.

Zuzulová naznačuje, že slalom zostáva jej prioritou, hoci sa "obráku" venuje takmer v rovnakom objeme: "Zrejme ani tento rok nedosiahnem v obrovskom slalome takú výkonnosť ako v slalome. Rada túto disciplínu trénujem a aj tento tréning mi výdatne pomáha všeobecne. Určite nechcem zostať vyslovenou špecialistkou a mojím jednoznačným cieľom je v tejto sezóne viackrát bodovať aj v obráku. Ale nechcem mať vopred silné slová, keď neviem odhadnúť moje možnosti tak, ako ich viem odhadnúť v slalome."

Návrat do užšej slalomárskej špičky

Slovenská lyžiarka začne sezónu v očakávaní kontinuity výsledkov z uplynulého obdobia. V ňom sa vrátila do užšej slalomárskej špičky.

"Najmä vyvrcholenie sezóny bolo pre mňa obrovskou motiváciou v príprave. Jar nám síce nevyšla úplne podľa predstáv, ale v lete sme mali na Novom Zélande výborný tréning. Po návrate som bola so Švédkami na naozaj kvalitných ľadovcových výjazdoch."

Napriek všetkým prekážkam sa Zuzulová nebráni konkrétnemu pomenovaniu svojich úplne najvyšších ambícií. "Je tu aj ďalšia motivácia - dokázať ľuďom, že sa to dá aj za takýchto podmienok. Už sa teším na sobotu, v obráku síce nemierim až tak vysoko, ale dôležitý je aj pocit pretekania."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová chce bodovať v slalome aj v obráku