Ledva postúpil do 2. kola, napokon vo Wengene senzačne zvíťazil

Lucas Braathen.
Lucas Braathen. (Autor: Reuters)
TASR|16. jan 2022 o 15:00

Nór dokonale ťažil z upravenej trate.

WENGEN. Prekvapivým víťazom nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára alpských lyžiarov vo Wengene sa stal nórsky mladík Lucas Braathen.

Do 2. kola postúpil síce až z 29. miesta, no v druhom predviedol výbornú jazdu a vyťažil aj z upravenej trate. Pred druhým Danielom Yulem zo Švajčiarska mal náskok 22 stotín sekundy, tretí Giuliano Razzoli z Talianska stratil 0,29 s.

Najväčší favorit po prvom kole, víťazov krajan Henrik Kristoffersen, vypadol pár bránok pred cieľom a prišiel o takmer istý triumf.

Dvadsaťjedenročný mladík Braathen si pripísal premiérové víťazstvo v slalome.

V kariére však už druhé, keďže predtým sa tešil z triumfu v októbri 2020 v obrovskom slalome v Söldene. "Vôbec som to nečakal. Neveril som, že je možné vyhrať z 29. miesta po prvom kole," povedal Nór.

Braathen pritom postúpil do 2. kola len tesne, keď po úvodnej jazde obsadil 29. miesto časom 53,31 s, pričom 31. Liam Wallace z Kanady za ním zaostal len o šesť stotín sekundy. Prvú časť vyhral Kristoffersen.

Dvadsaťsedemročný Nór sa postavil na štart 1. kola ako prvý a po bezchybnej jazde dosiahol čas 51,27 sekundy. Jeho výkon dokázal ohroziť len Rakúšan Manuel Feller, ktorý mal manko jedenásť stotín.

V druhom kole predviedol výborný výkon Braathen, odštartoval ako druhý v poradí a vyťažil z upravenej trate. Jeho výkon nedokázal nikto prekonať, trať bola s postupom času čoraz viac rozbitá a tak to mali ďalší pretekári stále ťažšie.

Mladý Nór viedol aj pred elitnou šestkou z prvého kola a už vtedy sa neveriacky chytal za hlavou. Nezdolali ho ani Feller s Fossom-Solevaagom a nakoniec ani najväčší favorit Kristoffersen.

Ten bol najrýchlejší na všetkých medzičasoch a mieril za 10. víťazstvom v slalome v kariére, no po chybe len pár metrov pred cieľom preteky nedokončil.

Mladý Nór sa vrátil do súťažného kolotoča v tejto sezóne po dlhej rehabilitácii. Vlani v januári mal ťažký pád v obrovskom slalome v Adelbodene, vážne si poranil koleno a sezóna sa pre neho skončila. "Slová nedokážu opísať, aký som za to vďačný. Po chybe v prvom kole som bol nabudený, aby som sa v druhom zlepšil," citovala ho agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ledva postúpil do 2. kola, napokon vo Wengene senzačne zvíťazil