Vôbec to nebol jednoduchý slalom, zhodli sa experti. Swennová-Larssonová ukázala dávku odvahy

Anna Swennová-Larssonová sa teší z triumfu v Andorre.
Anna Swennová-Larssonová sa teší z triumfu v Andorre. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|11. feb 2024 o 15:20

Na začiatku sezóny nepostúpila do 2. kola, teraz vyhrala.

BRATISLAVA. Pri neúčasti najlepšej slalomárskej dvojice Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová sa v Soldeu otvorili dvere pre ďalšie pretekárky. 

Najväčšou favoritkou bola tretia žena v poradí disciplíny Lena Dürrová. Nemka bola posledná, ktorá sa pred slovensko-americkú dvojicu dostala. Bolo to minulý rok v januári v Špindlerovom Mlyne. 

Dürrová však nenaplnila papierové predpoklady a skončila na šiestom mieste. 

Z druhého slalomového víťazstva v kariére sa tešila švédska lyžiarka Anna Swennová-Larssonová. 

Dávka odvahy

Lyžiarky v andorrskom stredisku čakali náročné preteky. 

„Úvodná časť je mierna a lyže treba nechať citlivo ísť. V záverečnej prudkej pasáži je sklon sedemdesiat percent, lyžiarky musia veľmi zabrať, ísť agresívne a dynamicky. V strmej časti je potrebné posunúť panvu vpred, nebude to vôbec jednoduchý slalom,“ komentovala pre ČT Sport bývalá lyžiarka a expertka Lucia Hrstková-Pešánová. 

„Je dôležité, akú rýchlosť si lyžiarky zoberú z terénnych nerovností do ďalších brán. Je to ťažký kopec, strmý a odklonený. Pretekárky musia ukázať veľkú dávku odvahy, aby sa nezľakli strmej pasáže,“ zhodnotila pre JOJ Šport Jana Wolnerová. 

Najrýchlejšiu jazdu v prvom kole predviedla Swennová-Larssonová. Švédka mala pred Paulou Moltzanovou náskok štrnásť stotín sekundy. 

„Zjazdovka je strmá. Využila som, že prvé kolo postavil môj tréner. Sadlo mi to. Bude však záležať, či si pozíciu udržím alebo vylepším,“ uviedla Moltzanová pre FIS. 

Tretie miesto obsadila Zrinka Ljutičová, ktorá na Švédku stratila 42 stotín sekundy. 

„Som spokojná. V spodnej časti som to však mala veľmi natesno a to si musím v druhom kole postrážiť,“ reagovala mladá Chorvátka pre FIS. 

Najlepšia trojica v slalome v Soldeu (zľava) - druhá Zrinka Ljutičová , víťazka Anna Swennová-Larssonová a tretia Paula Moltzanová.
Najlepšia trojica v slalome v Soldeu (zľava) - druhá Zrinka Ljutičová , víťazka Anna Swennová-Larssonová a tretia Paula Moltzanová. (Autor: TASR/AP)

Kľúčová strmina

V druhom kole čakalo lyžiarky množstvo zatočených brán. 

„Trať je veľmi ľadová. Na pretekárky čaká výzva,“ uviedol expert Eurosportu Gauthier de Tessieres. 

„Som pred druhým kolo nervózna. Posnažím sa však sústrediť iba na to, čo mám robiť. Stanovila som si jasné ciele, ako chcem ísť. Trať vyzerá dobre. Bude viac zatočená ako v prvom kole, nakoľko je tam viac zmien rytmu,“ reagovala Swennová-Larssonová pre FIS. 

Švédka si nakoniec svoju pozíciu po prvom kole postrážila. Víťazka si držala vysokú stopu a záverečnú strminu prešla bez chýb. „To bolo kľúčové,“ uviedol komentátor Eurosportu. 

VIDEO: Jazda v 2. kole Anny Swennovej-Larssonovej

„V strmej časti ukázala dávku odvahy. Za odmenu je to víťazstvo, ktoré si tentokrát môže užiť sama,“ narážala Wolnerová na fakt, že prvý triumf v slalome oslavovala švédska lyžiarka spoločne s Wendy Holdenerovou v Killingtone 2022. 

„Je to neuveriteľné. Som veľmi vďačná celému tímu. Táto sezóna bola náročná. V úvodných pretekoch v Levi som sa nekvalifikovala do druhého kola a teraz som vyhrala,“ povedala Švédka pre FIS. 

Náhrada Shiffrinovej

Na druhé miesto sa vyšvihla Ljutičová, ktorá aktívne vstúpila do druhého kola a perfektne časovala oblúky. 

„Je to mladá pretekárka. Nenechala sa zaskočiť tým, útočila z predných priečok. V jej jazde sú však stále rezervy,“ komentovala Wolnerová. 

Chorvátka zaznamenala tretie pódiové umiestnenie v kariére, druhé v sezóne. 

Tretia skončila Paula Moltzanová. „Vidno, že sa zlepšuje preteky za pretekmi a ukazuje svoju kompaktnosť. Výborne nahradila Shiffrinovú,“ pokračovala slovenská expertka.

Poradie disciplíny naďalej neohrozene vedie Shiffrinová pred Vlhovou. 

Budúci týždeň čakajú elitné lyžiarky rýchlostné disciplíny vo švajčiarskom stredisku Crans Montana. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vôbec to nebol jednoduchý slalom, zhodli sa experti. Swennová-Larssonová ukázala dávku odvahy