Veľká výzva aj pre Vlhovú. Zjazd pod Matterhornom sa pôjde už na jeseň

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. jan 2022 o 16:25

Štart a cieľ budú v dvoch rôznych krajinách.

ZERMATT. Pretekom Svetového pohára na úpätí Matterhornu už nič nestojí v ceste. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) v piatok potvrdila, že podujatia mužov aj žien pod patronátom Swiss-Ski a talianskej FISI v Zermatte a Cervinii sa v uskutočnia už v jeseni 2022.

Konať sa budú po obrovskom slalome v rakúskom Söldene (22. a 23. október). K dispozícii sú aktuálne dva termíny - 29. a 30. október alebo 5. a 6. november.

Staviteľom zjazdovky je olympijský šampión

Atraktívna zjazdárska súťaž so štartom aj cieľom v dvoch rôznych krajinách dá rýchlostným typom pretekárov či zjazdárskym univerzálom vrátane Slovenky Petry Vlhovej šancu začať sezónu v kĺzavých disciplínach o mesiac skôr ako je to dosiaľ zaužívané na pretekoch na prelome novembra a decembra v Severnej Amerike.

Legendárny kopec Matterhorn sa týči do výšky takmer 4500 m na hranici Švajčiarska a Talianska. Štart pretekov bude vo Švajčiarsku v Zermatte a cieľ v talianskej Cervinii.

Staviteľom zjazdovky je švajčiarsky olympijský šampión z Vancouveru 2010 Didier Défago, ktorý je testovacím jazdcom nových tratí a podieľal sa aj na príprave zjazdoviek pre februárové ZOH v čínskom Pekingu.

Stredisko môžu využívať počas celého roka

"Budú to prvé preteky v histórii bojov o krištáľové glóbusy, ktoré sa budú konať v rôznych krajinách. Štart mužského zjazdu bude situovaný na Gobba di Rollin vo výške 3899 m vo Švajčiarsku, cieľ na náhornej plošine Laghi Cime Bianche (2814 m) v Taliansku," informoval už dávnejšie rakúsky web orf.at.

Keďže v uvedenom stredisku mešká výstavba novej lanovky, štart zjazdu mužov bude pri premiére vo Svetovom pohári trochu nižšie.

Podľa prezidenta FIS Johana Eliascha jednotliví lyžiari môžu uvedené stredisko využiť na tréningy počas celého roka, nemusia tak v lete cestovať na južnú pologuľu za lepšími podmienkami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Veľká výzva aj pre Vlhovú. Zjazd pod Matterhornom sa pôjde už na jeseň