Vlhová vyhrala o viac ako sekundu. Oživila nádej na veľký glóbus

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|11. mar 2022 o 18:58 (aktualizované 11. mar 2022 o 21:00)

Shiffrinová skončila tretia.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Aare (Švédsko)

Ženy - obrovský slalom, 2. kolo:

1.

Petra Vlhová

Slovensko

2:32,59 min.

2.

Marta Bassinová

Taliansko

+ 1,24 s

3.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 1,70 s

4.

Tessa Worleyová

Francúzsko

+ 1,91 s

5.

Ricarda Haaserová

Rakúsko

+ 1,93 s

6.

Franziska Gritschová

Rakúsko

+ 2,28 s

AARE. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová suverénne triumfovala v piatkovom obrovskom slalome Svetového pohára v Are.

Dosiahla 26. víťazstvo na podujatiach SP a ako obhajkyňa veľkého glóbusu znížila v celkovom poradí manko na vedúcu Američanku Mikaelu Shiffrinovú na 77 bodov.

Druhá skončila Talianka Marta Bassinová s výrazným odstupom 1,24 sekundy a tretie miesto obsadila práve Shiffrinová, ktorá zaostala až o 1,70 s.

Vlhová si pripísala šieste víťazstvo v tejto sezóne SP, prvé v "obráku" po piatich triumfoch v slalome. Celkovo v prestížnom seriáli slávila úspech v tejto disciplíne šiestykrát, predtým sa radovala vlani v marci na domácom snehu v Jasnej.

Vo veku 26 rokov nezadržateľne stúpa aj v historických tabuľkách, 26. triumfom sa na štrnástej priečke ženského poradia vyrovnala Švajčiarke Michele Figiniovej a Slovinke Tine Mazeovej. Na konte má už 55 pódiových umiestnení.

Slovenská reprezentantka sa usadila na čele už po prvom kole. Mala náskok 0,03 sekundy pred Bassinovou, priebežne tretia bola domáca spolufavoritka Sara Hectorová s odstupom 29 stotín.

Druhé kolo sa už konalo pod umelým osvetlením, rovnako ako pri Vlhovej triumfe na MS 2019. V snehu sa miestami tvorili nebezpečné ryhy, na ktoré si ženy museli dávať pozor. Shiffrinová si postrážila kritické úseky, či už to boli zlomy, alebo hrbole.

Po dojazde sa zaradila na vedúcu pozíciu, z ktorej ju neodsunuli Francúzka Tessa Worleyová, víťazka z minulého týždňa v Lenzerheide, ani Gisinová. Hectorová dokonca vypadla hneď v hornej časti, keď ľavou lyžou zachytila bránku.

Shiffrinová tým nadobudla istotu pódiového umiestnenia, no Bassinová ju už prekonala, hoci urobila tri veľké chyby.

Fyzicky náročnou jazdou viedla o 0,46 s a hodila rukavicu Vlhovej. Slovenka ju zodvihla vo veľkom štýle, išla agresívne a zároveň čisto, tentoraz sa vyhla akýmkoľvek zaváhaniam a treťou najrýchlejšou druhou jazdou deklasovala konkurenciu.

Do konca sezóny zostáva päť individuálnych súťaží, v sobotu je v Are na programe slalom (10.30/13.45).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová vyhrala o viac ako sekundu. Oživila nádej na veľký glóbus