Zlomená bránka jej narušila koncentráciu. Našťastie mi nešla pod lyžu, odfúkla si Vlhová

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau.
Fotogaléria (38)
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|16. jan 2024 o 23:00

Vo Flachau vidia lyžiarky zo štartu až do cieľa.

BRATISLAVA. Prestížne preteky, ktoré chce každá lyžiarka vyhrať aspoň raz v kariére a získať titul snehovej princeznej. Mikaele Shiffrinovej sa to podarilo už päťkrát. 

Fenomenálna Američanka zvíťazila vo večernom slalome vo Flachau, keď v tesnom súboji zdolala Slovenku Petru Vlhovú. Shiffrinová získala aj najštedrejšiu finančnú odmenu v seriáli Svetového pohára - 64-tisíc eur, Vlhová brala polovicu.

„Urobila som veľa chýb, je z toho druhé miesto. Mikaela bola dnes rýchlejšia,“ povedala pre RTVS v cieli .

Prvé slalomové pódium zaznamenala švédska lyžiarka Sara Hectorová. 

Ako sen

Vo Flachau panovali ideálne podmienky. Trať prvého kola bola rytmická bez žiadnych väčších problémov. 

„Táto trať je sen. Je rytmická a sneh dobrý. Štartové číslo dnes nebude hrať žiadnu rolu," pochvaľoval si podmienky Thomas Sykora, víťaz hodnotenia slalomu Svetového pohára z rokov 1997 a 1998, ktorý pôsobí ako spolukomentátor rakúskej ORF. 

Už prvé kolo ukázalo, že to bude jeden z ďalších súbojov medzi Shiffrinovou a Vlhovou. 

„Krásny súboj. Je to stotinová záležitosť. Veľkú rolu bude hrať stavba trate v druhom kole, ktoré stavia americký tréner a určite sa posnaží postaviť niečo, čo Slovenke nevonia. Shiffrinová je univerzálna lyžiarka,“ povedal expert ČT Sport Borek Zakouřil.

Do druhého kola sa prebojovalo až dvanásť lyžiarok mimo elitnej tridsiatky. 

„Trať vydržala až do posledného štartového čísla a stavba prvého kola bola jednoduchá. Neboli tam žiadne zradné kombinácie,“ vysvetlila dôvod Veronika Velez-Zuzulová. 

Fotogaléria: Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2024

Dvojica na čele

Slovenka sa po prvom kole viedla s tesným náskokom sedem stotín sekundy. Jej jazda nebola bezchybná. 

„V strednej časti spravila malú chybu, ale stále vedie. Vo vertikále riskovala rovnako ako Shiffrinová a Vlhová má v cieli náskok sedem stotín," opisoval Vlhovej jazdu komentátor ORF Peter Brunner.

„Užila som si to. Vedelo som, že musím útočiť. Trať bola jednoduchá, ale spravila som zopár chýb. Dúfam, že sa mi podarí zopakovať dobrú jazdu aj v druhom kole, ale s Mikaelou to bude boj," vravela Vlhová v cieli 1. kola pre ORF. 

„Myslím, že som šla veľmi dobre, mala som dobre načasované oblúky. Tento kopec je pre mňa veľká výzva, je tu veľa vĺn. Keďže som nemala žiadnu spätnú väzbu od dievčat predo mnou, tak som si len povedala: Idem do toho!" zhodnotila svoju jazdu Shiffrinová pre RTVS.

Do straty jednej sekundy na vedúce duo sa zmestila už len švédska dvojica Anna Swennová Larssonová a Sara Hectorová. 

Nešťastná bránka

Americký tréner postavil druhé kolo približne rovnako ako prvé.

„Nie je to nič špeciálne. Sú pasáže, ktoré sú podobné ako v prvom kole. Nechcem povedať, že je ľahké, pretože to nie je nikdy,“ komentovala pre FIS Vlhová. 

Shiffrinová v druhom kole spravila v hornej časti drobnú chybu, ale rýchlo sa spamätala, chytila rytmus a dolnú časť zvládla perfektne. V cieli jasne viedla. 

Vlhová začala svoju jazdu dobre, na prvom medzi čase mierne zveľadila svoj náskok na rivalku, no na mieste, kde šla Američanka výborne, sa Vlhová dostala do problémov. Spravila niekoľko chýb a rozhodila ju aj zlomená bránka, ktorá odletela a odrazila sa od tela lyžiarky preč. 

VIDEO: Jazda Petry Vlhovej v 2. kole

„Samozrejme, že som chcela vyhrať, takže som trošku nahnevaná. Druhé miesto je však stále skvelé. V druhom kole som urobila veľmi veľa chýb, bojovala som o to, aby som sa vôbec udržala na trati. Prvé kolo bolo trošku ľahšie, snažila som sa ísť do toho naplno a púšťala som lyže.

V druhom kole som mala pocit, že mám problém s rovnováhou, veľakrát ma dalo dopredu, dozadu, strácala som líniu. Potom sa mi stala nepríjemnosť s bránkou, kde som mala šťastie, že sa mi nedostala pod lyžu, lebo by som pravdepodobne vypadla.

Podmienky však boli skvelé, je tu zima. Taký je šport, víťaz môže byť jeden a tentoraz to bola Mikaela," povedala Vlhová pre RTVS.

Poďakovanie fanúšikom

Preteky vo Flachau sú špecifické, pretože lyžiarky vidia zo štartu až do cieľa. „Sú to výnimočné momenty,“ zaspomínala si Velez-Zuzulová, ktorá v stredisku dvakrát vyhrala. 

Do rakúskeho strediska zavítalo množstvo slovenských fanúšikov. 

„Úprimne si neviem predstaviť čo sa bude diať v Jasnej, verím, že príde čo najviac fanúšikov a veľmi sa na preteky teším. Budem sa musieť viac koncentrovať, ale už mám skúsenosti,“ uviedla Vlhová pre RTVS. 

Víťazná Mikaela Shiffrinová sa v prvom emotívnom rozhovore pre FIS neubránila slzám. Poďakovala sa za podporu tímu, pozdravila na diaľku priateľa Aleksandra Aamodta Kildeho, ktorý sa minulý víkend zranil po ťažkom páde na pretekoch vo Wengene. 

„Ďakujem fanúšikom za atmosféru. Viem, že je tu veľa slovenských priaznivcov. Prepáčte mi, ale fandite ďalej," vravela Američanka.

Najbližšie sa elitné lyžiarky predstavia v slovenskom stredisku Jasná (20. a 21, januára). 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Zlomená bránka jej narušila koncentráciu. Našťastie mi nešla pod lyžu, odfúkla si Vlhová