Shiffrinovej stredisko v Courcheveli svedčí. Vlhová tu na víťazstvo ešte nedosiahla

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová počas finále SP v Courcheveli a Méribeli 2022.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová počas finále SP v Courcheveli a Méribeli 2022. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|20. dec 2023 o 08:00

Na programe je nočný slalom.

BRATISLAVA. Francúzske stredisko Courchevel patrí k pravidelným zastávkam Svetového pohára.

Naposledy tu lyžiari súťažili na majstrovstvách sveta 2023. Muži v Courcheveli, ženy o údolie vedľa v Méribeli. 

V prestížnom seriáli figuruje pravidelne od roku 2011. Zo súčasných lyžiarok sa na štart slalomu vtedy postavili Wendy Holdenerová, Anna Swennová Larssonová alebo Lena Dürrová. 

Posledné slalomové preteky sa však v stredisku uskutočnili v roku 2018. Vyhrala v nich Mikaela Shiffrinová pred Petrou Vlhovou

Na víťazstvo nedosiahla

Slovenská lyžiarka sa na zjazdovke predstavila prvýkrát v roku 2012. Vo veku sedemnásť rokov vyhrala slalomové preteky Európskeho pohára. 

Od roku 2017 sa v Courcheveli predstavila jedenásťkrát. 

Svetový pohár v Courcheveli 2023

Štvrtok 21. decembra 2023:

Slalom: 1. kolo 17:45, 2. kolo 20:45

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Nikdy tu doteraz preteky SP nevyhrala. Dva razy bola druhá. Najskôr v paralelnom slalome v roku 2017, keď vo finále nestačila na Mikaelu Shiffrinovú.

O rok neskôr sa rovnaké poradie zopakovalo aj v klasickom slalome. Pred troma rokmi skončila v obrovskom slalome tretia. 

Na programe bol zväčša ‘obrák‘

Slovenka sa v Courcheveli v posledných rokoch trápila.

Na finále SP v roku 2022 sa tam prvýkrát predstavila v rýchlostných disciplínach, keď skončila mimo bodov na 16. a 17. mieste. Vo finále boduje iba prvých pätnásť najlepších pretekárok. 

Preteky technických disciplín sa vtedy uskutočnili v Méribeli, rovnako ako ženská časť majstrovstiev sveta. 

JOJ Šport
Svetový pohár FIS na JOJ Šport
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.
banner

Pred dvoma rokmi sa v Courcheveli jazdili dva obrovské slalomy. Slovenka skončila štvrtá a piata. V roku 2020 v obrovskom slalome vypadla v prvom kole. 

„Je to zaujímavá zjazdovka, celkom sa mi páči. Je tam všetko, rovina, strmina i vlny. Pôjde o to, ako bude pripravená trať, aby boli rovnaké podmienky pre všetkých,“ naznačila v minulosti Vlhová.

Oddych pred náročným programom

Rodáčka z Liptovského Mikuláša si dala v posledných dvoch týždňoch pauzu od súťažného lyžovania. Po návrate zo zámoria vynechala rýchlostné disciplíny v St. Moritzi a vo Val d’Isere a sústredila sa na tréning.

„Mali sme jasno v tom, že ísť do St. Moritzu by nebola dobrá stratégia. Potrebovali sme jeden týždeň na odpočinok, aby sme zahnali únavu.

Rovnako, aby sme boli ideálne pripravení nielen na Courchevel, ale aj na náročný januárový program. Urobili sme to najmä preto, že chceme, aby Petra v ďalších pretekoch zopakovala slalomové výkony z Levi a „obrákové“ z Mont-Tremblantu,“ uviedol tréner Mauro Pini. 

Dvadsaťosemročná špecialistka na technické disciplíny absolvovala v sezóne doposiaľ štyri obrovské slalomy a tri slalomy. 

Slovenka zaznamenala jedno víťazstvo a tri pódiové umiestnenia. 

„Hodnotím to veľmi pozitívne. Moje výkony boli stabilné. Hoci tam bolo aj jedno desiate miesto a výpadok v Levi, ale celkovo to bolo stabilné. Najlepšia päťka či pódium, to už je to najlepšie. 

Ak teda máme zhodnotiť predchádzajúce dva mesiace, vnímam to naozaj veľmi pozitívne,“ uviedla v rozhovore pre Sport Management Company (SMC) víťazka celkovo 29 pretekov vo Svetovom pohári.

Stredisko svedčí líderke

Courchevel je pre Shiffrinovú jedno z najúspešnejších podujatí vo Svetovom pohári. 

Zvíťazila tu už sedemkrát – tri razy v obrovskom slalome, dvakrát v slalome a raz v paralelnom slalome a v zjazde. Francúzske stredisko jej vyhovuje.

Americká lyžiarka po príchode do zámoria neoddychovala a predstavila sa aj v rýchlostných disciplínach. V zjazde v St. Moritzi dokázala vyhrať nad Sofiou Goggiovou a v super-G skončila tesne pod stupňami víťazov.

„Vyhrávať preteky Svetového pohára je ťažké a nepovažujem to za samozrejmosť,“ povedala víťazka zjazdu pre FIS. V disciplíne zaznamenala iba štvrtý triumf v kariére, celkovo ich má na konte 91. 

Vo Val d’Isere nastúpila iba v superobrovskom slalome, ktorý nedokončila. 

Američanka je na čele celkového hodnotenia. V prebiehajúcej sezóne zaznamenala tri víťazstvá – dvakrát v slalome a raz v zjazde. Trikrát bola tretia v obrovskom slalome. 

Obhajkyňa veľkého glóbusu vedie aj poradie disciplíny slalom. Petra Vlhová je tretia, na Shiffrinovú stráca sedemdesiat bodov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinovej stredisko v Courcheveli svedčí. Vlhová tu na víťazstvo ešte nedosiahla