Vlhová bude mať v Kranjskej Gore problémy s rozcvičkou. Pini: Z postele rovno na štart

Petra Vlhová na pretekoch v Lienzi.
Petra Vlhová na pretekoch v Lienzi. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|5. jan 2024 o 08:00

Posledné dva slalomy v stredisku vyhrala Vlhová.

KRANJSKA GORA. Aj v slovinskom stredisku Kranjska Gora zápasia organizátori s nedostatkom snehu. Vzhľadom na poveternostné podmienky sa očakávajú náročné podmienky. 

„Bude to z tohto pohľadu zrejme podobné ako v Lienzi. Také tragické, aby preteky zrušili, to však asi nebude. V Slovinsku majú veľa skúseností.

Vedia, ako pripraviť trať. Predpoveď počasia nie je najlepšia a ak začne pršať, bude to výzva,“ prezradil tréner Petry Vlhovej Mauro Pini. 

Švajčiarsky tréner nebol s vystúpením svojej zverenkyne na pretekoch v Lienzi spokojný. 

„Neodchádzali sme odtiaľ šťastní. Prvý deň sme mali problémy so snehom, neboli sme schopní predviesť naše maximum.

Hoci, v druhom kole to už vyšlo a bolo to podobné ako v Mont-Tremblant. V nedeľu to, žiaľ, nešlo vôbec podľa predstáv a Petra nebola schopná predviesť svoj najlepší výkon.“

Zmenšili medzeru

Petra Vlhová odišla po pretekoch v Rakúsku za lepšími tréningovými podmienkami do Talianska. Odtiaľ pocestuje do Kranjskej Gory. 

„Boli sme v Toblachu, kde sme mali viaceré možnosti na tréning a odkiaľ to máme blízko aj do Slovinska. Absolvujeme tu aj piatkový záverečný tréning pred pretekmi, keďže v Kranjskej Gore to nebude možné,“ objasnil Švajčiar aktuálnu situáciu.

Prelom rokov ponúka priestor aj na zhodnotenie doterajšej časti aktuálnej sezóny. 

„Osobne som spokojný, najmä v „obráku“ sme zmenšili medzeru medzi nami a najlepšími. V slalome Petra zdvihla latku naozaj vysoko, na čo sme hrdí a na čo určite chceme nadviazať,“ doplnil Pini. 

Svetový pohár v Kranjskej Gore 2024

Sobota 6. januára 2024:

Obrovský slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

Nedeľa 7. januára 2024:

Slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Rozcvička je základ

V Kranjskej Gore je na programe obrovský slalom a slalom. Nedostatok snehu neumožní lyžiarkam poriadnu rozcvičku pred pretekmi. 

„Je to aj o tom, že pretekárky si nemôžu urobiť na svahu rozcvičku, takže v podstate idú z postele rovno na štart. Je to riskantné.

Aj preto sme viacerí tréneri už apelovali na kompetentných, aby bolo možné sa zakaždým rozjazdiť. Len v takom prípade je totiž možné ísť na maximum,“ naznačil problém Pini. 

„Nie je na to priestor. Je náročné podať z nuly maximálny výkon. Aj ja som typ, ktorý potrebuje rozjazdenie. Nájsť rovnaký pohyb, ako robím na lyžiach, je veľmi náročné. 

Sú tam rôzne faktory, ktoré môže preteky ovplyvniť. Je naozaj dôležité, aby som sa dobre rozcvičila a podala maximálny výkon. Každý má však rovnaké podmienky a kto ich zvládne lepšie, vyhrá,“ pritakala Vlhová. 

Slovenka vlani v Kranjskej Gore obsadila v obrovskom slalome tretie a štvrté miesto. Slalomové preteky sa v stredisku šli pred dvoma rokmi. Víťazstvo si vybojovala Vlhová, rovnako ako v roku 2020. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová bude mať v Kranjskej Gore problémy s rozcvičkou. Pini: Z postele rovno na štart