Ďalší súboj so Shiffrinovou. Vlhová: Dokážem jazdiť nielen na jej úrovni, ale aj lepšie

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová na pretekoch v Kranjskej Gore v minulej sezóne.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová na pretekoch v Kranjskej Gore v minulej sezóne. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|3. jan 2024 o 17:05

V stredisku majú problémy so snehom.

BRATISLAVA. Petra Vlhová si po pretekoch v Lienzi dopriala deň voľna a v talianskom stredisku Toblach pokračovala v tréningu. 

„Ja som taká, chcela som ísť hneď na tréning. Vieme, kde sme a vieme, kde chceme byť. Cítim sa dobre. Všetko šlo podľa plánov. Snažíme sa robiť to, čo predtým. Sústredíme sa na detaily, aby sme dokázali byť najvyššie,“ uviedla na online tlačovej konferencii.

Preteky v Lienzi jej nevyšli podľa predstáv. V obrovskom slalome skončila siedma, v slalome piata. 

„Nebol to môj deň,“ stručne zhodnotila. „Cítim sa už lepšie. Už prešlo niekoľko dní, takže som oddýchnutá,“ dodala. 

Svetový pohár v Kranjskej Gore 2024

Sobota 6. januára 2024:

Obrovský slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

Nedeľa 7. januára 2024:

Slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Problémy so snehom

Z kalendára Svetového pohára vypadla zastávka v Záhrebe, takže lyžiarky mali na prelome rokov viac voľna ako v minulosti. 

„Ak by boli preteky v Záhrebe, tak sa tomu prispôsobím. Ak nie sú, tak sa tomu prispôsobím tiež. Možno je to teraz trošku voľnejšie. Máme viac času na tréning a oddych. Je to menej hektické. Takže je to lepšie.“ 

V Kranjskej Gore je na programe obrovský slalom a slalom. Do slovinského strediska sa však slovenská reprezentantka presunie až v piatok. Dôvodom je nedostatok snehu. 

„Nemyslím si, že je to tak tragické, aby preteky zrušili. Podmienky však budú podobné ako v Lienzi – úzka zjazdovka s tenkou vrstvou snehu. Organizátori majú dostatok skúseností, ako sa majú postarať o trať, aby sa na nej mohlo súťažiť. Počasie im nepomáha, ale vyrovnajú sa s tým,“ uviedol tréner Mauro Pini. 

Z nuly na maximum

V minulosti dokázala Slovenka v Kranjskej Gore vyhrať. Posledné dva slalomy v rokoch 2022 a 2020 vyhrala. 

Vlani bol na programe iba obrovský slalom, v ktorom obsadila tretie a štvrté miesto. Najlepšie bola druhá pred štyrmi rokmi. 

„Veľmi záleží od podmienok. Kranjska Gora je špecifické stredisko s náročným kopcom. Ak budú podmienky ťažké, preteky budú náročné. Profil trate je zaujímavý a vyhovuje mi. Je tam všetko, čo môžeme mať. U mňa však veľa záleží od podmienok. Mám radšej náročnejšie kopce. Avšak aj ľahšie kopce sú pre mňa náročné. Čím ľahší, tým ťažší pre mňa.“

K náročnosti pretekov prispieva aj fakt, že pretekárky nemajú možnosť na rozjazdenie pre nedostatok snehu. 

„Nie je na to priestor. Je náročné podať z nuly maximálny výkon. Aj ja som typ, ktorý potrebuje rozjazdenie. Nájsť rovnaký pohyb, ako robím na lyžiach, je veľmi náročné. Sú tam rôzne faktory, ktoré môže preteky ovplyvniť. Je naozaj dôležité, aby som sa dobre rozcvičila a podala maximálny výkon. Každý má však rovnaké podmienky a kto ich zvládne lepšie, vyhrá.“

Americko-slovenská rivalita

Posledné preteky obrovského slalomu a slalomu v Lienzi ovládla Mikaela Shiffrinová

„Sme súperky a keď vidím, aká silná je, tak je jasné, že sa jej chcem dorovnať. Všetci vidia, že dokážem jazdiť nielen na jej úrovni, ale aj lepšie. Stále mám dosť priestoru na zlepšovanie. 

Dokážem byť rýchlejšia a najmä jazdiť vyrovnanejšie. Je tam mnoho vecí, ktoré navonok nie sú zjavné, ale u nás v tíme to vidíme a pracujeme na tom," dodala úradujúca olympijská šampiónka v slalome.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v objatí s Mikaelou Shiffrinou vo fínskom Levi.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v objatí s Mikaelou Shiffrinou vo fínskom Levi. (Autor: TASR/AP)

Na čele priebežného hodnotenia je Shiffrinová s 900 bodmi. Druhé miesto drží Federica Brignoneová so stratou 263 bodov. Tretia je Vlhová (572 b.).

V obrovskom slalome je situácia najvyrovnanejšia. Brignoneová tesne vedie pred Gutovou Behramiovou. Američanka je tretia, Slovenka štvrtá. 

V slalome sa Shiffrinová vzdialila Vlhovej a jej strata na prvé miesto je 105 bodov. 

Slovenská lyžiarka sa chce v januári venovať primárne technickým disciplínam. Vrchol sezóny ju čaká na domácich pretekoch v Jasnej (20. a 21. januára). 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ďalší súboj so Shiffrinovou. Vlhová: Dokážem jazdiť nielen na jej úrovni, ale aj lepšie