Nepríjemná správa pre Vlhovú. Disciplínu, z ktorej má dve medaily z MS, zrejme zrušia

Petra Vlhová získala striebro v alpskej kombinácii na MS v Aare 2019 aj v Cortine d'Ampezzo 2021.
Petra Vlhová získala striebro v alpskej kombinácii na MS v Aare 2019 aj v Cortine d'Ampezzo 2021. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. sep 2021 o 11:40

Disciplína ešte figuruje v programe ZOH v Pekingu 2022.

BRATISLAVA. Pohľad na kalendár nadchádzajúcej sezóny Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní dáva tušiť pozvoľný koniec alpskej kombinácie ako súťažnej disciplíny.

Ani jedno z 34 dejísk pretekov Svetového pohára nemá vo svojom programe kombinačné preteky.

Táto situácia sa zopakuje druhú sezónu za sebou.

Waldner: Nenašlo sa žiadne riešenie

Zatiaľ posledná mužská kombinácia vo Svetovom pohári mužov sa jazdila v marci 2020 v Hinterstoderi, ženská ešte o pár týždňov skôr v Crans Montane.

Zo švajčiarskej Crans Montany pochádza aj jediné pódiové umiestnenie Petry Vlhovej v pretekoch Svetového pohára, ale ešte z roku 2018.

Markus Waldner, riaditeľ pretekov mužov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), v reakcii pre ORF potvrdil zrušenie kombinácií plánovaných na nasledujúcu sezónu Svetového pohára.

Dôvodom boli viaceré nezhody s potenciálnymi organizátormi, u žien to malo byť rakúske stredisko Altenmarkt-Zauchensee a u mužov švajčiarsky Wengen.

"Vzali sme do úvahy všetky možnosti tohtoročného kalendára, z televízno-technických alebo finančných dôvodov sa nenašlo žiadne riešenie,“ povedal Waldner.

Spečatenie konca je už na spadnutie

Definitívne spečatenie konca kombinácie je už údajne na spadnutie. Mali by ho schváliť na online zasadnutí mimoriadneho kongresu FIS 8. októbra 2021.

Koniec pretekov všestrannosti majú podľa zákulisných informácií presadzovať pretekoví riaditelia FIS, ale aj tréneri jednotlivých národných lyžiarskych zväzov.

Zatiaľ je isté aspoň to, že kombinácia pevne figuruje v programe zimných olympijských hier v Pekingu 2022.

To je dobrá správa pre Petru Vlhovú, ktorá vzhľadom na svoju všestrannosť by v čínskej metropole mohla zaútočiť na jednu z medailu.

Na ZOH 2018 v Pjongčangu bola v kombinácii piata, ale potom získala v tejto disciplíne hneď dve medaily na majstrovstvách sveta.

V Aare 2019 aj Cortine d'Ampezzo 2021 bola strieborná. Či sa však kombinácia dožije aj najbližšieho svetového šampionátu v roku 2023 vo francúzskom Courcheveli, nie je isté.

"Je reálne možné, že Rakúšan Marco Schwartz a Američanka Mikaela Shiffrinová boli v Cortine d'Ampezzo vôbec poslednými svetovými šampiónmi alpskej kombinácie," napísal portál ORF.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nepríjemná správa pre Vlhovú. Disciplínu, z ktorej má dve medaily z MS, zrejme zrušia