Na ľadovci sa nedá ísť 130 km/h. Neberte nám Lake Louise, kričia lyžiari

Beat Feuz v stredisku Lake Louise.
Beat Feuz v stredisku Lake Louise. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|25. nov 2022 o 14:00

Zjazdári si stredisko v Kanade veľmi pochvaľujú.

BRATISLAVA. Rýchlostní špecialisti sa dočkali. Po zrušených zjazdoch v Zermatte sa lyžiari predstavia v kanadskom stredisku Lake Louise. 

„Ak rýchlostné preteky začleníte do kalendára Svetového pohára príliš skoro, vždy existuje riziko, že budú zrušené. Treba si premyslieť, či to má naozaj zmysel. 

Skorý štart nie je jednoduchý ani pre športovcov. Je ťažké nabrať v lete zjazdársku prax, pretože na ľadovcoch nie je možné trénovať s rýchlosťou 130 km/ hod,“ povedal pre rakúske noviny Krone bývalý nórsky lyžiar Aksel Lund Svindal. 

Ideálny začiatok

Zastávka Svetového pohára v Lake Louise bude možno posledná na dlhší čas. Medzinárodná lyžiarska federácia FIS tvrdí, že proti kanadskému stredisku sú finančné aspekty a slabšia divácka kulisa. 

Program mužských pretekov v Lake Louise

Piatok 25. decembra - 20:30 zjazd 
Sobota 26. decembra
- 20:30 super-G
Nedeľa 27. decembra
- 20:30 super-G

„Rozhodnutie o zrušení môže byť aj pre nariadenia národného parku, s ktorým musia organizátori bojovať. Ochrancom sa nepáči, že sa veľa zasnežuje a zvieratá potom nemajú vodu. 

Navyše, v Lake Louise prišlo na Svetový pohár tristo ľudí, v Rakúsku a Švajčiarsku desaťtisíce,“ vysvetľoval slovenský zjazdár Martin Bendik

S verdiktom nesúhlasia najväčšie aj zjazdárske esá. „Naozaj by ma mrzelo, keby táto zastávka zmizla z kalendára Svetového pohára. Trať je ideálna pre začiatok rýchlostnej sezóny. 

Svah nie je technicky nijak zvlášť náročný a aj čas okolo dvoch minút je ideálny. Dá sa tu dosiahnuť veľmi slušná rýchlosť,“ uviedol pre portál sport.ch olympijský šampión v zjazde z Pekingu Beat Feuz. 

Súdržná lyžiarska rodina

Minulú sezónu získal malý glóbus za disciplíny zjazd i super-G Nór Aleksander Aamodt Kilde. V kanadskom stredisku však nikdy nestál na stupňoch víťazov. Najbližšie k tomu mal pred piatimi rokmi, keď bol štvrtý v super-G. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Na ľadovci sa nedá ísť 130 km/h. Neberte nám Lake Louise, kričia lyžiari