Zjazd kritizujú ochranári. Bendik bude možno posledný Slovák v Lake Louise

Martin Bendik.
Martin Bendik. (Autor: archív M.B.)
Nikola Baďová|28. okt 2022 o 07:00

Zjazdár si chce vyjazdiť aj právo štartu v super-G.

BRATISLAVA. Do kalendára Svetového pohára alpských lyžiarov pribudla nová zastávka. Koncom októbra sa svetoví zjazdári mali stretnúť pod horou Matterhorn.

Počasie však organizátorom neprialo a lukratívny zjazd na hraniciach dvoch krajín museli zrušiť. Skalnatá veža sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt a talianskym mestom Breuil-Cervinia.

Slovenský špecialista na rýchlostné disciplíny Martin Bendik si zjazdovku vyskúšal. Usporiadatelia vyčlenili každej skupine krajín štyri dni na tréning. 

„Jazdili sme po taliansku stranu, na ktorej stále niečo robili. Ku koncu chýbalo dosnežiť už iba tristo metrov. Mali na to tri-štyri dni, ale bohužiaľ, neprišiel studený front. Naopak sa oteplilo a aj to, čo zasnežili, tak zmizlo. Počasie stálo proti,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet slovenský reprezentant. 

Šanca na dobrý výsledok

Martin Bendik sa na preteky veľmi tešil. „Všetci by sme mali rovnaké podmienky. Nikto trať ešte nešiel celú a cítil som šancu na dobrý výsledok.“

Trať pod Matterhornom so štartom vo Švajčiarsku a cieľom v Taliansku.
Trať pod Matterhornom so štartom vo Švajčiarsku a cieľom v Taliansku. (Autor: srf.ch)

Súťažná zjazdovka patrí medzi najdlhšie v kolotoči Svetového pohára. Dlhšia trať je už iba vo švajčiarskom stredisku Wengen (4,3 km). 

„Nie sú tam strminy a technické pasáže. Je potrebné chytiť nájazdy do rovín. Zjazdovka je veľmi dlhá, má 3,7 kilometra. Nie je to nič náročné. Všetko je o sklze a materiály,“ opísal Slovák. 

Na podobnej trati v talianskom stredisku Tarvisio si v rámci tréningu Európskeho pohára vyjazdil šieste miesto. O deň neskôr sa však nešťastne zranil a prišiel aj o účasť na zimných olympijských hrách v Pekingu. 

Štart pretekov mal byť v nadmorskej výške 3800 metrov. „Dá to zabrať, ale nie je to veľmi náročné. Celú prípravu som absolvoval na ľadovcoch vo vyšších nadmorských výškach, takže nemalo by to hrať veľkú rolu. Áno, zadýcham sa. Každý pretekár by mal byť na to pripravený,“ uviedol Slovák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Zjazd kritizujú ochranári. Bendik bude možno posledný Slovák v Lake Louise