Shiffrinová cíti koniec kariéry: Preteky si budem veľmi rozumne vyberať

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|3. okt 2022 o 13:00

Vrcholom sezóny sú majstrovstvá sveta vo Francúzsku.

BRATISLAVA. Americká reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Mikaela Shiffrinová načrtla svoje plány do budúcej sezóny. 

„Ako sa blížim ku koncu kariéry, snažím sa rozumne si vyberať preteky, do ktorých nastúpim,“ uviedla v pre portál Team USA

Obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu vyhrala minulý ročník päť pretekov, vrátane úvodného obrovského slalomu v Söldene a záverečného zjazdu v Courcheveli. 

Na svojom konte má 74 víťazstiev v kolotoči Svetového pohára. Rekord Ingemara Stenmarka má na dosah. Potrebuje ešte dvanásť prvenstiev.  

Vyrovnanejšia a organizovanejšia

Shiffrinová prednedávnom ukončila prípravný kemp v Čile, kde na snehu nevynechala ani jeden deň. Celkovo na lyžiach strávila 21 dní. Spoločnosť jej robil aj priateľ Alexander Aamodt Kilde. 

„Mám pocit, že počas prípravného obdobia sa mi veci vymykali menej spod kontroly ako v predchádzajúcich rokoch. Vďaka tomu sa cítim vyrovnanejšia,“ opísala Američanka. 

To však neznamená, že lyžiarka pozbierala všetky kúsky života, ktoré jej zničila otcova smrť. „Stále sú tam, ale život je teraz viac všestranný. Akoby som sa pozerala cez kaleidoskop.“

Otec Jeff sa výrazne podieľal na tom, aby Shiffrinovej tím mohol tráviť väčšinu času na cestách. Mal na starosti logistiku a zvládal aj život doma, kým dcéra a manželka Eileen boli na pretekoch alebo na tréningoch v zahraničí. 

Po smrti túto úlohu prevzala mama s dcérou. „Darí sa mi, keď cítim, že môj život je viac organizovaný. Môže to byť poriadok v mojom šatníku alebo usporiadané cestovné plány. Chcem mať všetko v poriadku, než odídem z domu,“ prezradila úspešná lyžiarka. 

Nervozita z prvých pretekov

Americká reprezentantka nastúpi na svoju dvanástu sezónu. Otváracie preteky sú na ľadovci Rettenbach v rakúskom stredisku Sölden. V minulosti tu dvakrát vyhrala a štyrikrát skončila na stupňoch víťazov. Od roku 2014 chýbala medzi najlepšou trojicou iba raz. 

Shiffrinová sa v Čile zamerala na tréning obrovského slalomu. „Mala som naozaj veľmi, veľmi dobré pocity. Plynulosť mojej jazdy z oblúka do oblúka bola naozaj ideálna. Vždy je dobré skončiť kemp s takýmto pocitom,“ tešila sa. 

Úspešná lyžiarka verí, že si tieto pocity udrží až do prvého dňa Svetového pohára. „Ťažko povedať, ako presne sa budem cítiť, keď sa objavím na pretekoch a uvidím, aké veci sa mi vynoria v hlave. Som si istá, že budem nervózna. Na preteky sa však teším,“ uviedla. 

Po slalomoch aj super-G

V južnej Amerike trénovala súperka Petry Vlhovej aj super-G. Jarné podmienky neboli úplne ideálne na tréning zjazdu. Jej plány na budúcu sezónu to vôbec nenarušilo. 

„S istotou môžem povedať, že sa budem venovať aj zjazdom. Chcem sa zamerať na niekoľko pretekov super-G a uvidím, kam zaradíme zjazd.“ 

Jej program budú primárne tvoriť technické disciplíny – slalom a obrovský slalom. 

Vrcholom sezóny sú majstrovstvá sveta vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel. Shiffrinová obhajuje z Cortiny d’Ampezzo zlato z alpskej kombinácie, striebro z obrovského slalomu a bronz zo slalomu. 

Celkovo má na svojom konte šesť titulov majsterky sveta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová cíti koniec kariéry: Preteky si budem veľmi rozumne vyberať