Ovplyvnila talianske lyžovanie. Kariéru jej naštartoval aj Livio Magoni

Elena Fanchiniová.
Elena Fanchiniová. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|9. feb 2023 o 16:30

Bývalá lyžiarka inšpirovala budúce majsterky sveta.

BRATISLAVA. Taliansko prežívalo veľký deň. Marta Bassinová vyhrala na majstrovstvách sveta vo Francúzsku zlatú medailu v super-G.

Fanúšikov alpského lyžovania však zasiahla smutná správa. Bývalá talianska lyžiarka Elena Fanchiniová podľahla rakovine. Mala 37 rokov. 

„Hneď, ako sme sa to dozvedeli, pevne sme sa objali a v tichosti plakali. V živote sú chvíle, keď si uvedomíme, že všetko, o čo usilujeme, má relatívnu hodnotu.

Je to smutný, ťažký a náročný deň pre všetkých. Drahá Eli, máš osobitné miesto v mojom srdci. Navždy ťa budem v sebe nosiť,“ reagovala na sociálnych sieťach Sofia Goggiová. 

„Moje srdce je s talianskym tímom, ktorý teraz veľmi trpí. Počas šampionátu sme spoločne v jednom hoteli. Môžem vám povedať, že ich láska je čistá a pravá. Celému ich tímu fandím viac ako predtým. 

Posielam sústrasť celej rodine Fanchiniovej, ktorá svojou vášňou a láskavosťou veľmi ovplyvnila náš šport a svet. Na tých, ktorých sme stratili, nikdy nezabudneme,“ vyjadrila dojemnú podporu americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.

Magoniho rukopis

Talianskej lyžiarke odvaha nikdy nechýbala.

Narodila sa s lyžami na nohách. Trénovala spolu s otcom a nerozlučnými mladšími sestrami Nadiou a Sabrinou. Ich otec pracoval na svahu a deti trávili hodiny na snehu. 

Všetky tri sestry spoločne odštartovali kariéru. Vstúpili do lyžiarskych klubov a neskôr do národného tímu. Vzájomne sa povzbudzovali a rešpektovali. 

Medzi prvých trénerov patril aj Livio Magoni. Bývalý tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej spomína na sestry s úsmevom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ovplyvnila talianske lyžovanie. Kariéru jej naštartoval aj Livio Magoni