Švédsky tréner postavil trať na štýl obrovského slalomu. Jeho zverenke to uškodilo

Anna Swennová Larssonová.
Anna Swennová Larssonová. (Autor: TASR/AP)
Matej Hank|12. nov 2023 o 13:08

Anna Swennová-Larssonová nepostúpila do 2. kola.

LEVI. Trápi sa už druhé slalomové preteky v novej sezóne. Anna Swennová-Larssonová štartovala v nedeľu v lyžiarskom stredisku v Levi ako prvá, no do druhého kola nedokázala postúpiť.

Na postup jej chýbali dve stotiny sekundy a na víťazku prvého kola Petru Vlhovú stratila tri sekundy a osem stotín.

Vo švédskom tíme ale asi postupne nachádzajú novú slalomovú jednotku. Je ňou špecialistka na obrovský slalom Sara Hectorová, ktorá v sobotňajších pretekoch skončila na piatom mieste. V nedeľu jej po prvom kole patrilo tretie miesto.

Problém mala Swennová-Larssonová aj v sobotu - po prvom kole bola 28., celkovo došla do cieľa na 19. mieste.

Postavenie na lyžiach

Hlavný dôvod neúspechu je podľa experta na zjazdové lyžovanie a otca Veroniky Velez-Zuzolovej, Timoteja Zuzulu, jej postavenie na lyžiach.

"Veľmi má predsunutú vnútornú lyžu a nedokáže vytvoriť dostatočný tlak na hornú lyžu a potom ako stojí, dochádza k zosunom. Chýba jej akcelerácia v oblúku. To sa odzrkadľuje aj na cieľovom čase," zhodnotil pre Sportnet.

Swennovej-Larssonovej nevyšlo nedeľňajšie prvé kolo aj napriek tomu, že trať staval švédsky tréner Nordlund Joergen. Rozloženie bránok však skôr prispôsobili Hectorovej, rozostupy medzi nimi sa skôr podobali na obrovský slalom, ktoré išli zo strany na stranu.

"Hlavne tú strmú časť chcel postaviť na Saru Hectorovú, čo sa mu aj podarilo. Väčšinou to býva tak, že na strmom sú tri štyri oblúky, potom sa dáva nejaká dvojbrána, ktorá by narušila rytmus," dodal Zuzula.

Pretekár to má v hlave

V tíme si podľa neho uvedomujú, že jednotkou sa stáva Hectorová, ktorá prenikla aj medzi elitnú sedmičku. "Postavil brány zo strany na stranu, čo jej viac vyhovovalo," okomentoval.

Zlepšenie výkonov Swennovej-Larssonovej podľa Zuzulu nastane neskôr v priebehu Svetového pohára. "Bola aj je výborná lyžiarka, mala vždy nejaké pódia, vyhrala aj Killington," doplnil Zuzula s tým, že problém budú vedieť najlepšie zhodnotiť jej tréneri.

Medzi elitu sa po dvoch rokoch vracia aj Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá v sobotňajších pretekoch skončila tretia. "Pretekár to má v hlavne stále uložené. Je otázne, kedy to znovu nájde a bude jazdiť ako predtým," uzavrel Zuzula.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Švédsky tréner postavil trať na štýl obrovského slalomu. Jeho zverenke to uškodilo