Zimný štadión v Poprade stavajú 24 hodín denne

Hokejisti HC Lev Poprad.
Hokejisti HC Lev Poprad. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|22. aug 2011 o 22:29

Cestovanie za súpermi v Kontinentálnej lige bude stáť klub 1,2 milióna eur.

POPRAD. Nechce sa veriť, že už o 18 dní odohrajú v Poprade prvý zápas nováčika Kontinentálnej hokejovej ligy HC Lev - Avangard Omsk. Zimný štadión v okresnom meste je dnes zo severnej strany jedno veľké stavenisko. Aj pri včerajšej príprave tímov na ľade sa pokyny trénerov strácali v burácaní strojov.

"Netreba sa báť, všetko stihneme včas," upokojoval nás obchodný a finančný riaditeľ Levov Marcel Binek. "Stavbári robia 24 hodín denne. Aby už pri inšpekcii z KHL na začiatku septembra bolo všetko pripravené."

Nové skyboxy i mantinely

Stvebné komplikácie spôsobili dlhé rokovania o nájomnej zmluve, a tak na rekonštrukciu zostal do začiatku KHL iba mesiac. Za jednou bránkou pribudnú nové skyboxy, LCD obrazovka, miestnosť pre videorozhodcu, nové budú aj mantinely a prerobia aj ľad.

"Z rozpočtu tak ešte pred prvým buly ukrojíme 1,7 milióna eur, ale nenaruší to naše plány," povedal Binek. Podľa zmluvy by mal HC Lev postaviť do 30 júna 2012 tréningovú halu, ráta sa s nákladmi do jedného milióna eur. Licencia od KHL stála klub 800-tisíc eur.

S ropočtom 12 - 14 miliónov eur sa Poprad zaradí medzi 24 účastníkmi ligy do slabšieho priemeru. Asi na 16. - 17. miesto. Do vyraďovacej fázy o Gagarinov pohár sa dostane šestnásť mužstiev.

"Aj podľa známych platov hráčov z ďalších klubov sme približne na hrane postupu do play off, čo je náš cieľ v prvej sezóne v KHL," odmeral Binek finančné možnosti a športové zámery. "V budúcich rokoch by sme chceli rozpočet zvyšovať, aby mohli rásť aj naše ciele v lige."

HC Lev má rozpočet pokrytý približne na 80 percent, čo je podľa obchodného a finančného riaditeľa klubu viac, ako má väčšina klubov v súťaži.

Základ mužstva tvoria slovenskí a českí hráči, doplnili ich hokejisti zo Švédska, Severnej Ameriky a jeden Rus.

"Pod kontraktom máme teraz 29 hráčov a ak sa objaví na trhu ešte jeden či dvaja kvalitní hokejisti, mohli by sme tím doplniť," uviedol Binek.

Na dopravu ide 1,2 milióna

Poprad bude najzápadnejším mestom v lige a prvým mimo bývalého Sovietskeho zväzu. Najbližší súper Dinamo Minsk je vzdialený 900 kilometrov.

"Náklady na cestovanie predstavujú 1,2 milióna eur. Našou výhodou je, že prenajatým lietadlom Boeing 737 - 400 budeme lietať priamo z Popradu."

Spoločnosť ČSA pripraví dve lietadlá s logom klubu, jedno bude vždy v zálohe. Popradských hokejistov čaká dovedna osem výjazdov, zakaždým na tri-štyri zápasy. Výprava poletí za súperom vždy deň pred zápasom, spí v dejisku a po skončení stretnutia smeruje na letisko. HC Lev už má zmluvy s hotelmi na cestách na celú sezónu.

Projekt možno stredoeurópsky

HC Lev si buduje hokejové zázemie s fanúšikmi, minulý týždeň sa však na Tatranskom pohári len nesmelo púšťali do povzbudzovania nového mužstva.

"Sme v spojení s fanklubom extraligového HK Poprad, členovia oboch klubov sa budú prelínať. Chceme ich všemožne podporovať," vravel Binek. Je spokojný s predajom permanentiek a lístkov, päťtisícové hľadisko by malo byť na prvý zápas s Omskom vypredané. Z príjmov za vstupné by v sezóne malo natiecť do rozpočtu asi 8 percent financií.

"Zacielili sme aj na hokejových priaznivcov v Česku, Poľsku i v ďalších krajinách a podľa reakcie sa zdá, že projekt HC Lev nebude len popradský, tatranský či slovenský, ale možno stredoeurópsky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Zimný štadión v Poprade stavajú 24 hodín denne