03.02.2022 00:00
Deň -1
Peking 2022
Koniec

Olympiáda Peking 2022: Ruskí hokejisti majú koronavírus (minúta po minúte)

Hokejisti Ruska.
Hokejisti Ruska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|2. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 3. feb 2022 o 18:30)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste online zimnú olympiádu z dňa -1 (3.2.2022) v Pekingu 2022.

Olympiáda Peking 2022: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

18:30 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť

18:00 Štart na olympiáde sa stal novou hazardnou hrou

Športovci prežívajú neistotu ako pri Kolese šťastia. Aj bez sklonu k hazardu vkladajú svoje žetóny na súťažné pole. Inú možnosť ako profesionálni športovci ani nemali.

Zlý žreb si už vybralo niekoľko medailistov a majstrov sveta. Olympiáda-neolympiáda, doma budeš. 

Je to krutá hra a história olympiád nič podobné nezažila. Hádam s výnimkou bojkotov, keď politici šmahom ruky hodili športovcov cez palubu.

Nikdy však nebola situácia taká vyhrotená.

Prečítajte si komentár k olympiáde v Pekingu.


17:20 Čína je národom zimných športov, vraví Bach

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach deň pred oficiálnym otvorením ZOH 2022 vyhlásil, že Čína sa teraz stala "národom zimných športov". Súčasne vyjadril nádej, že hry vyšlú do sveta pozitívny odkaz.

Témy ako medzinárodné bojkoty, prísne pravidlá týkajúce sa koronavírusu či porušovanie ľudských správ podľa Bacha nenarušia plynulý priebeh olympiády.

"Spoločne píšeme novú kapitolu športovej histórie," povedal Bach v tradičnom príhovore pred otvorením hier, z ktorého citovala agentúra DPA.

Organizácia pre ľudské práva Amnesty International obvinila MOV, že si "zatvára oči" pred porušovaním ľudských práv v Číne.

Šéf olympizmu v tejto súvislosti zdôraznil, že nechce, aby ZOH slúžili politickej propagande.


17:10 Pozitívne testy mali aj hokejisti Lotyšska

Až sedem lotyšských hokejistov malo po prílete do Pekingu pozitívny test na koronavírus. Mená hráčov Lotyšský hokejový zväz neuviedol. Hráči musia ostať v karanténe.

Lotyši budú súpermi Slovenska v základnej skupine spolu so Švédskom a Fínskom.


17:00 Kde si pozrieť slovenské výkony na olympiáde?

Slovenskí športovci sa v Pekingu predstavia už cez víkend. V sobotu budú v akcii snoubordistka Klaudia Medlová, biatlonisti a sánkari Jozef Ninis a Marián Skupek.

V nedeľu sa pripojí aj bežec na lyžiach Ján Koristek.

Pozrite si olympijské TV tipy na víkend s prehľadom disciplín a televíznych staníc.


16:58 Fatkulinová a Šipačov vlajkonosičmi výpravy ROC

Hokejista Vadim Šipačov a rýchlokorčuliarka Oľga Fatkulinová ponesú vlajku olympijských športovcov z Ruska na piatkovom otváracom ceremoniáli olympiády v Pekingu.

Pre medzinárodné sankcie budú Rusi na podujatí vystupovať s vlajkou a logom Ruského olympijského výboru (ROC).

Tridsaťdvaročná Fatkulinová získala na ZOH 2014 v Soči striebro na 500 m. Tridsaťštyriročný Šipačov je kapitánom hokejistov "zbornej", na konte má zlato zo ZOH 2018 v Pjongčangu aj titul majstra sveta (2014).


16:32 Kuriózna situácia, rozhodcovia si nevšimli gól

Záver zápasu USA a Fínska na ženskom hokejovom turnaji na ZOH priniesol kurióznu situáciu. V 57. minúte znížila Fínka Susanna Tapaniová stav stretnutia ma 2:5, no gól si rozhodcovia nevšimli.

Zápas sa hral až do konca. Po finálovom hvizde však prišlo do akcie video, čas sa musel zresetovať a dohralo sa opäť.


16:14 Američanka Deckerová sa zranila, možno si už nezahrá

Americká hokejista Brianna Deckerová nedohrala pre zranenie nohy štvrtkový úvodný zápas svojho tímu na olympijskom turnaji proti Fínsku. Reprezentantky USA zvíťazili 5:2.

Rozsah zranenia určia podrobné lekárske vyšetrenia, no je takmer isté, že 30-ročná útočníčka si už v Pekingu nezahrá a čaká ju zrejme dlhšia maródka.

Deckerová utrpela zranenie v prvej tretine, keď ju zozadu faulovala Ronja Savolainenová, pričom obe hráčky spadli na ľad. Fínka nešťastne priľahla a zakvačila nohu súperky, ktorá niekoľkokrát vykríkla od bolesti.

Trojnásobná olympionička Deckerová nedokázala sama zísť z ľadu a odniesli ju na nosidlách.


16:07 Krasokorčuliar Šmuratko mal pozitívny test

Ukrajinský krasokorčuliar Ivan Šmuratko mal pozitívny test na koronavírus. Nebude tak k dispozícii na tímovú súťaž a Ukrajina v nej zo súťaže sólistov nezíska žiadne body.

Dvadsaťročný krasokorčuliar podľa agentúry AP uviedol, že "je po pozitívnom výsledku úplne zničený". Ukrajinci v Pekingu okrem neho nemajú žiadneho iného sólistu, nemohli ho tak nahradiť. Súťaž družstiev odštartuje už v piatok.

Vedenie ukrajinského tímu vyjadrilo nádej, že po negatívnych testoch bude môcť Šmuratko nastúpiť do súťaže mužov.

V podobnej situácii sú Nemci, keď mal pozitívny test na covid partner zo športovej dvojice Nolan Seegert.


15:21 Cehlárik mal negatívny test na koronavírus

Slovenská hokejová reprezentácia pristála v Pekingu, jedenásťhodinový let absolvovalo 18 hokejistov a jedenásť členov realizačného tímu.

Ďalší siedmi hráči pricestujú do Pekingu po absolvovaní všetkých potrebných testov na koronavírus v najbližších dňoch.

Prvýkrát mal včera negatívny test útočník Peter Cehlárik, druhý raz Michal Krištof. Pozitívny opakovane vyšiel už len Mário Grman. Negatívne testy mala aj pätica hokejistov z českej extraligy Branislav Konrád, Marek Ďaloga, Miloš Kelemen, Peter Čerešňák a Mislav Rosandič. Všetci sú zatiaľ v bratislavskej izolácii, na odlet potrebujú štyri negatívne PCR testy.


15:12 Obhajcovia konečne vyhrali

Domáci Číňania si po druhom úspechu na turnaji miešaných tímov v curlingu, keď v hale Ice Cube zdolali Austráliu 6:5, podľahli následne tesne Švédom 6:7.

Obhajcovia striebra Švajčiari dokázali až v treťom súboji zdolať tesne Veľkú Britániu 8:7. Druhú výhru zaznamenali Česi, ktorí si poradili s Austráliou 8:2.

Na podujatí štartuje 10 družstiev, ktoré v prvej fáze odohrajú súboje v jedinej skupine a najlepšie štyri postúpia do boja o medaily.

Zimné olympijské hry v Pekingu 2022:

Curling - zmiešané tímy:

Nórsko - Kanada 6:7

Švajčiarsko - Veľká Británia 8:7

Čína - Švédsko 6:7

Česko - Austrália 8:2


15:05 Ruskí hokejisti majú koronavírus

Šesť hráčov tímu Ruského olympijského výboru malo po prílete do Pekingu pozitívny test na covid. Medzi nimi je aj dvojica náhradníkov Dmitrij Šugajev a Kirill Marčenko. Ďalšie mená ruský tím nezverejnil.

Obhajcovia zlatých medailí pritom v Rusku vyvolali rozruch. Hokejisti mali do Pekingu odletieť letom spolu s ďalšími reprezentantmi – v behu na lyžiach, snoubordingu a ďalšími.

Hokejisti to odmietli a trvali na tom, že do Pekingu chcú letieť samostatne. Funkcionári im vyšli v ústrety, no v Pekingu aj tak mali pozitívne testy na covid.

Hokejový turnaj štartuje 9. februára. Ruský olympijský výbor patrí medzi favoritov na zlato.


14:25 Krejčí musí byť v izolácii

Česká hokejová reprezentácia má po prílete do dejiska zimných olympijských hier 2022 problém, pozitívny test na koronavírus mal hviezdny útočník David Krejčí a okrem neho aj náhradník Jan Ščotka.


14:00 Kandidát na zlatú medailu je v karanténe

Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jarl Magnus Riiber mal pozitívny test na koronavírus. Horúci kandidát na zlato na zimných olympijských hrách sa stal v Pekingu prvým členom nórskej výpravy, ktorý musel ísť do karantény.

Riiber v uplynulých rokoch dominoval severskej kombinácii. Veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári získal v rokoch 2019-2021.

Dvadsaťštyriročný Nór teraz musí predložiť dva negatívne testy, aby sa v Pekingu mohol zapojiť do súťažného diania.

Jarl Magnus Riiber.
Jarl Magnus Riiber. (Autor: TASR/AP)

13:35 Rozhovor s Pavlom Regendom

O nominácii na ZOH v Pekingu sa dozvedel v autobuse cestou na zápas. Útočník Michaloviec Pavol Regenda v rozhovore pre Sportnet hovorí o tom, ako sa pripravoval na vrchol svojej kariéry a ako veľmi sa stránil všetkých ľudí.

"Riziko, že by ma choroba pripravila o účasť na olympiáde, bolo príliš veľké. Bola by to obrovská škoda. Ľutoval by som to celý život," povedal Regenda. 


13:15 Jeden člen výpravy je v karanténe

Vedúci slovenskej výpravy na hrách v Pekingu Roman Buček na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval, že jeden z členov výpravy sa ocitol v karanténe ako blízky kontakt osoby nakazenej koronavírusom.


12:05 Švédky nestačili na hokejistky Japonska

Hokejistky Japonska začali olympijský turnaj víťazstvom. Vo vyrovnanom zápase zdolali Švédsko 3:1, keď svoj triumf spečatili gólom do prázdnej bránky. Vo výkonnostne slabšej B-skupine sa dotiahli na Česko, ktoré má rovnaké skóre.


11:50 Japonku odviezla sanitka

Japonská snoubordistka Rina Jošiková mala vo štvrtkovom tréningu na zimných olympijských hrách v Pekingu tvrdý pád.

Dvadsaťdvaročná športovkyňa sa zranila pri dopade zo skoku na slopestyle trati v Čang-ťia-kchou a musela ju odviezť sanitka.


11:25 Koronavírus v ruskom tíme

V hokejovom tíme olympijských športovkýň z Ruska pribudlo vo štvrtok šesť pozitívnych prípadov koronavírusu. Správa prišla deň pred prvým zápasom družstva na zimných olympijských hrách v Pekingu so Švajčiarskom.


10:40 Zjazdové lyžovanie bez divákov

Súťaže v Jen-čchingu, kde budú o medaily bojovať športovci v zjazdovom lyžovaní a v ľadovom koryte (boby, sane, skeleton), sa uskutočnia bez divákov. Aj Slovenka Petra Vlhová tak bude súťažiť bez podpory fanúšikov.


9:45 Švajčiari už s druhou prehrou

Švajčiarski reprezentanti prehrali aj svoje druhé stretnutie v turnaji zmiešaných dvojíc v curlingu. Po tesnej prehre s Čínou 6:7 nestačili obhajcovia striebra ani na Taliansko 7:8, pričom o osude duelu rozhodol až extra end. Okrem toho Nórsko zdolalo USA jednoznačne 11:6.

Momentka zo zápasu medzi Švajčiarskom a Talianskom.
Momentka zo zápasu medzi Švajčiarskom a Talianskom. (Autor: TASR/AP)

9:10 Sánkari majú za sebou tréningové jazdy

Slovenskí sánkari Jozef Ninis a Marián Skupek absolvovali svoje prvé tréningové jazdy v stredu večer, vo štvrtok ich čakali ďalšie dve. Od spokojnosti však mali reprezentanti spod Tatier poriadne ďaleko.


8:25 Čína prilákala k zimným športom milióny ľudí

Hry v Pekingu budú podľa prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha prelomové a spôsobia v Číne nárast popularity zimných športov. Bach si myslí, že krajina zabezpečí, bezpečné a vzrušujúce ZOH.

"Čína sa už zapísala do histórie, k športom na snehu a ľade prilákala 300 miliónov Číňanov," povedal 68-ročný funkcionár vo štvrtok na zasadnutí MOV.

"Súčasťou vyučovania na tisíckach škôl sú zimné športy a olympijské disciplíny. Dnes môžeme povedať, že Čína je krajinou zimného športu," dodal.


8:15 Olympijský turnaj bez slovenskej rozhodkyne

Nikoleta Celárová napokon nebude v Pekingu rozhodovať zápasy na ženskom hokejovom turnaji. O účasť na druhých zimných olympijských hrách v úlohe rozhodkyne ju pripravil pozitívny test na koronavírus.

Slovenská hokejová rozhodkyňa Nikoleta Celárová.
Slovenská hokejová rozhodkyňa Nikoleta Celárová. (Autor: TASR)

7:45 Kanada nastrieľala dvanásť gólov

Podľa očakávania vstúpili do hokejového turnaja úspešne aj hráčky Kanady, ktoré deklasovali Švajčiarsko 12:1. Najviac sa darilo Natalie Spoonerovej, ktorá bola jednou z troch dvojgólových strelkýň a tiež pridala tri asistencie.


7:10 Křížová rozhodla o českom víťazstve

Hokejistky Česka úspešne vstúpili do olympijského turnaja v Pekingu. Vo svojom úvodnom zápase zdolali domácu Čínu 3:1. Rozhodujúci gól zaznamenala Denisa Křížová, ktorá v roku 2017 ako prvá Češka prešla draftom ženskej NHL.


7:05 Nové pozitívne prípady koronavírusu

V dejisku ZOH 2022 v čínskom Pekingu zaznamenali ďalších 55 prípadov koronavírusu, čo je najviac za jeden deň. Až 26 pozitívnych testov sa objavilo v uzavretej bubline, ktorá oddeľuje účastníkov hier od verejnosti.


6:00 Prvý tréning zjazdu ovládol Rogentin

V novovybudovanom areáli National Alpine Ski Centre bol vo štvrtok na programe aj úvodný mužský tréning zjazdu. Jeho víťazom sa stal Švajčiar Stefan Rogentin, ktorý dosiahol čas 1:44,00 min. S odstupom ôsmich stotín skončil druhý Španiel Adur Etxezarreta, tretí bol Talian Christof Innerhofer.

Švajčiarsky lyžiar Stefan Rogentin počas olympijských hier v Pekingu 2022.
Švajčiarsky lyžiar Stefan Rogentin počas olympijských hier v Pekingu 2022. (Autor: TASR/AP)

5:45 Historicky gól strelila Radová

V akcii sú momentálne aj české hokejistky, ktoré debutujú na olympijských hrách. Ich historicky prvý gól pod piatimi kruhmi strelila 20-ročná obrankyňa Tereza Radová, a tak Češky vedú po prvej tretine nad Čínou 1:0.


5:00 Česi druhé víťazstvo nepridali

Po približne jedenástich hodinách od prekvapujúceho víťazstva nad Nórskom nastúpil český zmiešaný tím v curlingu na svoj druhý zápas na ZOH 2022. Proti Švédsku sa však manželom Paulovým už tak nedarilo a severanom podľahli 4:7.

Zimné olympijské hry v Pekingu 2022:

Curling - zmiešané tímy:

Austrália - Čína 5:6

Švédsko - Česko 7:4

USA - Taliansko 4:8

Veľká Británia - Kanada 6:4


0:30 Šéf ITA verí, že hry budú čisté

Športovci na ZOH v Pekingu musia počítať aj s antidopingovými testmi.

Celkovo 2900 športovcov môžu komisári odchytiť aj mimosúťažne, pričom tieto kontroly nemusia vopred ohlásiť. Športovcom tak hrozí väčšie riziko, že ich v prípade pozitívneho nálezu na zakázanú látku z hier vylúčia.

"Športovci sú vystavení tlaku a neistote. K antidopingovému testovaniu sa pridružilo testovanie na COVID-19," vyhlásil šéf Medzinárodnej testovacej agentúry (ITA) Matteo Vallini. Vyjadril však presvedčenie, že hry budú čisté.


0:10 Slováci stále nebudú súťažiť

Ani v druhý hrací deň ešte nebudú v akcii Slováci. Prví zo slovenských reprezentantov sa v Pekingu predstavia až 5. februára. Klaudia Medlová pôjde kvalifikáciu v disciplíne slopestyle. Predstaví sa aj miešaná biatlonová štafeta a sánkari Jozef Ninis a Marián Skupek.

Kompletný program Slovákov na ZOH 2022 nájdete na tomto odkaze >>>


0:00 Začínajú sa ďalšie súťaže na ZOH v Pekingu

Hoci olympiáda v Pekingu ešte stále naplno neodštartovala, začína sa už druhý hrací deň. Budú pokračovať súťaže v curlingu, začne sa však aj hokejový turnaj žien a súťaže v akrobatickom lyžovaní.

Pozrite si dnešný program olympiády:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Ruskí hokejisti majú koronavírus (minúta po minúte)