03.02.2022 00:00
Deň -1
Peking 2022
Koniec

V Pekingu počuť aj slovenčinu, jeden člen výpravy je v karanténe

Ľubomír Souček, Roman Buček a Roman Fano počas tlačovej konferencie slovenskej výpravy pred ZOH 2022.
Ľubomír Souček, Roman Buček a Roman Fano počas tlačovej konferencie slovenskej výpravy pred ZOH 2022. (Autor: TASR)
SITA|3. feb 2022 o 13:10

V Číne platia veľmi prísne nariadenia.

BRATISLAVA. Deň pred oficiálny štartom ZOH 2022 v čínskom Pekingu je vedenie slovenskej výpravy spokojné s podmienkami, ktoré našli športovci spod Tatier v najľudnatejšej krajine sveta.

Reprezentanti si pochvaľujú kvalitu športovísk aj priestrannosť izieb či pohodlné postele. Slovenskej výprave zatiaľ najviac problémov spôsobuje doprava.

Ako informuje oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), jeden z členov slovenskej výpravy sa ocitol v karanténe ako blízky kontakt osoby nakazenej koronavírusom.

Slováci majú v dejisku ZOH k dispozícii aj dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú pri riešení problémov. Jednou z nich je aj Číňanka, ktorá hovorí po slovensky.

"Voláme ju Veronika. Nie je to jej čínske meno, ale takto sa nám predstavila. Študovala na Slovensku, môžeme s ňou rozprávať aj v našom rodnom jazyku,“ informoval vedúci slovenskej misie Roman Buček.

Vedúci slovenskej výpravy na ZOH 2022 Roman Buček.
Vedúci slovenskej výpravy na ZOH 2022 Roman Buček. (Autor: TASR)

Celá slovenská výprava vrátane vedenia funguje v uzavretej bubline. V prípade potreby nákupu z externého prostredia musí podstúpiť zložitú procedúru.

"Musíme požiadať ambasádu, ktorá nám potrebné veci zakúpi a následne pošle prostredníctvom vopred schváleného kuriéra. Na rozdiel od predošlých olympijských hier nemáme k dispozícii autá, ktoré by sme mohli využívať.

V Číne si ich musíme minimálne dve hodiny vopred objednať prostredníctvom aplikácie. Keď čínski šoféri prídu, dobrovoľníci im prekladajú, kam sa máme dostať. Je to dosť komplikované,“ pokračoval Buček podľa olympic.sk.

Spomenutá osoba zo slovenskej výpravy v karanténe dvakrát denne podstupuje testovanie a nesmie prísť do kontaktu s okolím.

Z izolácie sa dostane najskôr po siedmich dňoch.

"Umiestnili sme túto osobu do samostatnej izby v dedine. Trikrát denne jej nosíme stravu. Pred dverami má vždy jedného dobrovoľníka v kombinéze, ktorý osobu stráži a nikoho k nej nepustí. Opatrenia sú skutočne prísne,“ uviedol šéflekár slovenských olympionikov Roman Fano.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Slovensko»V Pekingu počuť aj slovenčinu, jeden člen výpravy je v karanténe