Zdolať môžeme aj Kanadu, veria Francúzi

Francúzsky hokejista Yohann Auvitu (uprostred) sa teší po góle so spoluhráčmi Laurentom Meunierom (vľavo) a Jordannom Perretom.
Francúzsky hokejista Yohann Auvitu (uprostred) sa teší po góle so spoluhráčmi Laurentom Meunierom (vľavo) a Jordannom Perretom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. máj 2017 o 18:32

Francúzi po dvoch výhrach nabrali sebavedomie. Kanadu sme už raz zdolali. Verím, že to dokážeme zopakovať, vraví Antoine Roussel.

BRATISLAVA. Vlani aj predvlani získali za celý šampionát päť bodov. V oboch prípadoch na to potrebovali sedem zápasov a stačilo im to na záchranu medzi svetovou elitou.

Tento rok francúzski hokejisti hrajú pred domácimi fanúšikmi v Paríži a rovnaký počet bodov majú už po troch stretnutiach.

„Dve víťazstvá za sebou, to sa nám na šampionátoch nestáva. Navyše sme ich dosiahli proti silným tímom,“ tešil sa obranca Yohann Auvitu, ktorý si zahral aj v NHL za New Jersey.

Oporami sú brankári

Francúzi na domácom šampionáte hrajú neúnavný a bojovný hokej. Nemajú v tíme veľké osobnosti ani neukazujú výnimočné kombinačné akcie a dokonca ich súperi v zápasoch dokážu dostať aj pod tlak. Lenže góly v posledných zápasoch inkasovali Fíni aj Švajčiari.

„Všetci drieme. Blokujeme strely, skvele hráme v oslabeniach. Ak chceme naďalej vyhrávať, musíme v tomto pokračovať,“ hovorí Antoine Roussel. Útočník Dallasu v NHL vyniká fyzickou hrou. Zráža sa, ide tvrdo do súbojov a neraz sa zapája aj do bitiek so súpermi. Za posledné štyri sezóny v NHL ani raz nemal menej ako sto trestných minút.

Na šampionáte to neplatí a Roussel sa snaží mierniť. Bojuje v útoku. Dokonca strelil proti Fínom dva góly. „Musíte sa vedieť prispôsobiť. Snažím sa ukázať, že nie som len bitkár,“ vravel Roussel pre AFP.

Najväčšími oporami Francúzov sú brankári – Florian Hardy a Cristobal Huet. Prvý vychytal Fínov. V jednej chvíli dokázal len natiahnutou hokejkou vyraziť strelu, ktorá už letela do odkrytej bránky. Neuveriteľný zákrok. Fanúšikovia na štadióne skandovali jeho meno.

Útočník Pierre-Édouard Bellemare, ktorého po zápase proti Fínom vyhlásili za najlepšieho hráča Francúzov, sa vzdal svojej ceny a trval na tom, že ju musí dostať Hardy. Nechcel ju prevziať. „Hardy bol fantastický,“ vravel Bellemare.

Hardy pritom nie je veľkou brankárskou hviezdou. Má 32 rokov, chytá za priemerný rakúsky tím Dornbiner v EBEL lige, ktorý v uplynulej sezóne skončil na desiatej priečke.

Po výhrach si veria

Slávnejší je jeho brankársky kolega Cristobal Huet, ktorý ako prvý Francúz vybojoval s Chicagom slávny Stanley Cup. Lenže to bolo pred siedmimi rokmi. Huet sa už dávnejšie vrátil do Európy. Dnes má 41 rokov a v tejto sezóne chytal za švajčiarsky klub z Lausanne. Výhru pre Francúzov vychytal práve proti Švajčiarom.

„Je to veľký krok smerom k štvrťfinále, čo je náš cieľ. Ale najskôr nás čaká Kanada,“ vravel Huet, ktorý plánuje po šampionáte ukončiť kariéru.

Cristobal Huet a Teddy da Costa sa tešia z výhry nad Švajčiarskom.
Cristobal Huet a Teddy da Costa sa tešia z výhry nad Švajčiarskom. (Autor: TASR/AP)

Aj vďaka jeho skvelým zákrokom zvládli Francúzi úvod turnaja nad očakávania a majú veľkú šancu vybojovať si postup do štvrťfinále. Po troch zápasoch majú päť bodov.

Teoreticky by im na postup mohlo stačiť z ďalších štyroch zápasov získať ďalších šesť bodov. Čakajú ich ešte zápasy proti Česku, Slovinsku, Bielorusku a najväčšiemu favoritovi turnaja Kanade.

Tím má po dvoch výhrach sebavedomie a verí si aj proti obhajcovi titulu. Antoine Roussel si nemyslí, že zápas sa automaticky skončí pre Francúzov prehrou.

„Nemôžeme si nahovárať, že by sme nad nimi vyhrali sedem zápasov za sebou, ale raz sa nám ich už podarilo zdolať a myslím, že je v našich silách to zopakovať,“ hovoril Roussel pre AFP.

Výhra, ktorú Roussel spomínal, sa zrodila pred dvoma rokmi. Na majstrovstvách sveta vtedy Francúzi v otváracom zápase turnaja senzačne vyhrali 3:2 po samostatných nájazdoch. Práve vtedy jediný raz v histórii postúpili aj do štvrťfinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zdolať môžeme aj Kanadu, veria Francúzi