Z televízie Poláka takmer vyhodili už po troch dňoch

Polákov legendárny hlas poznali v Československu počas jeho dlhoročnej kariéry milióny ľudí.
Polákov legendárny hlas poznali v Československu počas jeho dlhoročnej kariéry milióny ľudí. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|17. jan 2016 o 19:14

Svojím hlasom ľudí sprevádzal športovými úspechmi z televíznej obrazovky vyše 30 rokov. Karol Polák ohlasoval úspechy krasokorčuliara Ondreja Nepelu či futbalovej reprezentácie.

BRATISLAVA. „Panenka. Góóól, gól. Sme majstri Európy vo futbale,“ nadšene hlásil po finále futbalových majstrovstiev Európy 1976.

Hlboký hlas s výborným frázovaním i dôrazom neodmysliteľne sprevádzal divákov Československej televízie vyše 30 rokov pri najväčší športových podujatiach.

Okrem slávnej Panenkovej penalty komentoval aj druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969, úspechy Ondreja Nepelu a dianie na dvanástich olympiádach.

Karol Polák zomrel v nedeľu vo veku 81 rokov.

Vymenil prezidentov

Polák mal odmalička blízko k športu i k umeniu.

Hrával futbal i basketbal, no vyštudoval na konzervatóriu operný spev a na VŠVU herectvo. Po skončení štúdia mal nastúpiť v Martinskom divadle.

Možno nechýbalo veľa a lúčili by sme sa s výnimočným hercom či operným spevákom.

V televízii, ktorá vtedy iba začínala, ochorel jeden z moderátorov.

Bývalý kolega stretol Poláka na ulici a poprosil ho, aby prišiel pomôcť. V televízii nakoniec ostal a stal sa najvýraznejším športovým komentátorom.

„Ale veľa nechýbalo a skoro som skončil o tri dni,“ spomínal.

Zomrel prezident Antonín Zápotocký a novým sa stal Antonín Novotný. Nováčik Polák v správach suverénne zahlásil v reportáži meno zosnulej hlavy štátu.

„Okamžite boli telefonáty z ÚV – vyhodiť, sabotáž, čo je to tam za debila. Po skončení správ som sa bál vyjsť z hlásateľne. Vyšiel som a tam námestník: Ty krepáň! Čo si to rozprával! Už som bol jednou nohou von z televízie, ale zachránili ma.“

Chodil do kabíny

„Vynikajúci komentátor, skvelý človek, s ktorým nikdy nebola nuda. Človek ho počúval s otvorenými ústami," povedal o Polákovi Jozef Čapkovič, jeden zo slávnych futbalových dvojičiek Slovana Bratislava a reprezentácie.

„O hráčoch vedel všetko. Niežeby si to niekde prečítal, sám si to zisťoval. Chodil do kabíny, pýtal sa, či máme problém, či nás naštvala žena, ako sa cítime. Nezhodil nikdy ani toho, komu sa nedarilo."

Ku komentovaniu športových prenosov sa dostal v roku 1959. Od začiatku bol známy pedantnosťou a presnosťou. Na komentovanie sa veľmi dôkladne pripravoval.

futbalista07.jpg

Poláka poznajú aj súčasné hviezdy slovenského športu. Na snímke z roku 2011 s futbalistom Jurajom Kuckom. Foto: SITA

Pred svojím prvým prenosom z krasokorčuľovania chodil k odborníkovi a učil sa rozpoznať jednotlivé skoky a figúry.

„Tri týždne som

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Z televízie Poláka takmer vyhodili už po troch dňoch