01.07.2022 16:00
1. etapa
Kodaň > Kodaň
13,2 km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Yves Lampaert
Quick - Step Alpha Vinyl Team

Tajomstvo Lampaerta? Nejazdí s prilbou pre bankových lupičov

Yves Lampaert si zvolil starý model časovkárskej prilby a zvíťazil.
Yves Lampaert si zvolil starý model časovkárskej prilby a zvíťazil. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. júl 2022 o 23:10

Prilba, ktorú mal aj Sagan, je terčom posmeškov.

BRATISLAVA. Tour de France je niečo ako najsledovanejší veľtrh noviniek v cyklistike. Všetky veľké firmy práve na tieto preteky nasadia novinky. Až následne ich ponúknu do predaja.

Jednou z najdiskutovanejších noviniek sa stala nová časovkárska prilba firmy Specialized. Netradičný vzhľad je kombináciou vizoru, ktorý je relatívne vysoký a vnútornej kukly.

Tie sa stali terčom posmeškov. Fanúšikovia ich prirovnávajú k prilbám z Hviezdnych vojen, prípadne žartovali, že nová prilba je určená pre tých, ktorí musia o 18.00 h absolvovať cyklistické preteky a o 19.00 h idú vylúpiť banku.

Specialized dodáva vybavenie až trom tímom - Bora-Hansgrohe, Quick-Step Alpha Vinyl a TotalEnergies. S novou prilbou sa tak predstavil aj na Tour aj Peter Sagan.

Firma Specialized uvádza, že výhodou novej prilby je že optimalizuje tok vzduchu okolo ramien. Pri jej testovaní sa zistilo, že na 40 kilometrovej časovke pomôže cyklistovi pri rovnakej námahe získať 26 sekúnd. Čo je obrovský rozdiel.

Kritizovaný návlek, ktorý pôsobil na cyklistoch zvláštne, pomáha udržať prilbu na hlave v optimálnej polohe. Bežne majú prilby popruh so zapínaním. Novinka ho nemá.

Zaujímavosťou však je, že víťaz prvej etapy na Tour de France Yves Lampaert si nezvolil novú prilbu od Specialized. Ako jeden z mála štartoval s predchádzajúcim modelom. A osvedčilo sa to.

Prečo sa takto Lampaert rozhodol?

"Chcel som materiál, ktorý sa mi osvedčil. Najmä ak bolo daždivé počasie. Preto som si radšej vybral materiál, na ktorý som zvyknutý a v ktorom som už v minulosti súťažil. Nabudúce ju možno použijem," tvrdí Lampaert.

Ako sa pripraviť na 3 týždne a 3500 km na bicykli? Na čo slúžia cyklistom vysielačky? Ako dokáže aj Peter Sagan vyhrávať špurty bez tímového vláčika? A mnoho ďalšie prezradí v našom podcaste Vykroč legenda česko-slovenskej cyklistiky Ján Svorada, ktorý vyhral aj záverečnú etapu na Tour de France na Elyzejských poliach v Paríži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Tajomstvo Lampaerta? Nejazdí s prilbou pre bankových lupičov