18.07.2021 16:30
21. Etapa
Chatou > Paris Champs-Élysées
108.5km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Wout van Aert
Team Jumbo-Visma

Wout, vybav to, robia si žarty z toho, ako vyhral poslednú etapu na Tour

Wout van Aert.
Wout van Aert. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|18. júl 2021 o 22:39

Belgičan vyhral na Tour časovku, šprintérsku a horskú etapu.

BRATISLAVA. Najslávnejší cyklista histórie Eddy Merckx prišiel na Tour na posledné etapy a stretol sa s viacerými cyklistami. Prišiel však najmä preto, lebo britský šprintér Mark Cavendish vyrovnal jeho rekord v počte vyhratých etáp.

Ten mal dva pokusy na to, aby ho prekonal. V piatkovej etape však uspel jazdec z úniku. Ostávala posledná šanca. Najprestížnejší šprint v cyklistike. Dojazd poslednej etapy Tour de France na Chámps - Elysées.

Nešprintoval, škrelo ho to

Cavendish tu vyhral už štyrikrát. Zdalo sa, že pôjde o formalitu. Na Tour sa mu v šprintoch mimoriadne darilo. Mal v etapách skvelú podporu a zvládol všetky nástrahy pretekov. Bol jasným favoritom. 

Lenže 35. triumf na tohtoročnej Tour nepridal. V Paríži vyhral belgický šampión a azda najvšestrannejší cyklista v aktuálnom pelotóne Wout van Aert.

Šprint zvládol aj vďaka podpore kolegu Mika Teunissena, ktorý mu vybojoval výbornú pozíciu. Van Aert si ju už len v závere udržal.

Naopak, Cavendish ostal zablokovaný pri bariére. Nemohol sa naplno oprieť do pedálov. Pred cieľom od hnevu udrel rukou do riadidiel. Skončil tretí. 

Van Aert ho tak obral o to, aby odsunul Merckxa v historickom poradí na 2. miesto. Nie je vylúčené, že sa Cavendish na Tour vráti, ale že sa mu ešte podarí vyhrať etapu je neisté. Merckx tak ostal držiteľom rekordu, aj keď sa oň delí.

Brita dojazd viditeľne škrel. 

„Ostal som zablokovaný. Je pravda, že aj my robíme súperom to isté. Teraz sa to stalo mne. Bezpečnosť je dôležitejšia," opisoval Cavendish záver etapy, keď mu van Aert nenechal veľa miesta pri barére a on sa ani nepokúšal vedľa neho natlačiť. 

"Vyhrali sme päť etáp, takže môžeme byť spokojní," dodal. 

Merckx: Wout, vybav to

Na twitteri holandského tímu Jumbo-Visma sa v nedeľu objavilo meme.

Merckx na ňom blahoželá krajanovi van Aertovi k víťazstvu v sobotňajšej časovke. No okrem toho dodá: „Wout, postaraj sa o to, aby zajtra...“

„Samozrejme Eddy. Žiadny problém,“ odpovedá akože van Aert.

Už vlani ukázal svoju univerzálnosť. Tento rok to posunul ešte ďalej. Vybojoval tri etapové víťazstvá – v náročnej horskej etape, v časovke a v šprintérskom dojazde. A to v 21. storočí.

Takýto hetrik sa cyklistovi na Tour nepodaril viac ako 40 rokov. Aj v minulosti to dokázali iba dve legendy cyklistiky Eddy Merckx a Bernard Hinault.

Zlato z olympiády? Skúsim získať dve

„Táto Tour je úžasná. Ukončiť ju takýmto víkendom prekonalo všetky moje očakávania,“ tešil sa v cieli van Aert.

„Tým že som vyhral, som sa dostal do problémov, lebo musím ešte dnes chytiť let do Tokia a mám pocit, že rozhovory mi zaberú nejaký čas. Ale rozhodne neľutujem, že som to dnes skúsil, pretože toto víťazstvo je neoceniteľné,“ dodal.

O týždeň už bude v belgickom drese bojovať o olympijské zlato.

Štartovať bude v cestných pretekoch aj v časovke. A patrí medzi veľkých favoritov. Na Tour ukázal, že dokáže dobre zašprintovať aj sa udržať v dlhých stúpaniach s vrchármi. A aké sú jeho ambície? 

„Skúsim vyhrať obe súťaže,“ tvrdí. „Nebude to nič jednoduché. V tejto chvíli som ohromený oboma víťazstvami z tohto víkendu.“

Na Tour de France zatiaľ vždy jazdil v pozícii domestika pre lídra Primoža Rogliča. Keďže tento rok Slovinec odstúpil už v prvom týždni, van Aert dostal viac voľnosti a ukázal, že je výnimočný.

Na žltý dres ešte nemyslí

V Belgicku sa už hovorí, že by sa mal posunúť na pozíciu lídra a pokúsiť sa vyhrať celú Tour. Vlani aj v ťažkých horských dojazdoch držal krok s favoritmi do posledných kilometrov. Všestrannosť má v génoch.

„Či by sa mal zamerať na celkové víťazstvo? Teraz sa sústreďuje na klasiky ako Okolo Flámska, Paríž – Roubaix... Má pred sebou ešte dlhú kariéru. Možno to raz skúsime,“ odvetil na otázku denníka Het Nieuwsblad šéf Jumbo-Visma Merijn Zeeman.

Zatiaľ platí, že Tour de France chcú vyhrať s Primožom Rogličom. Van Aert však má aj tak zatiaľ iné plány. Na žltý dres ešte nemyslí.

„Radšej by som skúsil získať zelený dres. To by mohol byť môj najbližší cieľ. Ale práve sme Tour dokončili a nechcem ešte premýšľať o tom, čo ma v ďalších rokoch čaká,“ povedal 26-ročný cyklista. 

Zaujímavosťou je, že na Tour sa presadzujú cyklisti, ktorí boli úspešní v cyklokrose. Spolu vyhrali až 9 etáp. Van Aert s Mathieuom van der Poelom sú majstri sveta z tejto disciplíny.

Tim Merlier má viacero top10 umiestnení zo Svetového pohára aj majstrovstiev sveta. Julian Alaphilippe bol mládežníckym majstrom Francúzska a seniorským majstrom Slovinska v cyklokrose bol dokonca aj Tadej Pogačar.  

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Wout, vybav to, robia si žarty z toho, ako vyhral poslednú etapu na Tour