Pred troma rokmi spracovával ryby, teraz je objavom Tour de France

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard počas Tour de France 2021.
Dánsky cyklista Jonas Vingegaard počas Tour de France 2021. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|18. júl 2021 o 20:05

Jonas Vingegaard ukončil 25-ročné dánske čakanie.

BRATISLAVA. Má majstra sveta, víťazov monumentálnych klasík a po dlhých rokoch aj pódium z Tour de France.

Dánsko sa v posledných rokoch teší z úspechov, ktoré mu môžu závidieť aj väčšie cyklistické krajiny.

Hviezdou týchto dní je 24-ročný Jonas Vingegaard. Jazdec tímu Jumbo-Visma obsadil na najslávnejších cyklistických pretekoch druhé miesto, keď ho zdolal len Slovinec Tadej Pogačar. 

"Nikdy by som nečakal, že pri mojej prvej Tour de France skončím druhý. Je to neuveriteľné. Stále tomu nemôžem uveriť," cituje ho portál Cyclingnews. 

Pred troma rokmi by však len málokto tipoval, že sa rodákovi z mesta Hillerslev podarí takýto prenikavý, ale o to viac zaslúžený výsledok. 

Z domestika sa stal lídrom 

Vingegaard vstupoval do Tour de France s tým, že v náročných horských skúškach bude pracovať pre Primoža Rogliča.

Táto spolupráca dokonale fungovala na pretekoch Okolo Baskicka, kde Slovinec skončil prvý a Vingegaard druhý.

Dán vtedy v pozícii domestika získal niekoľko cenných skalpov. O štvrťminútu zdolal Pogačara a za sebou nechal aj Adama Yatesa, Mikela Landu či majstra sveta z roku 2018 Alejandra Valverdeho.  

Plány holandského tímu Jumbo-Visma na Tour  však už v tretej etape narušil pád Rogliča. Istým spôsobom naň doplatil aj Vingegaard, ktorý na neho musel počkať, a tak nabral stratu 81 sekúnd na víťaza.  

Slovinec napokon musel pre zranenia odstúpiť, a tak sa lídrom tímu stal dánsky mladík. "Bola to pre tím veľká strata, no zároveň šanca pre mňa," priznal. 

Napriek spomenutej strate bol po prvom súťažnom bloku štvrtý. Výrazne mu pomohla časovka, v ktorej ho dokázali zdolať len Pogačar a majster Európy v tejto disciplíne Stefan Küng. 

Pogačar: Môže vyhrať Tour de France 

Vingegaard sa na dobrej vlne viezol počas celého priebehu Tour a nestratil sa ani v horách. Nerobil chyby, držal si výkonnosť a strážil si hlavných rivalov.

Dokonca sa mu v etape, v ktorej sa dvakrát stúpalo na Mont Ventoux, podarilo na chvíľu sa striasť neohrozeného lídra pretekov. 

"Keď začal Pogačar strácať, uvedomil som si, že pokiaľ si udržím tento vysoký level aj v treťom týždni, môžem dosiahnuť niečo veľké. Našťastie, teraz som tu a môj sen sa stal realitou," povedal Vingegaard. 

Na jeho adresu sa pozitívne vyjadril aj Pogačar. 

"Preteká fantasticky. Po všetkom zlom, čo postretlo tím Jumbo-Visma ukázal Jonas charakter. V budúcnosti bude ešte lepší a čoskoro môže vyhrať Tour de France. Rád proti nemu jazdím, je to skvelý chlapec," povedal pre Cyclingweekly. 

Jonas Vingegaard (vľavo) s Tadejom Pogačarom.
Jonas Vingegaard (vľavo) s Tadejom Pogačarom. (Autor: TASR/AP)

"Spomínam si, ako som bol ohromený z mojej prvej Tour pred dvoma rokmi a to som nebojoval o celkové poradie. Je špeciálne vidieť ho, ako zvláda tento tlak. Určite si to zaslúži," hovoril Vingegaardov tímový kolega Wout van Aert. 

Druhé miesto dánskeho cyklistu je o to cennejšie, že tím Jumbo-Visma dokončil Tour len so štyrmi pretekármi. Okrem Rogiliča odstúpili postupne aj Robert Gesink, Tony Martin a Steven Kruijswijk. 

Pracoval s rybami 

Športová kariéra Jonasa Vingegaarda sa začala v dánskom kontinentálnom tíme ColoQuick. V tom čase mal však od profesionála ďaleko. Dokonca pracoval v továrni, ktorá spracováva ryby.

"Spoločnosť kúpila ulovené ryby a my sme ich museli pripraviť na predaj. Ryby som nerezal. Bol som určený na to, aby som ich dával do ľadu.  

Nepovedal by som, že som bol lenivý, ale nie vždy som bol človek, ktorý by najviac trénoval a bol najprofesionálnejší. Aj preto som mal inú prácu," cituje Vingegaarda špecializovaný web Cyclingnews. 

Práca v továrni sa pre neho skončila v lete 2018. Zaujímavosťou je, že v rovnakej firme kedysi pracoval aj sedemnásobný účastník Tour a víťaz pretekov Amstel Gold Race z roku 2018 Michael Valgren.

Trpká spomienka na prvé víťazstvo 

Vingegaard je súčasťou tímu Jumbo-Visma od roku 2019 a v dobrom svetle sa ukázal už vo svojej prvej sezóne. Na pretekoch Okolo Poľska vyhral kráľovskú etapu, bol to jeho prvý profesionálny triumf.

Pri spomienke naň však navždy bude mať zmiešané pocity.

Bolo to iba tri dni po tom, ako na tých istých pretekoch po tragickom páde zomrel Bjorg Lambrecht. Belgičan bol o necelé štyri mesiace mladší než Vingegaard.

Dán venoval toto víťazstvo práve jemu. "Cyklistický svet smúti. Je to neskutočná strata. Touto cestou by som si chcel uctiť Bjorga," povedal po etape.

Pred záverečnou zvlnenou etapou dokonca viedol celkové poradie, ale koncovku nezvládol. Došli mu sily, príliš skoro stratil kontakt so skupinou favoritov a do cieľa prišiel s viac ako 14-minútovou stratou.

Zlaté obdobie dánskej cyklistiky 

O dva roky neskôr je Vingegaard na pódiu Tour de France. Stal sa prvým Dánom od roku 1996, ktorému sa to podarilo. Pred 25 rokmi dokonca finišoval Bjarne Riis v Paríži v žltom drese, aj vďaka dvom víťazným etapám.

"Teraz je na mne väčšia pozornosť. Myslím si, že sú aj takí ľudia, ktorí majú pozornosť médií radšej ako ja, ale zatiaľ to beriem s ľahkosťou. Nie som iný ako predtým, som stále ten istý Jonas," cituje ho web cyclingtips.com. 

V posledných rokoch čakali dánski fanúšikovia pódium skôr od Jakoba Fuglsanga.

Víťaz dvoch cyklistických monumentov (Liége - Bastogne - Liége 2019 a Okolo Lombardska 2020, pozn.) dvakrát vyhral Critérium du Dauphiné, ale na najslávnejších pretekoch nikdy neskončil lepšie ako siedmy. 

V súčasnosti má dánsky národný tím obrovskú silu. Má schopných vrchárov, časovkárov, klasikárov a bojovať môže aj v šprintoch.

Michael Morkov mal obrovskú zásluhu na víťazstvách Marka Cavendsiha, ktorý ovládol bodovaciu súťaž. "Polovica zeleného dresu by mala patriť Morkovovi," povedal český komentátor Tomáš Jílek. 

Spomedzi dánskych cyklistov možno spomenúť aj tohtoročného víťaza Okolo Flámska Kaspera Asgreena, majstra sveta z roku 2019 Madsa Pedersena či Sorena Kragha Andersena, ktorý vlani vyhral dve etapy na Tour. 

Dánska cyklistika prežíva zlaté obdobie. Navyše, štart budúceho ročníka Tour de France sa uskutoční v Kodani. Stať sa tak malo už tento rok, no Grand Départ bol vzhľadom na pandemickú situáciu presunutý do Brestu. 

"Bude to niečo špeciálne, začínať Tour de France v domácej krajine. Verím, že tam budeme s najsilnejším možným tímom," dodal Vingegaard. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Pred troma rokmi spracovával ryby, teraz je objavom Tour de France